Nakon 21 godinu naučnici otkrili nešto čudno u krvi astronauta: “Ovo je iznenađujuće”

Kada su ispitali decenijama stare uzorke krvi 14 NASA-inih astronauta koji su letjeli u misijama Space Shuttlea između 1998. i 2001. godine, istraživači su otkrili da uzorci svih 14 astronauta pokazuju mutacije u njihovoj DNK.

Iako su ove mutacije vjerovatno dovoljno niske da ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju dugoročnom zdravlju astronauta, istraživanje naglašava važnost redovnih zdravstvenih pregleda za astronaute, posebno kada kreću u duže misije na Mjesec i šire u narednim godinama.

 

 

 

Specifične mutacije, kako je utvrđeno u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications Biology, obilježene su visokim udjelom krvnih stanica koje potiču iz jednog klona, ​​što je fenomen koji se naziva klonska hematopoeza.

Mutacije poput ove mogu biti uzrokovane izlaganjem višku ultraljubičastog zračenja i drugim oblicima zračenja uključujući kemoterapiju.

 

 

 

U ovom slučaju, istraživači sumnjaju da su mutacije mogle biti rezultat svemirskog zračenja.

“Astronauti rade u ekstremnom okruženju u kojem mnogi faktori mogu rezultirati somatskim mutacijama, što je najvažnije svemirsko zračenje, što znači da postoji rizik da se te mutacije razviju u klonsku hematopoezu”, rekao je glavni autor David Goukassian, profesor medicine na Icahn školi. medicine na planini Sinaj, u izjavi.

Tema zdravlja astronauta je važnija nego ikada prije. Samo prošle godine, NASA je predložila promjenu ograničenja zračenja kojima njeni astronauti mogu biti izloženi kako bi zaštitili svoje zdravlje.

 

Ukratko, agencija pokušava omogućiti mlađim astronautima da budu izloženi relativno većim količinama zračenja od starijih astronauta i eliminišu razlike u granicama između muškaraca i žena.

Mutacije uočene u uzorcima krvi nalikuju vrsti somatskih mutacija koje viđamo kod starijih osoba – što je samo po sebi zanimljivo, s obzirom da je srednja starost astronauta bila samo 42 godine.

“Iako je klonska hematopoeza koju smo primijetili bila relativno male veličine, činjenica da smo primijetili ove mutacije bila je iznenađujuća s obzirom na relativno mladu starost i zdravlje ovih astronauta”, rekao je Goukassian.

“Prisustvo ovih mutacija ne znači nužno da će astronauti razviti kardiovaskularnu bolest ili rak“, dodao je, “ali postoji rizik da bi se s vremenom to moglo dogoditi kroz stalnu i produženu izloženost ekstremnom okruženju dubokog svemira.”

Stoga Goukassian i njegov tim preporučuju da NASA redovno provjerava astronaute na ove vrste mutacija. Naučnici su dugo spekulisali o brojnim zdravstvenim rizicima s kojima se astronauti suočavaju kada provode duži vremenski period u svemiru – i što više otkrijemo, to bolje možemo osigurati njihovu sigurnost na duge staze.

Radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *