Connect with us

BiH

Stiže pomoć građanima BiH iz Europske unije: Ko može dobiti 600 maraka

Published

on

Europske institucije su krajem prošle godine izdvojile 70 miliona eura kao vid pomoći građanima Bosne i Hercegovine. Sredstva će biti raspoređena između Federacije BiH – 66 posto, RS – 33 posto i Brčko Distrikta – jedan posto.

U ovoj godini 50 miliona eura bit će usmjereno prema 165.000 domaćinstava koja se nalaze u stanju socijalne potrebe.

 

Ranije je saopšteno da svako domaćinstvo može dobiti maksimalno 600 KM pomoći.

Pitanje ko može dobiti pomoć uređuje 14 zakona o socijalnoj zaštiti koji su doneseni na nivou entiteta, Brčko Distrikta i deset kantona. To su lex specialis zakoni koji jasno definišu pojam socijalne potrebe, poput Zakona o borcima, Zakona o civilnim žrtvama rata.

 

Prema ovim zakonima, pojam o najugroženijim kategorijama društva obuhvata starije osobe od 65 godina, domaćinstva s više od dvoje djece, mlade od 15 do 25 godina bez obrazovanja, osobe sa invaliditetom, raseljena lica i, posebno, Rome.

Ostatak novčanog transfera u visini od 21 milion eura trebao bi biti utrošen na opremanje malih i srednjih poduzeća, ali i privatnih stanova i kuća opremom koja će osigurati njihovu energetsku održivost.

Da će novac biti doznačen u BiH, potvrdila je prilikom svog posjeta BiH krajem prošle godine predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Portal Radiosarajevo.ba ranije je pisao o razlozima zašto novac nije pristigao u BiH, a naš izvor iz Europske unije je tada kazao da BiH treba potpisati Sporazum o finansiranju.

Sporazum je potpisalo Vijeće ministara BiH, a to mora uraditi i Predsjedništvo kao i DEI.

 

Građani Bosne i Hercegovine žive na rubu egzistencije, poskupljenja su svakodnevna, a povećanja plata i penzija – mizerna.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart ove godine iznosi 2.892 KM. Potrošačka korpa je u kontradiktornosti i sa osobama koje su zaposlene jer u FBiH prosječna neto plata iznosi 1.208 KM.

Najniža penzija isplaćena za mart iznosila je 495,12 KM, zajamčena 590,90 KM, dok je najviša penzija 2.415,85 KM.

BiH

Najoštrije upozorenje Dodiku iz SAD-a ikad: “Razdruživanje” znači kraj za RS

Published

on

By

Ambasada SAD u BiH oštro je odgovorila na prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da će partnerima u FBiH poslati prijedlog za mirni razlaz.

“Jučer je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži ‘razdruživanje’ Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD-a. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Dodali su da s Dodik i Vlada RS pokušali objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem.

“Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili ‘razdruživanje’ ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili ‘razdruživanje’ RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS-a”, dodali su iz Ambasade SAD-a.

Aktivnosti Dodika, naglašavaju iz Ambasade SAD-a izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele.

“Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju”, zaključuju iz Ambasade SAD-a.

Nastavi čitati

BiH

U teškoj saobraćajnoj nesreći poginuo motociklista, saobraćaj potpuno obustavljen

Published

on

By

U toku je uviđaj na licu mjesta saobraćajne nezgode koja se dogodila jutros oko šest sati na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila kod hotela Ćubić u Laktašima

Na brzoj cesti Banjaluka – Klašnice, u blizini isključenja za Laktaše, došlo je do teže saobraćajne nesreće, javlja BiHAMK.

Kako piše ATV, poginuo je vozač motocikla.

Saobraćaj je potpuno obustavljen i nastale su velike gužve.

“U toku je uviđaj na licu mjesta saobraćajne nezgode koja se dogodila jutros oko 06,00 sati na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila kod hotela Ćubić u Laktašima. U saobraćajnoj nezgodi učestvovalo je putničko vozilo marke “Dacia” i motocikl marke “Suzuki”. Uviđajem rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i u toku je potpuna obustava saobraćaja na dionici Banjaluka – Klašnice”, rečeno je iz policije za ATV.

Podsjećamo, jučer ujutro je jedna osoba smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći kod Gradačca, a prije dva dana poginula je osoba u nesreći na putu između Cazina i Velike Kladuše.

Nastavi čitati

BiH

Subašić najavila krivičnu prijavu: Stevandić je opasniji od Dodika, danima samo truje

Published

on

By

Meni lično kao majci je Stevandić opasniji od Milorada Dodika, mi ćemo kao organizacija da razgovaramo sa vrlo važnim advokatima, rekla je Munira Subašić

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice, Munira Subašić kazala je za BHRT kako će uskoro krivično goniti Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine RS i člana SNSD-a.

Reagujući na izjave političkih predstavnika iz RS, kazala je kako se navikla na izjave predsjednika ovog entiteta.

-Milorad Dodik nije to samo danas da je to nešto uradio, Milorad Dodik svaki dan to radi, jer ne znam, jako je se teško boriti protiv samog sebe, jer u njemu je nešto proradilo onda ne zna šta da radi, znate kad kažu često puta kod nas u Bosni kad kaže pomahnita i to, znaš, znači nešto se budi u njemu, a šta će izaći iz tog buđenja, ne znam, vidjećemo, čekaćemo dane da prespava pa ćemo biti.

Naglasila je kako nju i ostale članice udruženja i majke Srebrenice više zabrinjavaju izjave i postupanja Stevandića.

-Meni lično kao majci je Stevandić opasniji od Milorada Dodika, mi ćemo kao organizacija da razgovaramo sa vrlo važnim advokatima, ne iz Bosne, nego iz inostranstva, da podnesemo krivičnu prijavu protiv njega jer on stvarno, evo, danima truje, truje, truje, truje, truje.

Podsjetila je tužbe protiv Holandije i UN-a.

-Stevandić, samo neka zna da očekujemo, mi smo uspjele da tužimo UN, pa smo uspjele da tužimo vladu Nizozemske, Ministarstvo odbrane, da dobijemo presudu, ja mu garantujem životom da ćemo i protiv njega donijeti presudu, neće on mirno spavati.

Za predstavnike država koji nisu glasali za Rezoluciji o Srebrenici kazala je kako ih ne želi vidjeti u Memorijalnom centru u Srebrenici. Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izglasala je jučer Rezoluciju o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. 84 zemlje su glasale za, 68 je bilo uzdržano dok je samo 19 bilo protiv.

Nastavi čitati

Najčitanije