Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Amir se vraćao sa godišnjeg odmora, pa umjesto 9 do Austrije putovao čak 19 sati

Published

on

Putovanje kući s odmora iz snova pretvorilo se u “horor putovanje” za par iz Gornje Austrije. Umjesto 9 sati, automobilom su se vozili 19 sati.

Amir i njegova djevojka (oboje po 19) proteklih dana uživali su u sjajnom odmoru na hrvatskoj obali Jadrana. Ali svemu kad-tad dođe kraj, pa tako i sunčanim danima u Dalmaciji.

U subotu je napokon došlo vrijeme da se oproste od plaže: u 8 ujutro Gornjoaustrijanci su krenuli svojim automobilom na put kući. Planirano vrijeme putovanja: oko devet sati.

Ali od toga nije bilo ništa. Amir je već očekivao prometne gužve, ali nije mislio da će biti tako loše. “Bili smo ukupno 19 sati na putu zbog nevremena i problema na putu u Sloveniji i Hrvatskoj. Stvarno je bila katastrofa”, kaže u razgovoru za “Heute”.

Samo na odmorištu kod Karlovca u koloni je stajao pola sata samo da bi uopće mogao “tankati”.Samo putovanje kroz Hrvatsku trajalo je 13 sati zbog gužvi i problema s vremenom.

Mladi par je nakon duge odiseje sigurno stigao u Schärding (Gornja Austrija) nakon 19 sati putovanja, piše Heute, a prenosi kroativ.at.

Svijet / Zanimljivosti

Braća iz BiH osuđena zbog napada na njemačke policajce

Published

on

By

Državljani Bosne i Hercegovine S.H. (17) i M.H. (20) proglašeni su krivim danas u sudu u Kelnu zbog napada na njemačke policajce, od kojih je jedan bio teže povrijeđen.

Zbog mladosti, njih dvojica su dobila relativno blage kazne: stariji je dobio 40 sati društveno—korisnog rada, dok je mlađi dobio samo upozorenje.

A, sve se desilo još avgusta, 2023. godine kada je policija zaustavila romsku porodicu iz BiH. Kako nisu imali obavezno osiguranje za automobil, policija je počela da piše prijavu, ali su se braća usprotivila i napala policajce. U cijeli incident uključili su se i ostali članovi porodice: još jedan brat, sestra i majka. Jedan policajac je teže povrijeđen.

On je danas i svjedočio na sudu, rekavši im da mu sada ne treba njihovo izvinjenje:

“Kad se niste sjetili za ovih 10 mjeseci, ne trebate ni sada. Meni to sada više ništa ne znači”, rekao je policajac.

Inače, kuriozitet ovog slučaja jeste da je i majka trebala biti optužena, ali ona je u to vrijeme već imala jednu aktivnu presudu.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vučić umislio da je “mala Srbija” stvorila problem “najvećim silama”: Mi branimo najveću svetinju

Published

on

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom govora na predizbornom skupu dotakao se teme rezolucije o genocidu o Srebrenici.

Našu Srbiju nećemo da damo nikome i ni za šta na svijetu. Bili su sigurni da ćemo kao neki drugi prije 15-20 godina da spustimo glavu i kažemo: ‘Da, veliki ste, jaki ste’. Mi smo rekli: ‘Znamo koliko ste veliki i sa koliko problema možete da nas suočite, ali mi branimo najveću svetinju'”, rekao je Vučić.

Kazao je da svi znaju da on nije optimista.

 

Uvijek sam ili surovi realista ili pesimista. Bolje mi je da ljudima predstavim stvari kakve jesu”, istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je uvjeren da zemlje članice UN-a nailaze na velike probleme zbog djelovanja Srbije kad je u pitanju donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Oni ne znaju šta da rade u New Yorku zbog angažmana Srbije. Ne znaju šta sa rezolucijom iza koje su stale najveće sile. Mala Srbija borit će se do posljednjeg trenutka za svoju čast i obraz”, naglasio je Vučić, a što se odnosilo na protivljenje donošenju Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je potvrđen presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Tragedija u Sloveniji: Djevojčica (12) počinila samoubistvo zbog nasilja koje je trpjela u školi?

Published

on

By

Djevojčica (12), učenica jedne osnovne škole u Šoštanju počinila je samoubistvo, a vjeruje se da je razlog za to bilo nasilje koje je trpjela u školi.

Djevojčica je samoubistvo počinila prošle subote, a roditelji i drugari su je jučer ispratili na vječni počinak.

 

Detalji tragičnog događaja, kao ni identitet žrtve nisu objavljeni.

 

Iz policije u Celju su saopštili da se ispituju sve okolnosti smrti maloljetne djevojčice.

“Možemo samo da potvrdimo da se bavimo pogibijom sa područja PU Celje. Odmah smo pristupili provjeravanju svih okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja”, rekla je Milena Trbulin iz policije.

Savinjsko-šeleškom centru za socijalni rad, jedinica Velenje, objasnili su da ih o vršnjačkom nasilju najčešće obavještava policija, piše Telegraf.

Nastavi čitati

Najčitanije