Connect with us

Magazin

U Hrvatskoj cijene ‘eksplodirale’. Posebno šokira koliko koštaju ćevapi: ‘Ovo više nije normalno!‘

Published

on

Trend rasta cijena u restoranima diljem Hrvatske ne jenjavaju. Još lani su mnogi ljubitelji fine klope počeli zaobilaziti Istru jer im je jednostavno postala preskupa, a ove godine te su cijene dodatno porasle, a još glavna sezona kada će cijene opet eksplodirat, nije ni počela.

Primijetili smo to u jednom od najskupljih istarskih gradova i hrvatskoj perjanici turizma Rovinju. A pravu polemiku oko cijena u Rovinju izazvao je prije desetak dana i poznati hrvatski pjevač Luka Nižetić koji se pohvalio svojim postom na Intagramu kako je u Rovinju lijepo. No, jedina mu je zamjerka bila kuglica kajmaka od 9 eura (18 KM) u jednom rovinjskom restoranu.

 

Objava je izazvala niz reakcija, od onih da su cijene na tada aktualnom Food Festivalu, gdje se skuplja gastronomska elita, uvijek iznimno visoke, do toga da jeftinije nije ni u Dalmaciji, ali i da su cijene pizza u Rovinju i do 20 eura.

Dovoljno da nas ponuka da pronjuškamo na početku predsezone kako dišu ugostitelji i njihove cijene. Dio njih još svoje restorane nije ni otvoriti, a oni koji jesu u centru grada već su puni strancima.

 

Na svakom je koraku vidljivo da su one nešto porasle u odnosu na lani, dok su neki iznenadili činjenicom da su ih ostavili istima kao i te 2022. Napravili smo đir po klasičnim restoranima i pizzerijama koji nude uobičajena jela na svojim jelovnicima poput lignji na žaru ili onih friganih, pomfrita, rižota sa škampima, pizza, ćevapčića, bifteka, sladoleda.

Tako se primjerice cijena običnih prženih lignji s pomfritom kreće od 13,94 (26 KM) do čak 18 eura (36 KM). Porcija se pak pomfrita može dobiti za četiri do pet eura (10 KM), a okvirno se tako kreću i cijene drugih priloga koji se često naručuju uz meso. Cijena ćevapčića je svugdje bila više-manje ista – koštaju 12 eura (24 KM), piše Jutarnji list.

Jedan nam je ugostitelj rekao da je slična cijena ćevapčića bila i lani i da se gosti ne žale. I sam je svjestan da je cijena pomfrita od pet eura po porciji malo previše.

 

“A što da vam kažem. To nije normalno ništa više. Skupo je sve. Skupo je u restoranima, a ni u trgovinama nije bolje. No, zanimljivo gosti se ne žale. Niko i ne pita za cijene. A mi na kraju krajeva nikoga ne silimo da mora nešto naručiti”, bio nam je iskren ovaj ugostitelj u poznatoj ulici Grisia.

Cijena tosta je pak u jednom lokalu čak 4 eura (8 KM), a cijena tjestenina i rižota se pak kreće do negdje 18 eura (36 KM). To je ona najskuplja varijanta sa škampima. Proučili smo i cijene bifteka bez dodataka i umaka. Najpovoljniji cijena je 24 eura (48 KM), dok je onaj najskuplji čak 35 eura. Kuglica nešto skupljeg domaćeg sladoleda je pak 2,5 eura (5 KM).

Cijene pizza ostale su izgleda svugdje na istom nivou kako su bile i lani, pa tako i najboljoj pizzeriji u gradu, Da Sergio, kako je mnogi nazivaju, a i ima najbolje ocjene gostiju na Trip Advisoru, ona stoji od 8 do 10 eura (20 KM).

 

“Nismo dizali cijene u odnosu na lani kada smo morali jer su nam cijene nabavljene robe išle u nebo. Ove godine to nije bio slučaj i ostali smo na istome. Ne znam gdje u Rovinju imate pizzu po 20 eura, možda ima neki mali lokal koji to nudi uz ostalo što ima. No, mi sigurno to nismo. Lani smo to morali napraviti, a ove godine kada smo cijene mijenjali u eure, čak smo negdje zaokruživali i na niže, kaže nam konobar u tom lokalu. I sam je ostao začuđen informacijom da je cijene kuglice kajmaka u Rovinju bila 9 eura.

“Stvarno ne znam gdje se kuglica kajmaka jede za 9 eura, osim u restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Rovinju i skupim hotelima. Prvi put čujem za tako nešto. A svaka reklama je dobra reklama. Lani se digla polemika oko kafe s mlijekom od 20 kuna (5 KM) na našoj rivi. I na kraju je taj ugostitelj zbog toga imamo i veću posjećenost”, priznaje sugovornik Jutarnjeg lista.

Magazin

10 najčešćih prevara prilikom kupovine polovnog automobila

Published

on

By

KUPNJA polovnog automobila može biti uzbudljiva, ali i prepuna zamki. Da biste izbjegli prevare, pripazite na ovih deset najčešćih trikova, piše Telegraf.

Plaćanje unaprijed

Prevaranti objavljuju oglase za automobile koji izgledaju povoljno, ali se navodno nalaze na udaljenoj lokaciji. Tada traže uplatu unaprijed prije isporuke, često izmišljajući druge “zainteresirane” kupce kako bi stvorili osjećaj hitnosti. Jednom kad prime novac, nestaju bez traga.

Lažne web-stranice prodavača

Prevaranti kreiraju lažne web-stranice koje izgledaju poput stranica poznatih trgovaca, ali nude nevjerojatne ponude. Nakon kontakta s lažnim prodavačem traže uplatu unaprijed, a kad novac stigne, kupac ostane bez automobila.

Skrivanje podrijetla automobila

Neki prodavači izbjegavaju spomenuti da je automobil uvezen, što može biti presudna informacija jer uvozni automobili često imaju manipuliranu kilometražu i skrivena oštećenja.

Facebook tržište

Na Facebooku se često oglašavaju lažni autodijelovi, primjerice setovi kotača ili rijetki dijelovi karoserije. Prevaranti traže novac unaprijed, a zatim nestaju bez traga.

Vraćanje kilometraže

Nakon manipulacije kilometražom čini se da je automobil prešao manje kilometara nego u stvarnosti, što kupce dovodi u zabludu i mogu završiti s problematičnim vozilom.

Skrivena oštećenja

Neki prodavači ne spominju povijest oštećenja vozila, što se može otkriti samo provjerom povijesti automobila. Kupnja automobila s ozbiljnim oštećenjima može dovesti do dodatnih troškova popravka.

Lažni izvještaji o povijesti vozila

Prevaranti mogu lažirati izvještaje o povijesti vozila kako bi uvjerili kupce da je automobil bez mana.

Bivši automobili za najam i taksiji

Automobili koji su bili korišteni kao vozila za najam ili taksiji često su previše istrošeni, ali prodavači to ne otkrivaju. Takva vozila imaju veću kilometražu i mogu imati skrivene probleme.

Ukradeni automobili

Ukradeni automobili često završe na crnom tržištu kao dijelovi, ali ponekad se prodaju u oglasima. Provjera povijesti može otkriti je li vozilo prijavljeno kao ukradeno.

Sumnjive metode plaćanja

Prodavači prevaranti mogu inzistirati na servisima poput Western Uniona. Ako odbijaju bankovne transfere, to je znak za uzbunu jer mogu koristiti lažne identifikacije da bi preuzeli novac.

Nastavi čitati

Magazin

(VIDEO) Posljednji nomadi: Eldin sa svojih 1.200 ovaca ide kroz BiH, “društvo” su mu – vukovi i medvjedi

Published

on

By

Priča ovog nomada zainteresovala je javnost, pa je samo tako za jedan dan pogledana više od 100.000 puta

Sa više od 1.200 ovaca nomad Eldin danima ide po Bosni i Hercegovini. Krenuo je iz Brčkog 10. aprila, a sa ovcama ide ka Raduši kod Prozor-Rame.

Kako ističe, kada ga na putu sustigne kiša, napravi šator, ali kroz smijeh kaže da ga to ne sprečava jer ‘nije šećer da se otopi‘.

Prema njegovoj priči, dok čuva ovce susretne se i sa vukovima i medvjedima, a na Raduši će biti oko 2.000 ovaca.

Zajedno sa ovcama na put kreće oko pet ujutru i ide dok noć ne padne.

Ovim će se baviti sve dok mu zdravlje to bude dozvoljavalo.

Priča ovog nomada zainteresovala je javnost, pa je samo tako za jedan dan pogledana više od 100.000 puta.

Video priču o nomadu je uradila “Dolina Lašve”, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Magazin

Zukan Helez se pohvalio fotografijom s vjenčanja svoje kćerke

Published

on

By

Na fotografiji Helez grli svoju kćerku, a tu su i supruga kao i novi zet

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez na društvenim mrežama objavio je fotografiju sa vjenčanja svoje kćerke Miraleme.

 

– Voljena kćeri Miralema, danas je početak novog poglavlja u tvom životu. Želim da ti brak donese ljubav, sreću i prosperitet u tvome životu. Neka ljubav koju dijelite danas jača dok starite prema sutrašnjici – napisao je ministar Helez.

 

Na fotografiji Helez grli svoju kćerku, a tu su i supruga kao i novi zet.

 

 

(DEPO PORTAL/mm)

Nastavi čitati

Najčitanije