Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

U stravičnoj nesreći poginula dva mladića: “Vozili su više od 180 na sat, a onda je jedan izbacio nogu kroz prozor”

Published

on

Od siline udara je motor auta izletio na drugu stranu autoceste, a mladići – od kojih ni jedan nije bio vezan – ispali su iz vozila

Policijski uviđaj koji je jučer popodne trajao satima na 228. kilometru autoceste A1 između tunela Sveti Rok i Ledenik u Hrvatskoj, a zbog saobraćajne nesreće u kojoj su dvije osobe poginule, otkrio je užasne pojedinosti tragedije.

Život su izgubili 37-godišnji hrvatski državljanin i 28-godišnji državljanin Crne Gore koji u trenutku užasa, utvrdila je policija, nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima.

– Prema rezultatima uviđaja i dosada prikupljenim saznanjima, sumnja se kako se saobraćajna nesreća dogodila 26. februara oko 13.10 sati na 228. kilometru autoceste A1. Desila se tako što je vozač automobila splitskih registarskih oznaka, uslijed nepropisnog kretanja vozilom kolničkom trakom iz smjera sjevera u smjeru juga, sišao van kolnika na makadamsku površinu koja se nalazi između dva kolnička traka.

Nakon toga se vozilom nekontrolirano vratio na kolnik da bi u zanošenju izletio ponovno van kolnika gdje je udario prednjim dijelom vozila u kamene stijene od koje se odbio i potom se tako nastavio višestruko nekontrolirano rotirati – kažu iz PU zadarske navodeći da s nadležnim zadarskim tužiteljima nastavljaju prikupljati i utvrđivati sve činjenice tragedije.

“Vozili su prebrzo, mislim da su išli preko 180 kilometara na sat”

Portalu 24sata javio se čitatelj koji je vidio taj automobil prije nesreće.

– Vraćao sam se iz Karlovca. Ti dečki su kočili ispred autobusa, divljali… Jedan je izbacio nogu kroz prozor suvozačeve strane. Ja sam se kasnije odvojio za Rijeku, a oni su produžili dalje. Vozili su prebrzo, mislim da su išli preko 180 kilometara na sat – ispričao je.

Drugi čitatelj zatekao se tamo nakon nesreće.

– Dvoje ljudi je ležalo na cesti. Bilo je strašno, to nam se sve odigralo pred očima. Mislim da su jednoga i oživljavali – ispričao je očevidac.

Svijet / Zanimljivosti

Astronomi u pripremi: Asteroid će večeras proći veoma blizu Zemlji

Published

on

By

Astronomi širom svijeta večeras će imati poglede usmjerene u nebo.

Naime, kako javlja Evropska svemirska agencija, asteroid 2024 GJ2, otkriven u utorak, proći će na udaljenosti od samo 12 320 kilometara od Zemljine površine. Samo za usporedbu, to je tek tri posto udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Kako ističu, ovaj tri metra velik asteroid, brzinom od 14,4 kilometra u sekundi prijeći će preko Australije oko 20:30 sati po srednjeevropskom vremenu.

Iako će asteroid proći prilično blizu Zemlje, astronomi uvjeravaju kako nema šanse da dođe do bilo kakvog sudara. No, proći će na udaljenosti na kojoj inače lete sateliti u orbiti oko Zemlje.

Dodaju kako će zbog blizine kojom će proći, Zemljina gravitacija znatno utjecati na orbitu asteroida oko Sunca. Što će to u budućnosti značiti za njegovu putanju, znat će se nakon što astronomi zabilježe novu putanju, piše Zimo.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Teška prevara: Bio prijavljen u Austriji, a živio u BiH i tu trošio novac od socijalne pomoći

Published

on

By

Slučaj je proslijeđen tužilaštvu, a s obzirom na iznos, ukoliko bude osuđen, može dobiti i do tri godine zatvora, jer je riječ o krivičnom djelu teške prevare

Radna grupa austrijskog Državnog servisa za zapošljavanje (AMS) otkrila je još jednu prevaru vezanu za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, kako navode tamošnji mediji, državljanin Austrije (47) je otkriven na osnovu anonimne dojave, a nakon provjere se ispostavilo da je bio prijavljen u Austriji, ali je novac od socijalne pomoći trošio u Bosni i Hercegovini, gdje je navodno živio.

On je tokom posljednjih godina od AMS inkasirao 56.000 eura, a socijalnu pomoć je primao od 2019. godine pa sve do momenta prijave.

On nije priveden, nalazi se na slobodi, ali je njegov slučaj proslijeđen javnom tužilaštvu u Korneuburgu. S obzirom na iznos novca, ukoliko bude osuđen, može dobiti i do tri godine zatvora, jer je riječ o krivičnom djelu teške prevare, prenose Nezavisne novine.

Mediji pretpostavljaju da je riječ o čovjeku porijeklom iz BiH, koji je, u međuvremenu, stekao austrijsko državljanstvo.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Dačić o Rezoluciji o Srebrenici: „Time se pokazuje da muslimani ne žele mir, da ne žele Srbe za svoje komšije”

Published

on

By

Prvi potpredsednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić Srbije rekao je da je predlaganjem Rezolucije o Srebrenici uz podršku BiH narušen Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u toj zemlji te kako Republika Srpska ne samo da nije u tome učestvovala, već nije ni konsultovana.

-U UN-u će 17. aprila biti predstavljena rezolucija, koju podnose Njemačka i Ruanda uz podršku misija još 15 zemalja uključujući i BiH koja ima lažnu legitimaciju s obzirom da srpski dio ne samo da nije pitan nije ni konsultovan po ovom pitanju, rekao je Dačić za RTS.

Dačić je rekao da u predlaganju rezolucije nije učestvovala Republika Srpska, i da je time narušen Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u BiH.

– Time se pokazuje da muslimani ne žele mir, da ne žele Srbe za svoje komšije, jer ćete vi živeti sa nekim koga označavate genocidnim, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da se u UN-u rezolucije donose dvotrećinskom većinom ili prostom većinom i dodao da se dvotrećinskom većinom donose odluke o važnim pitanjima.

– Očigledno je da se određenim manipulacijama, time što se ova tema ne stavlja pod tačku koja se tiče međunarodnog mira i bezbjednosti, nego se stavlja po tačku kulture mira, odnosno sjećanja, ona prvo izmješta iz Savjeta bezbjednosti, što je potpuno nelegalno, jer se ne može Generalna skupština se baviti temom kojom se već bavi Savet bezbjednosti, rekao je Dačić.

– Nama svakako više odgovara da bude glasanje dvotrećinskom većinom, jer je njima potrebno da obezbijede veći broj glasova. Mi ćemo se naravno boriti do kraja, rekao je Dačić.

Nastavi čitati

Najčitanije