Connect with us

Magazin

Evo zašto je dobro svako jutro pojesti med s bijelim lukom na prazan želudac – i tako 7 dana

Published

on

Bijeli luk i med smatraju se prirodnim antibioticima

Bijeli luk i med smatraju se prirodnim antibioticima. Te dvije namirnice u kombinaciji čine izvrstan prirodni lijek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripe i drugih bolesti.

Spojevi sumpora u bijelom luku i nutrijenti u medu djeluju antikoagulantno i tonizirajuće na vene, sprječavajući nastanak tromboze i proširenih vena. Alicin u bijelom luku detoksificira krv, uklanja višak holesterola i regulira trigliceride.

Najbolje je što ovu smjesu možete zapakirati i čuvati duže vrijeme kako bi vam uvijek bila pri ruci. Preporučuje se da ovo isprobate 7 dana zaredom kako bi osjetili nevjerojatne rezultate.

Prednosti bijelog luka i meda

Bijeli luk nije samo savršena opcija kada se radi o dodavanju okusa jelima, on također pruža dugačak popis zdravstvenih dobrobiti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Bijeli luk ima spoj poznat kao alicin, koji pomaže u snižavanju razine holesterola, sprječava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena i antimikrobna svojstva.

Također, bijeli luk ima malo kalorija, ali je vrlo bogat hranjivim tvarima. Sadrži mangan, vitamin B6, selen i vlakna. Prirodni je pojačivač imunološkog sistema koji pomaže u borbi protiv infekcija.

Jedno je istraživanje pokazalo da dnevna doza bijelog luka smanjuje broj prehlada za 63%.

Organski ili sirovi med prepun je antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Pun je i vitamina B6, tiamina, riboflavina i niacina. Organski med također izvrsno pomaže kod probave. Vitamini i minerali prisutni u medu pomažu u snižavanju razine holesterola i izvrstan je izvor energije za tijelo i um. Također pomaže u održavanju zdrave težine jer ga možete koristiti kao zamjenu za šećer. Njegova antioksidativna svojstva čine ga odličnim saveznikom imunološkog sustava.

Recept za bijeli luk i med

Uzmite nekoliko režnjeva bijelog luka, ali nemojte ih oguliti do kraja, već samo uklonite prvi sloj, onaj koji na kraju drži sve režnjeve zajedno. Zatim ih stavite u praznu staklenu posudu. Možete koristiti prethodno dezinficiranu posudu za pekmez. Na kraju teglu punu bijelog luka prelijte organskim medom. Kašikom uklonite mjehuriće. Sada ga samo trebate ostaviti u frižideru ili u ormariću, na sobnoj temperaturi, nekoliko dana prije konzumiranja.

Ako je tegla pravilno zatvorena svaki put kada unesete malo smjese, može trajati i do 2 godine.

Savjeti i upozorenja

Savjet: Kako biste izvukli najviše koristi od bijelog luka, uvijek ga trebate koristiti sirovog. Kuhanje bijelog luka smanjuje njegova nutritivna svojstva.

Upozorenje: Američka klinika Mayo je identificirala konzumaciju meda tokom prve godine života kao faktor rizika za botulizam dojenčadi. Botulizam dojenčadi nastaje kada beba proguta žive bakterije i one rastu unutar gastrointestinalnog trakta. Ne zaboravite posavjetovati se s doktorom prije uzimanja mješavine, donosi ecocolmena.

Magazin

Mislite da ste dobar vozač? Ok, ko ima prednost?

Published

on

By

DOLAZAK na raskrižje tijekom vožnje često može izazvati zbunjenost. Ako se tri vozila istovremeno nađu na istom raskrižju, to može dovesti do komplikacija, no njih je ipak lako izbjeći.

Internetom se proširila fotografija koja simulira jednu od mogućih situacija. Na raskrižju bez semafora i prometnih znakova su se istovremeno našla tri vozila, a pitanje je koje od njih ima prednost?

Dva vozila idu ravno, a jedno skreće

Žuti i plavi auto na ovom raskrižju idu ravno, dok kamion skreće lijevo. Dobro proučite fotografiju, razmislite i probajte točno odgovoriti na pitanje.

Razmišljajući o točnom odgovoru, potrebno je znati o kakvom raskrižju se radi. Budući da na prikazanom raskrižju nema ni semafora ni prometnih znakova, vrijedi pravilo desne strane. Prema njemu, vozilo na lijevoj strani mora prepustiti prednost vozilu koje mu se nalazi zdesna.

Index.hr

Continue Reading

Magazin

Talijanka koja je živjela 117 godina otkrila je da je svaki dan jela isto jelo

Published

on

By

TALIJANKA Emma Morano rođena je 1899., a preminula je 2016. u dobi od 117 godina, što znači da je službeno doživjela tri stoljeća, dva svjetska rata i skoro 90 političkih promjena u Italiji. Doživjeti ove godine prava je rijetkost, a prema zapisima, postoji samo 12 ljudi koji su doživjeli toliku starost.

Izbjegavala je muškarce

Morano je živjela ispunjen život, a jednom prilikom izjavila je da ima jednostavnu formulu za dug život – stroga dijeta i izbjegavanje odnosa s muškarcima.

Bila je udana, no razvela se 1938. godine nakon što joj je preminulo jedino dijete, 6-mjesečni sin. Od muža se rastala u vrijeme kada je u Italiji to bilo nezamislivo i tada je odlučila da se nikada više neće udati, a često je govorila da joj je to pomoglo da živi dulje, objašnjavajući da “nije željela da itko njome dominira”.

Također, otkrila je da je svaki dan, skoro 90 godina, jela tri jaja, od čega su dva bila sirova. Tu naviku je uvela, kako je rekla, nakon Prvog svjetskog rata kada joj je dijagnosticirana anemija. No, uz jaja je pila i tradicionalno talijansko alkoholno piće, nešto poput rakije.

“Jedem tri jaja dnevno i za probavu pijem grappa koju pripremam sama – stavim je u staklenku sa sedam listova kadulje, pelinom i nekoliko grožđica”, objasnila je jednom prilikom.

Zaslužna je i genetika

Carlo Bava bio je njezin liječnik gotovo 30 godina, a on je rekao za AFP da je Emma rijetko jela voće i povrće. “Kada sam je upoznao, jela je tri jaja dnevno, dva sirova ujutro, a zatim omlet za ručak i piletinu za večeru”, ispričao je, ali i dodao da je tajna njezinog dugog života i genetika. Naime, njezina majka doživjela je 91 godinu, a nekoliko njezinih sestara proslavilo je svoje 100. rođendane.

Index.hr

Continue Reading

Magazin

Ako ovaj predmet imate u automobilu, u Njemačkoj možete platiti kaznu do 10.000 eura

Published

on

By

Predmet koji mnogi kod nas često drže u automobilu može skupo da vas košta.

Njemački automobilski klub ADAC upozorava na jedan predmet koji u Njemačkoj nikada ne treba prevoziti bez valjanog razloga – nož. Ako se nož prevozi u vozilu bez valjanog razloga, to može dovesti do kazne od 10.000 eura, piše Avtomagazin.si.

Dešava se da vozači ponesu nož sa sobom, naprimjer, na piknik. Međutim, Zakon o oružju postavlja stroga pravila za nošenje noževa: zabranjeno je bilo kome sa oštricom dužim od 12 cm.

Dozvoljeno im je da se nož prevozi samo ako postoji legitiman razlog, kao što je posao, inače je prevoz zabranjen.

Za prekršaje su predviđene novčane kazne do 10.000 eura.

Ako imate valjan razlog, nož treba čuvati u zatvorenoj kutiji ili sličnom sigurnom pakovanju.

Pored naoružanja, među stvarima koje zahtijevaju posebnu pažnju prilikom transporta spada i gorivo.

U Njemačkoj je u kontejnerima dozvoljeno da se preveze do 240 litara dodatnog goriva po vozilu, a svaki kontejner ne smije da sadrži više od 60 litara. Prekoračiti to znači rizikovati novčanu kaznu.

Prilikom transporta goriva u inostranstvo potrebno je provjeriti pravila pojedine zemlje. U nekim zemljama, poput Luksemburga, transport goriva je, naprimjer, strogo zabranjen.

Ako u Njemačkoj u automobilu vozite kućne ljubimce, oni moraju biti uredno osigurani, u posebnim sjedištima. Nepoštovanje može da dovede do kazne od 35 eura, a u slučaju opasnosti kazna se povećava na 60 eura i jedan kazneni poen.

Continue Reading

Najčitanije