Connect with us

Magazin

Većina ne zna šta gazirana voda radi vašem tijelu

Published

on

Prirodne gazirane vode su bogate otopljenim mineralima poput natrijuma, hlorida, kalcijuma, joda i kalijuma, čiji sastav određuje okus i ljekovita svojstva. Preporučuju se za hidrataciju tokom pojačanog znojenja te u slučajevima dehidracije.

Gazirana voda je osvježavajući napitak koji osim hidratacije ima i druge zdravstvene benefite: pomaže u regulaciji tjelesne težine, podstiče probavu, poboljšava funkciju bubrega, reguliše tjelesnu temperaturu, koncentraciju i pozitivno utiče na raspoloženje.

PH vrijednost gazirane vode je između tri i četiri, što je blago kiselo, ali ne utiče na ukupnu kiselost tijela, kao što bi mnogi pomislili, piše “Krstarica”.

Mnogi to ne znaju, ali gazirana voda takođe može povećati nivo leptina i podstaći osjećaj sitosti, što je čini korisnom za kontrolu apetita i podršku raznim vrstama dijeta.

Ipak, preporuka je da se velike količine mineralne vode ne konzumiraju odmah nakon intenzivne tjelesne aktivnosti ili treninga, kako bi se izbjeglo eventualno narušavanje ravnoteže elektrolita u organizmu.

Magazin

(VIDEO) Iz štale na malu maturu: Učenica iz Srbije transformacijom oduševila regiju

Published

on

By

Anđelija Ilić (15) na TikToku je objavila video koji je oduševio regiju. U snimci koju je dosad pregledalo više od 2.4 milijuna ljudi Anđelija je pokazala svoju transformaciju za malu maturu u školi, odnosno za proslavu kraja osnovnoškolskog obrazovanja.

Na početku videa Anđelija stoji u štali obučena u radnu odjeću, a već u drugom kadru je našminkana, sa sređenom frizurom i u bijeloj elegantnoj haljini.

“Top”, “Predivna si, djevojko”, “Respect”, “Lijepa si u obje kombinacije”, “Ne treba ti ni gram šminke”, neki su od komentara ispod viralnog videa.

Anđelija je za portal 017 govorila o svojim obvezama kod kuće. Odlična je učenica, a uz školske obaveze, stiže i pomagati roditeljima. Prije i poslije škole brine se o kravama na farmi. Da bi završila sve obaveze, ustaje se oko pet sati ujutro.

“Od malih nogu sam tako naučila. Meni dan izgleda tako što ustanem oko pet-šest sati, kopamo sjenažu, to je smjesa od kukuruza koju držimo u silosima. Ona 30 dana stoji tako i poslije je dajemo kravama. Roditelji kažu da sam im desna ruka, nisam sama, naravno.

@_farma_ilic_

#agriculture❤ #rutevac #farmlife #fouryoupage

♬ original sound – _ti_i_ja_pod_zvijezdama

 

Naučila sam musti krave prije četiri godine. Bilo je malo nerviranja, nisam uspijevala odmah, ali kasnije sam uspjela. Posebna je ljubav prema kravama. Svaka ima svoje ime i dala sam im moderna imena. Bikove ćemo imati uskoro”, rekla je.

O viralnom videu je rekla: “Rijetko tko živi ovakav život i rijetko tko to podržava od mlađih generacija. Svi misle da se u štalu ulazi radi slikanja, snimanja i pregleda i da se onda samo izađe. To nije tako”, rekla je.

Upisala je Poljoprivredno-veterinarsku školu te joj je cilj vratiti se na farmu pomagati roditeljima oko životinja.

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO U Slovačkoj testirali Cybertruck, auto zaglavio na obali jezera

Published

on

By

U NEDJELJU je u Slovačkoj vlasnik Cybertrucka, koji se svojim automobilom dovezao iz Češke, odlučio testirati tri tone teško vozilo u jezeru Malé Košariská, nedaleko od Bratislave. Test nije uspio jer je navodno neuništiv automobil zapeo u šljunčanu podlogu.

Nekoliko je ljudi pomagalo izvući automobil, kopali su šljunak, stavljali daske pod kotače i gurali vozilo, piše huntinspeed.sk. Prolaznici su na kraju uspjeli osloboditi vozilo.

Vlasnik je želio testirati Cybertruckov takozvani wade mode, koji automobilu omogućuje vožnju kroz vodu. Ovaj način vožnje namijenjen je za vodu dubine do 81 centimetra. Vozačima se preporučuje da prethodno provjere stanje dna i dubinu.

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

Janjetina za četiri osobe, zajedno sa pićem i krompirom iznosi 120 KM

Published

on

By

Jablanica je zasigurno poznata po mnogo čemu. Ipak, mnogima je prva asocijacija specijalitet po kojem je ovaj grad prepoznatljiv ne samo u cijeloj Bosni i Hercegovini, nego i šire.

Janjetina je često neizostavna u proputovanju ovim dijelom BiH, no nisu je zaobišla neumoljiva poskupljenja u prethodnim godinama. Provjerili smo kakva je situacija sada piše N1.

Putovali smo kroz Jablanicu i njenu šarmantnu okolinu, isprobali domaće kolače i ostale poslastice, uživali u gostoprimstvu mještana, no, poseban bi izazov bio proći ovim krajem a odoliti specijalitetu po kojem je čuven.

O okusu i potražnji moglo bi se pisati uvijek, no u proteklim godinama uveliko se pisalo i o naglom porastu cijena jablaničke janjetine.

U periodu prije širenja koronavirusa cijena kilograma iznosila je 30 KM, nakon okončanja pandemije, u 2022. godini skočila je na 40 KM, da bi porasla i do 60 KM u prethodnoj godini.

U jeku sezone u 2024. godini, zaustavili smo se pokraj jednog od najpoznatijih ugostiteljskih objekata koji nude ovaj specijalitet – jednog od njih desetak na području općine Jablanica i provjerili aktuelnu ponudu.

Cijene se kod nas u ovoj godini nisu mijenjale, iako nam se desilo blago poskupljenje. Poslom smo prezadovoljni, a na njega gledamo i dugoročno, te moramo razmišljati i o domaćem stanovništvu. Nije fer dizati cijene u sezoni. Kod nas je sad kila janjetine 60 KM, ručak za četiri osobe, zajedno sa pićem i, recimo, krompirom, je nekih 120 KM. Ne planiramo mijenjati cijene, osim ako na tržištu nešto ne eskalira”, govori nam Samir Đelmo, ispred jednog od jablaničkih restorana.

Interes ne opada, a ne opada ni kvalitet, tvrdi nam on, dok napominje da je svim gostima na raspolaganju i mogućnost da posmatraju šta im se to od mesa siječe i vaga, te da izraze svoje želje – bez obzira da li će jesti u restoranu ili izvan njega. Načinu pripreme prisustvovali smo i mi.

Stranci kao najzadovoljniji gosti

O interesu, ističe nam Đelmo, govori i činjenica da ih, u prosjeku, ljudi dnevno pozivaju barem nekoliko puta kako bi upitali za cijene.

Domaći gosti su tradicionalno znatiželjni i odani specijalitetu, no stranci su oni najzadovoljniji gosti, dodaje nam.

“Sitnice ih raduju i zadovoljavaju, poput susretljivosti i tome da im izađete u susret. Najčešći strani gosti su Arapi, ima tu i Azijata, nedavno su tu bili Kinezi koje je oduševio način pripreme mesa”, rekao nam je.

Dok strance ne zamaraju cijene, to uglavnom nije slučaj sa domaćim gostima, pa treba naglasiti da se jedna porcija janjetine kreće oko 22 KM, salate od tri do 10 KM, različite vrste priloga variraju od jedne do pet KM, a pića koštaju koliko i, otprilike, u ostatku zemlje, pa ćete tako za kafu ili sokove dati oko tri KM.

Nastavi čitati

Najčitanije