Connect with us

USK

Započeli radovi na uređenju centra čaršije u Bosanskoj Otoci

Published

on

U značajnoj viziji modernizacije i urbanog podmlađivanja centra Bosanske Otoke, započeli su radovi na rekonstrukciji saobraćajnice, koji se odnose na presvlačenje kompletnog asfaltnog sloja na dionici od mosta do skretanja u Ulicu Radnička, kao i stavljanje kocki na trotoare sa obje strane ceste. Ovim projektom je predviđeno zajedničko ulaganje Grada Bosanska Krupa i JP Ceste Federacije BiH d.o.o., u sanaciju i uređenje pješačkih staza, kao i sanacija cijelog kolovoznog dijela. Vrijednost ovog projekta je 260.000,00KM, a Grad Bosanska Krupa će izdvojiti 100.000,00KM.

Pored radova na rekonstrukciji puta, Grad Bosanska Krupa raspisao je i tender za uređenje Trga u čaršiji – I faza, srca Bosanske Otoke, koji služi kao kulturno središte i mjesto okupljanja, druženja i razvoja. Radovi se odnose na uređenje parkinga i saobraćajnica u zoni od Spomen sobe do Doma kulture zaključno sa novim parkingom, koji će se nalaziti na mjestu sadašnje pijace i na dio koji se nalazi ispred pošte, a koji će biti pretvoren u zelenu površinu sa mobilijarom i igralištem za djecu.

 

‘’Zajedno postavljamo temelje za svjetliju, inkluzivniju budućnost – onu u kojoj svi zajedno idemo naprijed. Želimo i trudimo se Insuli sačuvati njen identitet i vrijednosti, sa novijim izgledom i modernizacijom, za lakši život i napredak, ali i poslovanje, te sam izgled srca Bosanske Otoke”, ističe gradonačelnik Armin Halitović.

Projekti rekonstrukcije i modernizacije, kao što je ovaj u Bosanskoj Otoci vrijedna je investicija u budućnost i održivost. Kroz pažljivo planiranje i saradnju sa stručnim licima, inženjerskim i građevinskim partnerima, projekat je spreman da pruži vrhunske rezultate koji prevazilaze očekivanja.

Predvođen gradonačelnikom Halitovićem, ovaj ambiciozni poduhvat je spreman da preobrazi ne samo centralnu jezgru Bosanske Otoke, već i saobraćajnu infrastrukturu, ali i kvalitetniji i sigurniji način života pješaka, te podstiče lokalni, ali i regionalni prosperitet.

USK

Bužimljani ne pamte teže poplave: Pokrenuta klizišta, uništeni usjevi (VIDEO)

Published

on

By

Obilne poplave pogodile općine Bužim i Velika Kladušu, uzrokujući značajnu štetu u brojnim naseljima i industrijskoj zoni.

Vodene bujice nosile su sve pred sobom, uništeni su mostovi i putna infrastruktura. Poljoprivrednim zemljištima je nanesena velika šteta, a pokrenuta su i klizišta.

Na vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite općine Bužim jutros je proglašeno i stanje prirodne nesreće. Interventna sredstva osigurat će Vlada Kantona. Civilna zaštita USK je bila u Velikoj Kladuši.

U Bužimu je bila ekipa RTV USK Majda Hušidić i Alen Abdijanović.

 

Video pogledajte OVDJE.

 

Nastavi čitati

Cazin

NŠ Talent sveukupni je pobjednik 2. Međunarodnog Atelje club 3E Cupa 2024 u Bihaću!

Published

on

NŠ TALENT SVEUKUPNI POBJEDNIK KUPA

NŠ Talent sveukupni je pobjednik 2. Međunarodnog Atelje club 3E Cupa 2024 u Bihaću!

Ovaj talentirani tim iz Cazina sudjelovao je na turniru s pet ekipa različitih uzrasta (2013, 2014, 2015, 2016 i 2017 godište).

Osvojili su ukupno pet medalja: jedno prvo mjesto, tri druga mjesta i jedno treće mjesto.

Ovi rezultati još jednom su pokazali duh i borbenost mladih igrača iz Cazina, što ih je dovelo do titule sveukupnog pobjednika turnira.

Nastavi čitati

USK

Grad Sarajevo će Bužimu nakon poplava uplatiti 20.000 KM: ‘Danas, Sarajevo je uz Bužim i Krajinu’

Published

on

By

Grad Sarajevo pomoći će Bužimu sa 20.000 KM nakon što su ovaj grad zahvatile velike poplave.

Ovu informaciju potvrdila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Suosjećamo sa stanovnicima Bužima koji je pogođen velikim poplavama. Grad Sarajevo će uputiti pomoć u iznosu od 20.000 KM. Danas, Sarajevo je uz Bužim i Krajinu. Šaljemo snažnu poruku solidarnosti i zajedništva!”, napisala je Karić.

 

Podsjetimo, usljed snažnog nevremena koje je sinoć pogodilo šire područje Bužima došlo je plavljenja brojnih objekata, a šteta je zabilježena i na brojnim putničkim vozilima koja su se našla na udaru vodene stihije.Obilne kišne padavine dovele su do izlijevanja brojnih kanala za oborinske vode, kao i podzemnih voda i potoka.

Prema posljednjim informacijama, u Bužimu je poplavljeno 30 stambenih i poslovnih objekata.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu te s mehanizacijom pomažu građanima u sanaciji nastale štete.

Slične probleme imali su i mještani Velike Kladuše, s obzirom da je i na području te općine poplavljeno nekoliko naselja.

Nastavi čitati

Najčitanije