Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Podgoričani poručili Dodiku da nije dobrodošao: “Nećemo Republiku Srpsku u Crnoj Gori”

Published

on

Grupa Podgoričana okupila se kod zgrade skupštine protestujući zbog dolaska Milorada Dodika koji se sastao sa predsjednikom skupštine Andrijom Mandićem.

Demonstranti koji su se okupili pred sjedištem Skupštine Crne Gore nosili su transparente sa natpisima: “Da je vječna Bosna i Hercegovina”, “Putinovi poklisari nisu dobrodošli”, “za cjelovitu i nedjeljivu BiH”, “Dodik nije put u Evropu”, “Nećemo Republiku Srpsku u Crnoj Gori”, “Srebrenica je genocid”, “Štrpci 27.02.1993”, “Dalje ruke od promjene granica” i slično.

Kako javljaju podgoričke Vijesti, jedna od okupljenih na protestu Tanja Pavičević poručila je da su na današnji dan ubijeni ljudi u Štrpcima, a ovim današnjim činom Crna Gora ih “ponovo ubija”.

Foto: Aljoša Turović/Vijesti.me

“To je suština ove priče i zato smo danas ovdje. Mi ne dajemo podršku zločincima, da vidimo ko im daje”, poručila je ona.

Također, istaknut je i transparent na kojem piše:”Sivi soko, a ne kukavica, Crnogorac, a ne posrbica”, u čijem vrhu je natpis – Patriotski pokret otpora Lovćenske straže 1990.

Svijet / Zanimljivosti

General HV Ivan Tolj poručio da treba vratiti Herceg-Bosnu: ‘Morat ćemo to uraditi’

Published

on

By

Nezavisni kandidat na listi Hrvatskog bila na izborima u Hrvatskoj, general Hrvatske vojske Ivan Tolj, skandalozno je izjavio da treba obnoviti Herceg-Bosnu “ako se nastavi s narušavanjem položaja i uzurpiranjem pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

“Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ne bi potpisao Daytonski mirovni sporazum da je znao da se Washingtonski neće uvažiti i da će Hrvati biti izigrani”, rekao je Tolj – a za šta drugo nego za Televiziju Herceg-Bosne. Inače, Tolj se nalazi na drugom mjestu liste koju predvodi general Ljubo Ćesić Rojs.

 

Po njegovim riječima, Hrvatska danas, kao članica NATO-a, EU i kao saveznica SAD-a, može pomoći da se spriječi uzurpiranje hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, gdje je u četiri navrata glasovima bošnjačkih birača kao hrvatski predstavnik izabran Željko Komšić: “Za to sam da, ako ne bude nikako išlo u BiH, da se vratimo na postavke Herceg-Bosne. Morat ćemo to uraditi ili se pomiriti da smo sve izgubili.”

 

Podsjetimo, osnivanje takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, paradržave u državi Bosni i Hercegovini, 18. novembra 1991. imalo je, kako je zaključeno jednom na promociji knjige Istina o Dretelju, koju je izdalo Udruženja logoraša Stolac, dugoročno jasan cilj – podjelu Bosne i Hercegovine prema dogovoru Tuđmana i Slobodana Miloševića iz Karađorđeva. A takav cilj se namjeravao ostvariti upravo “udruženim zločinačkim poduhvatom”.

 

Washingtonskim mirovnim sporazumom u martu 1994., kojemu su sponzori bili SAD, Hrvatska i Turska, formirana je Federacija Bosne i Hercegovine.

Presudom Haaškog tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iz 2017. vodstvo tzv. Herceg-Bosne proglašeno je krivim za udruženi zločinački pothvat etničkog čišćenja Bošnjaka i pripajanja dijela bosanskohercegovačkog teritorija Republici Hrvatskoj u što je, prema navodima presuda, bio umiješan i hrvatski državni vrh predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom.

 

General Tolj nastavio je skandalozno komentirati kako je “dio presude o udruženom zločinačkom pothvatu nedopustiv”, navodeći kako su Hrvatska i Hrvati u BiH trebali pokrenuti reviziju…

Ko je Ivan Tolj?

Ivan Tolj je diplomirao hrvatski jezik i književnost. Krajem osamdesetih godina uključuje se u političke procese i pristupa od samih početaka krugu oko Franje Tuđmana. Jedan je od nekoliko desetaka utemeljitelja HDZ-a 17. juna 1989. u Zagrebu.

Bio je glasnogovornik Hrvatske vojske u operacijama Bljesak i Oluja.

“Volio bih da mi netko može dokazati da je Hrvatska vojska uzela makar jedan čavao, a kamoli se bavila spaljivanjem kuća”, izjavio je svojevremeno Ivan Tolj. “Jesmo li mi mogli znati što rade civili u šarenim ratnim odorama? Poznata je stvar da su tokom rata seljaci okopavali zemlju u našim odorama!”

Nedavno je govorio i na promociji knjige Valentina Ćorića, koji je odslužio šesnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Astronomi u pripremi: Asteroid će večeras proći veoma blizu Zemlji

Published

on

By

Astronomi širom svijeta večeras će imati poglede usmjerene u nebo.

Naime, kako javlja Evropska svemirska agencija, asteroid 2024 GJ2, otkriven u utorak, proći će na udaljenosti od samo 12 320 kilometara od Zemljine površine. Samo za usporedbu, to je tek tri posto udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Kako ističu, ovaj tri metra velik asteroid, brzinom od 14,4 kilometra u sekundi prijeći će preko Australije oko 20:30 sati po srednjeevropskom vremenu.

Iako će asteroid proći prilično blizu Zemlje, astronomi uvjeravaju kako nema šanse da dođe do bilo kakvog sudara. No, proći će na udaljenosti na kojoj inače lete sateliti u orbiti oko Zemlje.

Dodaju kako će zbog blizine kojom će proći, Zemljina gravitacija znatno utjecati na orbitu asteroida oko Sunca. Što će to u budućnosti značiti za njegovu putanju, znat će se nakon što astronomi zabilježe novu putanju, piše Zimo.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Teška prevara: Bio prijavljen u Austriji, a živio u BiH i tu trošio novac od socijalne pomoći

Published

on

By

Slučaj je proslijeđen tužilaštvu, a s obzirom na iznos, ukoliko bude osuđen, može dobiti i do tri godine zatvora, jer je riječ o krivičnom djelu teške prevare

Radna grupa austrijskog Državnog servisa za zapošljavanje (AMS) otkrila je još jednu prevaru vezanu za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, kako navode tamošnji mediji, državljanin Austrije (47) je otkriven na osnovu anonimne dojave, a nakon provjere se ispostavilo da je bio prijavljen u Austriji, ali je novac od socijalne pomoći trošio u Bosni i Hercegovini, gdje je navodno živio.

On je tokom posljednjih godina od AMS inkasirao 56.000 eura, a socijalnu pomoć je primao od 2019. godine pa sve do momenta prijave.

On nije priveden, nalazi se na slobodi, ali je njegov slučaj proslijeđen javnom tužilaštvu u Korneuburgu. S obzirom na iznos novca, ukoliko bude osuđen, može dobiti i do tri godine zatvora, jer je riječ o krivičnom djelu teške prevare, prenose Nezavisne novine.

Mediji pretpostavljaju da je riječ o čovjeku porijeklom iz BiH, koji je, u međuvremenu, stekao austrijsko državljanstvo.

Nastavi čitati

Najčitanije