Connect with us

Magazin

Ekstremni način ishrane Emine Jahović mnoge je zaprepastio, ne jede po dva dana

Published

on

Mnoge poznate dame imaju rigorozne načine ishrane te su na čestim dijetama, a sve s očitim razlogom da izgledaju perfektno.

“Ovom trendu” je pribjegla i Emina Jahović, a njen način ishrane je među ekstremnijim. Naime, pjevačica ne jede po dva dana te tako održava svoju besprijekorno vitku figuru.

Način ishrane koji njeguje Emina u svijetu je poznat kao autofogija, a podrazumijeva odricanje od hrane dva dana. Ova način ishrane nailazi na podijeljena mišljenja, budući da se smatra i nezdravim.

Pjevačica s vremena na vrijeme praktikuje autofagiju, što znači da ne jede po dva dana.

“Gladujem jednom mjesečno. To radim već neko vrijeme. Ne jedem po 48 sati tačno”, priznala je Emina.

Na društvenim mrežama pjevačica je svojevremeno objavila kako odbrojava sate do sljedećeg obroka.

“Tačno 20 sati bez hrane. Idemo, poručila je Emina na svom Instagram nalogu, a potom dodala da planira da nastavi u istom ritmu još 28 sati.

Magazin

VIDEO Čovjek zbog TV emisije dao zelenoj anakondi da ga “živog pojede”: Sve je završilo zastrašujuće

Published

on

By

Dokumentarci o divljim životinjama često nas fasciniraju načinom na koji zmije osiguravaju hranu, ali ovaj slučaj će vas zasigurno ostaviti bez daha.
Većina ljudi bježi od zmija, no za Paula Rosolieja, one su prijatelji. Rosolie se posvetio zaštiti životinja i njihovih staništa, posebno u amazonskoj prašumi, gdje je proveo godine proučavajući zelene anakonde.

Nedavno otkriće drevnog grada Maja u amazonskoj prašumi izazvalo je veliku pažnju. Ovaj izgubljeni grad s više od 400 naselja povezanih cestama pruža novo razumijevanje drevne kulture i civilizacije. Richard Hansen, arheolog, ističe da je ovo otkriće “mjenjač igre” u razumijevanju ljudske povijesti.

Rosolie se, međutim, znao upustiti u hrabriji pothvat. U emisiji Eaten Alive na Discovery Channelu, ponudio se da bude “živ pojeden” od strane zelene anakonde. Ne baš najsimpatičniji snimak na YT, star je devet godina.

“Stanite uz dečke, počinjem se osjećati kao da me proždire. Dečki, lice mi je spušteno. Zovem, trebam pomoć!”, počeo je vikati u jednom trenutku.

Tim je odmah pritrčao i sklonio zmiju s njega.

Govoreći o svom pokušaju da bude “živ pojeden”, piše Klik, Rosolie je rekao: “Posljednje čega se sjećam bila su njena širom otvorena usta i sve je postalo crno. Opustio sam se i pustio da se stisnu. Sve vrijeme sam samo mislio: ‘Jedi, jedi’. Omotala se oko mene i osjetio sam kako mi odijelo puca i kako mi ruke ‘ispadaju'”, prisjetio se.

Nastavi čitati

Magazin

Njemačka ima jako stroge zakone: Zbog nošenja sunčanih naočala u vožnji prijete kazne

Published

on

By

Vrlo malo vozača u Njemačkoj zna pravila za korištenje sunčanih naočala tokom vožnje.

Kad ljeti bliješti sunce, mnogi se vozači okreću sunčanim naočalama kako bi osigurali bolju vidljivost, no ova navika pojedine vozače može koštati mnogo novca.

Sigurna vožnja sa sunčanim naočalama

Nepravilna uporaba sunčanih naočala u automobilu ne samo da može oštetiti vaš vid, već može dovesti i do novčanih kazni.

 

Nošenje sunčanih naočala tokom vožnje općenito je dopušteno i čak se preporučuje u mnogim situacijama.

Međutim, postoje određeni kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi sunčane naočale bile prikladne za korištenje u prometu:

 

Stepen zatamnjenosti: Sunčane naočale trebaju imati najviše zatamnjenost kategorije 3, što odgovara propusnosti svjetlosti od 8 do 18 posto. Ova nijansa štiti oči od zasljepljujuće svjetlosti, a da pritom ne zamagljuje vid.

Vid: Ako imate slab vid, sunčane naočale moraju imati odgovarajuću korekciju. Bez te prilagodbe postoji opasnost od kazni do 25 eura, jer se to smatra kršenjem uvjeta za vožnju automobila.

Smanjenje odsjaja: Polarizirane leće su posebno korisne jer mogu smanjiti odsjaj sa sjajnih površina kao što su mokre ceste ili druga vozila.

Prikaz boja: leće naočala ne bi trebale previše iskriviti boje kako ne bi ometale prepoznavanje prometne signalizacije i znakova.

Dizajn i pristajanje okvira: okvir ne smije biti preširok ili predebeo kako ne bi ograničio periferni vid. Naočale trebaju dobro pristajati i ne smiju kliziti s lica.

Kvaliteta leća: Leće visoke kvalitete bez izobličenja važne su za jasan i oštar vid.

Usklađenost sa standardima: U EU sunčane naočale trebaju zadovoljiti standard EN ISO 12312-1 da bi se smatrale sigurnima.

Sunčane naočale u automobilu predstavljaju rizik

Osim sigurne upotrebe naočala, postoji još jedan, često zaboravljeni rizik: rizik od požara.

Prema tvrdnjama vatrogasne službe, naočale koje ostavljate u automobilu mogu izazvati požar.

To je zbog takozvanog efekta gorućeg stakla, u kojem se sunčeva svjetlost fokusira kroz zakrivljenu leću naočala. Ako ovo koncentrirano zračenje pogodi zapaljivi materijal, može izazvati požar, navode njemački mediji.

Da sunčane naočale ne stvaraju probleme, postoje korisni savjeti koje svatko može usvojiti.

Ovako ćete zaobići moguću zabranu sunčanih naočala u automobilu:

Koristite samo naočale koje su odobrene za cestovni promet i ispunjavaju gore navedene kriterije.

Ne ostavljajte sunčane naočale na kontrolnoj ploči ili drugim prikladnim mjestima u automobilu kako biste izbjegli efekt gorućeg stakla.

Važno je informirati se o zakonskim zahtjevima kako bi vaše naočale zadovoljile potrebne standarde.

Ovim mjerama vozači također štite svoje vozilo i sebe od mogućih opasnosti. Dobro odabran par sunčanih naočala može ljeto u automobilu učiniti ugodnijim, a ujedno i sigurno, piše Fenix.

Nastavi čitati

Magazin

Sa Sanjankom Šejlom Zonić niko ne može na crtu, prošla direktno u polufinale Zvezda Granda

Published

on

By

Šejla Zonić iz Tuzle i Nikolina Perković iz Klisa kod Splita predstavile su se večeras u “Zvezdama Granda” u sjanom izdanju.

 

Ipak malo ko može na crtu s našom Šejlom čiju je svaku notu žiri pozdravljao aplauzom.

Šejla je prošla direktno u polufinale, a večeras je oduševila i novim stajlingom. Šejla je šesta večeras iz BiH u polufinalu.

Ona je dobila šest glasova žirija, a Nikolina tri.

Nastavi čitati

Najčitanije