Connect with us

Magazin

VIDEO Kako je stari ruski terenac očitao bukvicu Hummeru

Published

on

KAD KAŽEMO ruski terenac, većina će pomisliti na Ladu Nivu. Međutim, Rusi imaju još starijeg i sposobnijeg terenca.

U pitanju je UAZ-469, legendarni terenac i ljubimac avanturista i lovaca još od 1971. godine. Od starta ga pokreće nevjerojatni 2.4 benzinac s tek 75 KS koji je uz nevjerojatnu žeđ bio poznat i po tome što je mogao voziti na sve što nalikuje na benzin. Ruska vojska je zadnje primjerke kupila 2011. godine, a ubrzo zatim prestao se nuditi i na slobodnom tržištu.

Rus protiv Amera

U međuvremenu je stigla unaprijeđena izvedba, a model je promijenio ime u Hunter. Stigao je i do američkog tržišta, a ponuđene su i modernije izvedbe poput Patriota s 2.7 benzincem od 150 KS.

Vratimo li se starom UAZ-u, upravo je jedan takav primjerak sučelio snage s Hummerom. Izbor je pao na model H-2 koji je daleko pitomiji od modela H-1, ali i dalje itekako moćan. Uostalom, pokreće ga moćni 6.0 V8 s preko 300 KS.

Kako su se ova dva vozila snašla na terenu pokušali su saznati ljudi iza kanala Garage54, poznatog po izuzetno zanimljivim preradama Ladi. Voze blatnjavim putevima natopljenim vodom, a nakon ulaska u šumu prvi je kapitulirao Hummer. Ruski klasik ga je uz pomoć šlepanja izvukao iz dubokog blata pa su mogli nastaviti voziti itekako teškim terenom.

Na koncu bismo mogli reći kako je rezultat neriješen jer je i Hummer uspio apsolvirati sve nametnute zadaće. Ipak, simpatije će ići prema osjetno jeftinijem i jednostavnijem ruskom terencu koji se zahvaljujući manjoj masi i dimenzijama ipak lakše kreće ovako zahtjevnim terenom.

Nije najstariji

Još poznatiji i još stariji terenac nosi također potpis UAZ-a. U pitanju je model 452, a u svijetu poznatiji pod nekim od nekoliko nadimaka. Vjerojatno je najpoznatiji kao Buchanka, model koji uspješno nosi koncept terenskog kombija još od 1965. godine.

U nekoliko navrata je moderniziran, ali je i dalje ostao vjeran originalu. Koliko je zanimljiv avanturistima najbolje govori podatak kako je i danas tražena roba na zapadu, a posebno u Njemačkoj gdje se redovito nekoliko primjeraka nalazi u prodaji. Cijena nije mala, ali nisu ni sposobnosti ovog doista posebnog vozila. No, to je već neka druga priča.

Index.hr

Magazin

Karleuša opet napada Severinu: “Žene tog kalibra mogu da prodaju vjeru za nevjeru i novac”

Published

on

By

Jelena Karleuša je sinoć gostovala u emisiji “Ćirilica” te se ponovo obrušila na Severinu koju je ranije napala zato što je izjavila da je u Srebrenici bio genocid.
Navela je kako ona ne poznaje Severinu, da je jednom prilikom prošla pored nje i da je ne poznaje.”Pričati o ženama tog kalibra, koje mogu da prodaju i vjeru za nevjeru i za novac… Nije ta tamena ni mjesto ni vrijeme s ovakvim državnicima i ljudima. Ne zaslužuju oni takvu tabloidnu temu, a ona je tabloidna”, izjavila je Karleuša dok je u istoj emisiji gostovala s Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem i Draganom J. Vučićevićem.

Između ostalog tvrdi da nema problem sa Severinom.

“Ona ima sukob sa zemljom iz koje vuče korijene. Ja ne vjerujem u priču da jedan narod za nešto može da bude kriv i ima izvršnu moć”, kazala je.

Vučićević je naveo da su Severinini “deda, otac, bivši muž i sin Srbi”, a da ona “napada Srbe”, na šta se Karleuša nadovezala:

“To sam ja i napisala, a ona je mene napala strašno. Ja njoj ne mogu da objasnim. Smatram da se istina koju ja govorim ne može kupiti ni platiti. Mi smo vidjeli gdje ona radi i pjeva. Svako ko je plati, ona tu pjeva i podržava tu politiku. S druge strane, ona mora da zna da kad se brani svoja zemlja, to ne košta, to se osjeća. To nije neprijateljstvo prema drugim zemljama i religijama”, ispričala je.

Podsjećamo, Severina je prije nekoliko dana odgovorila na Karleušine uvrede.

“Velika muka natjera čovjeka na tugu i beščašće. Jedi taj SNS sendvič i ne spominji mi sina više nikad”, navela je.

Nastavi čitati

Magazin

(VIDEO) BMW-ovom tvornicom patroliraju robotski psi, evo što traže

Published

on

By

BMW-OVIM proizvodnim pogonima patroliraju robotski psi koji paze na sigurnost radnika i strojeva.

Četiri robotska psa uvedena su u proizvodni proces tvornice Hams Hall u Velikoj Britaniji. Izradio ih je Boston Dynamics, ista ona tvrtka koja radi i humanoidne robote za američku vojsku. Tvrtka je sada u vlasništvu Hyundaija, a ova suradnja stigla je na inicijativu BMW-a.

Robotski psi koriste se za nadzor prostora tvornice. Opremljeni su senzorima i kamerama putem kojih mogu detektirati pregrijavanje strojeva i curenje industrijskih plinova uključujući komprimirani zrak. Iz BMW-a ne spominju nadzor radne atmosfere i samog učinka pa ćemo vjerovati da su ovi roboti tu samo zbog sigurnosti radnika.

Iako pomalo jezoviti, posebno za poklonike SF-a i djela poput Fahrenheita 451, ovi roboti nose simpatično ime SpOTTO, a kao aluzija na dvije osobe. Prvi je Gustav Otto, jedan od utemeljitelja BMW-a, a drugi Nikolaus, njegov sin i izumitelj četverotaktnog motora s unutrašnjim izgaranjem, piše Index.

SpOTTO detektira opasne situacije, a može se penjati stepenicama. Za njega bi u budućnosti moglo biti više poslova, uključujući čitanje analognih kontrola, ali nadamo se da neće cinkariti radnike ili prikupljati osobne i biometrijske podatke.

Nastavi čitati

Magazin

Makedonski pjevač Amar Ismani ubijen u Skoplju

Published

on

By

Makedonski mediji su objavili da je pjevač Amar Ismani sinoć ubijen u Skoplju. Dvije osobe su povrijeđene nakon obračuna.

Nezvanično je objavljeno da je policiji sinoć u 23:40 prijavljeno da je došlo do pucnjave na Bulevaru Nikole Kareva u kojoj ima povrijeđenih.

Osoba s inicijalima T. A. je s povredama koje su nastale iz vatrenog oružja prebačena u Opću bolnicu Sv. Naum Ohridski. Urgentni centar je u 23:51 javio da su primljene dvije osobe inicijala O. B. i A. I. koje su također imale prostrelne rane.

Nakon ponoći je objavljeno da je Amar Ismani preminuo. Fanovi se opraštaju od njega na društvenim mrežama.

Na Instagramu ga je pratilo više od 300.000 ljudi. Neke od njegovih poznatijih pjesama su: “Pray”, “Ti je”, “Sjom mo”, “Ferrari”, “Kujtimet” i druge.

Nastavi čitati

Najčitanije