Connect with us

Cazin

PUKOVNIK SAMIR BEGANOVIĆ – Prvi pilot Armije republike Bosne i Hercegovine – heroj sa lavljim srcem

Published

on

Ove godine se navršava 28 godina od pogibije prvog pilota Armije Republike Bosne i Hercegovine, Samira Beganovića iz Cazina. Stradao je kada je ukrajinski avion “AN 26”, u kom je bio kao kopilot, oboren u rejonu Plitvičkih jezera u Republici Hrvatskoj.

Njegov avion pogođen je, po svemu sudeći, projektilom oružanih jedinica Martićeve i Babićeve tzv. SAO Krajine.
Najprije se negiralo da je avion uopće oboren, a kad je utvrđena lokacija pada, tijela više nije bilo. U to vrijeme imao je tek 27 godina.
Kako će se kasnije utvrditi, pronađeni ostaci tijela iz aviona su preneseni u Srbiju, a onda u Kijev. Uprkos svim naporima Samirovog brata Enesa, ovaj heroj, još uvijek nije našao smiraj u svojoj Bosni.


Samir Beganović je bio školovani pilot i zaljubljenik u letenje. Volio je nogomet i najprije htio da bude geometar. Najbolji učenik osnovne škole u Pećigradu isticao se svojom inteligencijom.
Njegov brat je ispričao svojevremeno, da je pred kraj osmog razreda u školi bio postavljen konkurs za Vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, te da je Samir odlučio da se prijavi.
Njihova majka odmah je bila protiv i kazala da od toga “nema ništa”, no Samir je bio uporan i primljen je, te školovanje za pilota započeo u Hercegovini. Zatim je obrazovanje nastavio na vazduhoplovnoj akademiji, a završio je i obuku za instruktora letenja.
Početak rata ga je zatekao u Zadru. Iz Zadra je trebao biti premješten u Titograd (današnja Podgorica), ali on to odbio. Otišao je do Udbine (vojni aerodrom u Hrvatskoj), a odatle je došao u Bihać.
Rata je bio itekako svjestan pa mi je govorio:
“Buraz, rat je neizbježan. Ove naše usijane glave ne znaju da podjele nose rat”.
Samir je odmah po izbijanju agresije okupio preostale pilote u Bihaću i već su u maju 1992. godine formirali Vazduhoplovnu grupu. Neki kasniji oficiri Armije RBiH do tada još nisu napustili JNA. Sa osnivanjem Grupe, javila se i potreba izgradnje improviziranog aerodroma, a za to su izabrali lokaciju u Ćoralićima, u Cazinu. Aerodrom u Ćoralićima je bio strateški objekat i žila kucavica Bihaćkog okruga.
Samir Beganović i Edvin Iftić (koji, također, više nije živ) su prvi preletjeli prostor pod kontrolom Armije BiH, postajući tako prvi piloti jedine legitimne vojne sile u našoj zemlji.
U potpunoj kopnenoj blokadi koja je trajala 1200 dana, preleti preko teritorije tzv. SAO Krajine su unosili nadu u opstanak.
Do augusta 1994. godine Samir je napravio na stotine letova.
“On nije bio borbeni pilot i njegova misija je bila humanitarna jer je preko tog koridora između teritorije BiH u okruženju i slobodnog dijela Hrvatske, te Slovenije prevozio hranu, lijekove, sanitetski materijal, pomoć, bolesne i ranjene ljude. Ti avioni nisu bili borbeni, već transportni”, govorio je Enes Beganović.
Danas po ovom heroju, svojevrsnom nastavljaču djela Partizanske eskadrile, Franje Kluza i Rudija Čajevca, nosi naziv centralna ulica u Cazinu.
U ostatku Bosne i Hercegovine se nedovoljno zna o Beganoviću. Samirovu porodicu, kako je pisala Edina Kamenica, naročito boli to što se čak pokušalo sakriti da je Samir, zajedno s Edvinom Iftićem napravio prvi ratni let, i to na području na kojem je tada u nebo pucalo nekoliko vojski.
Za početak, primjer Samirovog rodnog grada trebali bi slijediti i mnogi drugi u Bosni i Hercegovini, te ulicu, trg, ili prikladan objekt nazvati po pilotu Beganoviću.
“Kad ime Samira Beganovića postane dio našeg kolektivnog sjecanja koliko i ime Rade Končara dostići ćemo nivo svijesti zrele nacije”, napisao je danas Hasan Nuhanović, svjedok genocida, pisac, aktivista, podsjećajući na djelo prvog pilota Armije RBiH.
Sramno je i nedopustivo da se do danas država Bosna i Hercegovina nije snažnije angažirala da, pored afirmacije djela ovog istinskog heroja, najprije pronađe posmrtne ostatke Beganovića.
Uz malo ozbiljnijeg diplomatskog angažmana i državne volje, veliki su izgledi da bi se konačna istina mogla saznati, a posmrtni ostaci dopremiti u Bosnu i Hercegovinu. To je dug ove zemlje!
Do tada, Krajšnici će gledati u nebo sjećajući se istinskog patriote i humaniste, koji je dobro znao šta rizikuje, ali se nije pokolebao u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu i njezine građane.

Cazin

Tuga u Cazinu: Preminula Emira Bećirević za koju se prikupljala pomoć za liječenje

Published

on

By

S tugom obavještavamo da je preminula Emira Bećirević, za koju se prikupljala pomoć kako bi se liječila u Turskoj od teške bolesti, piše Novosti iz Cazina.

Iako su Cazinjani uspjeli sakupiti potrebna sredstva u kratkom roku, nažalost, operacija u Turskoj nije bila uspješna. Termin dženaze bit će naknadno objavljen.

Porodici i prijateljima upućujemo iskreno saučešće u ovim teškim trenucima.

Nastavi čitati

Cazin

Saša Popović odlučio: Đula Drini iz Cazina u polufinalu “Zvezda Granda”

Published

on

By

Đula Drini iz Cazina i Andrijana Petruševska iz Skoplja, koja se pojavila ogrnuta zastavom Sjeverne Makedonije, bile su sjajne u večerašnjem izdanju “Zvezda Granda”.

 

Obje su dobile po šest glasova žirija. U napetom natpjevavanju također je bilo neriješeno i na koncu je odluku donio Saša Popovic – i poslao je našu Đulu u polufinale.

Nastavi čitati

Cazin

Muškarac pretukao djevojku na benzinskoj pumpi u Cazinu

Published

on

By

Na benzinskoj pumpi u caiznskom mjestu Ćoralići došlo je do ozbiljnog incidenta. Prema dostupnim informacijama, sukob je eskalirao između muškarca inicijala J.P. i djevojke N.N., što je rezultiralo fizičkim obračunom.

Prema svjedočenjima očevidaca, muškarac J.P. je verbalno vrijeđao djevojku N.N., što je dovelo do tenzija između njih. Situacija je kulminirala kada je djevojka prišla muškarcu i ošamarila ga.

Umjesto da se situacija smiri, muškarac J.P. je odgovorio fizičkim nasrtajem na djevojku, što je rezultiralo time da je N.N. zadobila lakše tjelesne povrede. Ona je nakon toga hitno prevezena na odjel Hitne pomoći Doma zdravlja, gdje su joj pružene medicinske intervencije.

Nakon što je prijavljen incident, na lice mjesta stigla je policijska patrola koja je preuzela kontrolu nad situacijom i poduzela odgovarajuće mjere.

Nastavi čitati

Najčitanije