Bivši načelnik Bužima: Agan Bunić osuđen zbog zloupotrebe položaja

Općinski sud u Bosanskoj Krupi osudio je prvostepenom presudom Agana Bunića, poslanika u Skupštini USK i bivšeg načelnika Općine Bužim na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseci s rokom provjere od dvije godine zbog počinjenog krivičnog djela krivotvorenje službene isprave i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Bunića terete da je u septembru 2016. godine u svojstvu načelnika Općine Bužim svojim potpisom i pečatom ovjerio službeni akt sa neistinitim sadržajem, te protivzakonito zaključio ugovore o djelu u organu državne službe sa više osoba, pribavljajući im na taj način korist u vidu protivpravnog zaključenja ugovora o djelu.

Također, sud je Buniću izrekao i mjeru zabrane obavljanja službene djelatnosti, odnosno funkcije načelnika u trajanju od dvije godine. Zanimljivo je kako je isti sud protekle godine potvrdio optužnicu protiv Bunića, te Emira Aldžića, direktora Centra za socijalni rad u tom mjestu, također zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

Osnovano se sumnja da je Bunić u septembru 2015. godine, u vrijeme kada je vršio funkciju općinskog načelnika, dogovorio i potom obavio intervju s novinarem H.R. u listu “BH biznis magazin” i da je za tu uslugu platio 3.500 maraka. Novac za plaćanje je potom isplaćen s računa Centra za socijalni rad, te je na taj način finansijski oštećena ova ustanova.

Također se osnovano sumnja da su dvojica optuženih u novembru iste godine dogovorili otkup 100 komada časopisa “Euromenadžer” i 20 knjiga “Šampioni biznisa 2015“ za cijenu od 3.042 maraka i da je novac za ove potrebe također nezakonito transferiran s računa pomenute ustanove.

Na taj način ponovo je oštećen Centar za socijalni rad u Bužimu, a Buniću omogućena lična promidžba na nezakonit način.

NN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.