Connect with us

BiH

Nikšićeva kći o plakatima: “Pitala sam se zašto ti to treba, ali nakon ovog želim ti snagu da istraješ na putu za bolju BiH”

Published

on

Glavni grad je danas oblijepljen plakatima u kojem autor istih poredi Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića i Edina Fortu sa najvećom izdajicom Bošnjaka i ratnim zločincem Fikretom Abdićem Babom.
Natpis na plakatu glasi: “Na koga djeca liče? Na babu!”. “Babo” u ovom slučaju predstavlja Fikreta Abdića, kojeg su tako zvali unutar tzv. “Autonomne pokrajine Zapadne Bosne”.

Danas se na Facebooku oglasila i Nejra Spahić, kćerka Nermina Nikšića. Ona je u statusu ispričala priču o poštenju njenog oca, o svemu onome što donosi njegova pozicija i funkcija, ali i da je danas, nakon ovog čina, još više uvjerena da će njen otac donijeti bolju budućnost BiH.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti.

“Kada je otac 2011. godine prihvatao poziciju premijera Federacije obavio je razgovor sa nama. Rekao je: ‘O meni će pisati, govoriti svašta, ali ja ću izgubiti samo ako vi (moja porodica) povjerujete u laži koje će o meni neminovno biti servirane.’ U ovih skoro 12 godina načitala sam se o Tebi, tata, svega. Nikada, ali nikada ni u jednu laž nisam povjerovala.

Imala sam 16-17 godina kada su pokupljeni kišobrani (od mojih drugarica i moj) ispred kafića u kom smo bile.

Kiša je lila, pa smo i mi pokupile ‘prvi’ kišobran koji nam je došao pod ruku. Do današnjeg dana pamtim taj Tvoj pogled pun razočarenja i riječi koje si mi tada uputio. Spremio si se u roku od sekunde i otišao sa mnom da vratimo kišobran. Bila je to važna i dobro naučena lekcija u mom životu. Upravo zahvaljujući njoj i sličnim lekcijama nikada nije bilo mjesta da posumnjam u tebe.

Otkako je krenula priča oko Osmorke, nazivaju vas izdajnicima. Jasno je meni da je ogroman ulog u pitanju. Jasno je, i da, nažalost, u društvu u kom živimo sve se vrti oko novca. Novinarstvo, slobodno i objektivno gotovo da i ne postoji. Do ovog danas, sve je nekako bilo pa i podnošljivo. Svodilo se na jedno: borba za vlast, a kako kažu u ljubavi i ratu sve je dopušteno. Istina, često sam se pitala zašto ti ovo sve treba.

Svaki put, svakim razgovorom bi me uspio fascinirati svojom ljubavi i željom za boljom Bosnom i Hercegovinom, Tvojom vjerom da u moru laži, prevara, zavisti, nacionalizma, u društvu u kom za komad vlasti, moći dva brata zarate, podapinju jedan drugom, ipak prevladavaju dobri ljudi. Tvojom vjerom da je moguće pokrenuti ovu prelijepu državu s mrtve tačke, zakopati ratne sjekire i povesti je naprijed.

Do ovog danas, pitala sam te što ti to treba. Što ti treba da te neko nazove izdajnikom, tebe kome je Bosna i Hercegovina svetinja?! Nakon ovog besramnog čina (ne želim insinuirati ko stoji iza ovoga) želim ti, tata, snagu da istraješ na svom putu za bolju Bosnu i Hercegovinu, napisala je Nikšićeva kćerka Nejra.

BiH

U ovom bh. gradu ste bogati tek ako imate 100 miliona KM

Published

on

By

Poznato je da u BiH postoje sredine koje su mnogo razvijenije od ostalih, te u kojima je skoncentrisana većina bogatstva.
Jedno od takvih mjesta je Široki Brijeg, jedan od najbogatijih gradova u BiH.
Prema podacima BiznisInfo.ba, u ovom gradu ima 129 kompanija čiji su godišnji prihodi u 2023. bili veći od milion KM. No, zanimljivo je da je čak 6 kompanija čiji su prihodi bili veći od 100 miliona maraka.
Poređenja radi, u Tešnju, gradu koji se uzima kao primjer malog ali veoma razvijenog mjesta pa se po tome može porediti sa Širokim Brijegom, lani je bilo 146 kompanija s prihodima u iznosu većem od milion KM, ali “samo” četiri s prihodima većim od 100 miliona.
Tešanj, dakle, ima više kompanija sa prihodima većim od milion KM, a Široki Brijeg više onih prihodima većim od 100 miliona.
Nastavi čitati

BiH

Građani BiH bi do kraja godine mogli imati digitalni novčanik: Znate li šta on podrazumijeva?

Published

on

By

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) Almir Badnjević najavio je da će do kraja godine građani BiH imati digitalni novčanik i da će naša zemlja biti lider u ovoj oblasti.

Naime, objavljena je nova eIDAS 2.0. regulativa koja se odnosi na koncept digitalnog novčanika (Digital ID wallet), namijenjenog kao sredstvo za prošireno korištenje digitalnog identiteta.

Badnjević objašnjava da će ovaj novčanik omogućiti građanima, ne samo dokazivanje identiteta, već i dijeljenje dokumenata, provjeru identiteta drugih građana i kompanija, uz visok nivo privatnosti i kibernetičke sigurnosti.

“EU parlament potiče sve države da digitalni novčanik bude dobrovoljan i besplatan, s mogućnostima kao što su transparentnost transakcija i opcije zaštite privatnosti, a koncept digitalnog novčanika uključuje i kvalificirane elektroničke potpise za korisnike istog i naravno sve bez diskriminacije onih koji odluče ne koristiti se ovim novčanikom. Promatrano s tehničkog aspekta, eIDAS 2.0 predviđa korištenje samostalnog suverenog identiteta, koji stavlja potpunu kontrolu nad svim identifikacijskim informacijama (podacima) u ruke krajnjih korisnika (vlasnika podataka)”, ističe Badnjević.

SSI (Self-Sovereign Identity) omogućava korisnicima kontrolu nad vlastitim podacima kroz decentralizirane digitalne identifikatore (DID), koji donose prednosti poput jedinstvenosti, decentralizacije, kriptografske sigurnosti, kontrole nad podacima i interoperabilnosti.

“Ovaj pristup rješava probleme privatnosti i sigurnosti u digitalnom okruženju. Države članice EU imaju 24 mjeseca za usklađivanje s ovom regulativom i implementaciju digitalnog novčanika na nacionalnom nivou. Zvuči nevjerovatno, ali Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno biti jedan od lidera u oblasti digitalnog novčanika, a IDDEEA BiH će već do kraja ove godine implementirati digitalni novčanik za sve građane Bosne i Hercegovine. Nadam se da će i Vijeće ministara pratiti dinamiku, te usvojiti novi zakon o elektronskom potpisu u skladu sa tek objavljenom eIDAS 2.0 regulativom”, zaključio je.

Digitalni novčanik nudi pristup državnim službama, otvaranje računa u banci, registraciju SIM kartice, pristup vozačkoj dozvoli, potpisivanje dokumenata, pohranjivanje recepata, pristup dokumentima za putovanja, plaćanje, pohranjivanje diploma i certifikata, pristup naknadama socijalnog osiguranja itd.

klix

Nastavi čitati

BiH

VIDEO Zbog čega su domaće jagode ove godine toliko skupe: “To je neminovnost”

Published

on

By

Sа prvоbitnih 14 KM, kоlikо је kоštао kilоgrаm prvih оvоsеzоnskih јаgоdа, sаdа kоštајu duplо mаnjе

Natprosječno toplo vrijeme, ubrzalo je vegetaciju jagoda, pa su se prve domaće jagode na pijacama našle deset-15 dana ranije nego inače. Ipak, mnogima su slatki plodovi nedostižni zbog visoke cijene, pa kupuju na grame.

Dоmаćе јаgоdе vеć su stiglе nа tеzgе prоdаvаcа nа biјеljinskој zеlеnој piјаci. Sа prvоbitnih 14 KM, kоlikо је kоštао kilоgrаm prvih оvоsеzоnskih јаgоdа, sаdа kоštајu duplо mаnjе, javlja BHRT.

I pоrеd pојеftinjеnjа, slаtki plоdоvi nеdоstižni su vеćini grаđаnа kоје su novinari zаtеkli nа piјаci.

Prоizvоđаči kаžu dа ih је vriјеmе pоslužilо i dа је sеzоnа dоbrо pоčеlа. Kаžu dа pоskupljеnjа nikаd nisu pоpulаrnа, аli dа је tо nеminоvnоst s оbzirоm nа visоkе trоškоvе prоizvоdnjе јаgоdа.

-Niје svе dо nаs, zа sаdа је sоlidnа. Niје nеštо prеtјеrаnа kоlikо sе pričа i stаlnо tо pоnаvljаm, tо niје nаšа ciјеnа kојu krајnji pоtrоšаč plаti, kaže Đorđe Vakčić, prоizvоđаč јаgоdа.

Sеzоnа јаgоdа trаје оd krаја prоljеćа dо pоčеtkа ljеtа, оdnоsnо оd аprilа dо јunа. Prоizvоđаči sаvјеtuјu dа sе dоmаćа јаgоdа nајlаkšе mоžе prеpоznаti pо bојi i mirisu, аl ii nеprаvilnоm оbliku plоdоvа.

Nastavi čitati

Najčitanije