Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Šok tvrdnje političkog analitičara: Sin Slobodana Miloševića je šef ruske mafije i jedan od najopasnijih ljudi?!

O Marku Miloševiću, sinu bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, malo se zna otkako je s majkom Mirjanom napustio Srbiju i preselio se u Rusiju

 

 

Publicist i politički analitičar Tomislav Kresović iznio je šokantne informacije o Marku Miloševiću, sinu bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Naime, Kresović tvrdi da je Marko Milošević navodno na čelu jednog ozbiljnog kartela i on je jedan od bossova ruske mafije. Publicist tvrdi da ima te informacije, iako nigdje ne postoji službena potvrda njegovih tvrdnji.

“Marko Milošević je sada jedan od međunarodnih bossova ruske mafije između Azije i Evrope. On vodi jedan ozbiljan kartel mafije. Marko se vraća, njegovi poslovi su ovdje” – rekao je Kresović svojevremeno u intervjuu za Emisiju Centar, piše MONDO, prenosi Blic.

Kresović navodno zna da Marko sada govori tečno ruski jezik i da je možda, kako je naveo, pod okom ruske službe sigurnosti kao sin bivšeg predsjednika Jugoslavije.

“Na kraju krajeva, majka mu je živjela tamo. Živjela je u mestu Barviha. To je rusko Dedinje, a tamo nije mogla živjeti od svoje penzije” – rekao je Kresović, ne navodeći dokaze ni za tu tvrdnju.

Ipak, za sada ne postoji nijedan službeni podatak ili potvrda Kresovićevih riječi o tome čime se bavi sin nekadašnjeg predsjednika Srbije.

Ako laže Marko, ne laže parking kartica

O Marku Miloševiću, sinu bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, malo se zna otkako je s majkom Mirjanom napustio Srbiju i preselio se u Rusiju. Godinama unatrag, o njemu je dolazila tek pokoja oprečna informacija, a u martu ove godine ruski portal “Sagovornik” (sobesednik.ru) otkrio je detalje kako Miloševićev sin zaista živi u Rusiji, čime se bavi, pa čak i kakav mu je emotivni život.

Prema njihovim saznanjima, sin Slobodana Miloševića najprije je živio u blizini stanice metroa “Prospekt Mira”. Stan je u to vrijeme pripadao Irini Baglaj, kćeri bivšeg predsjednika ruskog Ustavnog suda Marata Baglaja. Ona također posjeduje nekretnine u jednom elitnom vikend naselju, gdje je Marko sada prijavljen. Miloševićevu vezu s Irinom potvrđuju i podaci o parkingu u prijestolnici: mobilnim telefonom platio je parking za “audi Q5” koji je u vlasništvu Irine Baglaj.

Irina Baglaj, prema dostupnim informacijama, posjeduje i 25 jutara zemlje na Rubljovki – u turističkom naselju Iljinskoje. Pored navedenog, ima i stan od 92 kvadrata u kući u Ulici Dolgarukovskaja u Moskvi. Jedno vrijeme Marko Milošević je bio suvlasnik Polar d.o.o. On je od 2015. do kraja 2019. godine imao 50 posto udjela u toj kompaniji koja je trgovala sokovima, mineralnom vodom i drugim pićima, piše Blic.

Miloševićev poslovni partner je Igor Tarasenko, koji preko svoje druge kompanije zarađuje na javnim nabavama. Njegova firma “Trade Motors d.o.o” pruža usluge održavanja vozila preduzećima u gradskom okrugu Odintsovo. Prihod ovog posla je već solidniji – više od pola milijarde rubalja godišnje (više od četiri miliona eura).

Brzi bijeg iz Srbije

U vrijeme crnih devedesetih, za Slobinog sina se znalo da se, u najmanju ruku, ponaša bahato i vodi sumnjive poslove. Privilegirani “tatin sin” žario je i palio Srbijom i SR Jugoslavijom devedesetih godina prošlog vijeka, dok je njegov otac bio predsjednik Srbije i SRJ. Marko je pobjegao iz zemlje samo nekoliko sati nakon što je Milošević senior svrgnut, 5. oktobra 2000. godine.

Njemu se sudilo u odsutnosti u Požarevcu, po tužbi trojice pripadnika pokreta “Otpor za premlaćivanje”. Zbog zastarijevanja slučaja oslobođen je svih optužbi, a one nikako nisu bile blage.

Dok je narod smatrao da je djeci Slobodana Miloševića i Mirjane Marković sve dopušteno, kako zbog moćnih roditelja, tako i zbog utjecaja i novca, bivši predsjednik Jugoslavije je bogatstvo svog sina obrazlagao sada već čuvenom izjavom da je Marko bio vrijedan i da je “nosio gajbice”. Osim što se zna da je u Srbiji posjedovao diskoteku “Madona” i “Bambilend” u Požarevcu i lanac parfimerija, mlađi Milošević je slovio za vrlo nasilnu osobu, a postojala je i sumnja da je s kriminalnim grupama švercao cigarete.

Ime Marka Miloševića pojavilo se u policijskoj akciji “Mreža”, vođenoj protiv organiziranih grupa švercera cigareta. Prema policijskim podacima, on nije samo uzimao postotak od drugih državnih grupa švercera cigareta, već je i sam švercao, ali uz podršku cijelog državnog aparata. Zarada koju je ostvario procjenjuje se na nekoliko stotina miliona njemačkih maraka. Na osnovi tih podataka, Marko Milošević je cigarete legalno kupovao u Bugarskoj, a one su zatim brodovima stizale u luku Burgas, a potom u Sofiju. Na graničnom prelazu u Srbiji cigarete su se “pretvarale” u namještaj koji se navodno izvozi za Mađarsku.

Rusija kao spas od zatvora

Mlađi Milošević odlazi u Rusiju 6. oktobra 2000. godine, samo nekoliko sati poslije svrgavanja njegovog oca s vlasti. Mirjana Marković je za njim otišla u februaru 2003., neposredno pred ubistvo premijera Zorana Đinđića. O njegovom životu nakon bijega iz zemlje poznato je vrlo malo. Zapravo, njegov lik jedva da se pojavljivao u medijima nakon smrti Slobodana Miloševića, dakle od kada je imao 32 godine.

Prema informacijama medija, krajem 2007. godine Marko i njegova majka su dobili politički azil u Rusiji, a utočište su pronašli u Moskvi. Smatra se da su to učinili preventivno, jer su bili svjesni da će se u Srbiji Marko suočiti s ozbiljnim optužbama u vezi sa švercom cigareta, ali i da bi mogli biti povezani s daleko ozbiljnijim kaznenim djelima, tačnije političkim ubistvima za koje se Mirjana Marković spominjala kao nalogodavac.

Povodom života izvan zemlje, postoji obilje službeno nepotvrđenih informacija, poput toga da Marko Milošević ima stan u Moskvi, premda je, navodno, često boravio u kući od 300 kvadrata svoje majke Mirjane Marković koja se nalazi u elitnom naselju nedaleko od Moskve. Također, govorilo se da je s jednom Ruskinjom prije više od desetljeća dobio kćer, a spomenuti politički analitičar sada tvrdi da je Marko dio ruske mafije, piše Blic.

Svijet / Zanimljivosti

Vučić o Bećirovićevoj podršci Đukanoviću: Da sam ja to rekao, nema mjesta gdje me ne bi objesili

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je podršku regionalnih lidera Mili Đukanoviću uoči izbora u Crnoj Gori te se osvrnuo i na izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

U govoru koji je održao u Kraljevu, Vučić je poručio kako zvaničnici regionalnih zemalja svoju podršku uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori daju Mili Đukanoviću koji, kako ističe predsjednik Srbije, koristi priliku da vrijeđa i Srbiju.”Čuli ste da su Denis Bećirović i Albin Kurti otvoreno podržali Mila Đukanovića, šutim na svaku uvredu pa i Đukanovića kome ću odgovor dati u ponedeljak. Zamislite da sam ja rekao to što Bećirović i Kurti, pa nema mjesta u svijetu gdje me ne bi objesili, od Brisela do Washingtona, medija koji o tome ne bi pisao. Ovako je to normalno i normalno je da Srbija ništa ne kaže”, rekao je Vučić.

Naglasio je kako slabljenjem Srbije žele da naprave balans u regiji.

“Ovako je normalno da oni to rade. Zašto to rade? Zato što Srbija uvijek mora da bude neko ko će da bude slabiji od njih u regionu, jer oni tada jačanjem svih njih prave takozvani balans. Zapravo prave disbalans. Čuli ste od kandidata u Crnoj Gori, Bosni, bajkolike priče o ‘srpskom svetu’ kako mi ugrožavamo ne znam koga. A koga to?”, ističe Vučić.

Poručio je kako nikada nije upotrijebio sintagmu “srpski svijet”.

“Šutim na uvrede iz Crne Gore pa i tog Đukanovića koji će odgovor dobiti u ponedjeljak. Neću da se miješam u njihove izbore”, ističe Vučić.

Inače, Bećirović je u videoporuci uputio podršku Mili Đukanoviću te je pozvao građane Crne Gore da glasaju za aktuelnog predsjednika.

“Nije svejedno šta ćete odlučiti u nedjelju. Nije svejedno ni nama u Bosni i Hercegovini kakav ćete izbor napraviti. Mi našu Bosnu i Hercegovinu nikada nećemo izdati. Nemojte ni vi Crnu Goru. Nemojte izdati pretke, nemojte izdati historiju, čuvajte državu”, kazao je Bećirović.

Istakao je da Crna Gora i Bosna i Hercegovina spadaju u red najstarijih država u jugoistočnoj Evropi i kao član Predsjedništva države Bosne i Hercegovine njegova je i ljudska i politička obaveza da podrži snage koje se bore za očuvanje nezavisne Crne Gore.

“Ja sam čovjek koji ima stav jasan i glasan, precizan i nedvosmislen. Bezrezervno podržam ljude koji se bore za nezavisnu Crnu Goru. Predsjednik Milo Đukanović je dokazani borac za crnogorsku državu i prijatelj Bosne i Hercegovine”, poručio je Bećiroivć.

Bećirović je pozvao građane da u nedjelju svi izađu na izbore i da time spase svoju domovinu.

“U nedjelju pokažite hrabrost i čojstvo. Neka vječno živi Crna Gora. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina. Neka vječno živi savezništvo države Bosne i Hercegovine i države Crne Gore”, zaključio je Bećirović.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Državljanin BiH (40) izboden u Austriji: Uhapšena dva osumnjičena

Četrdesetogodišnji državljanin BiH brutalno je izboden na ulici u austrijskom Marhtrenku u petak ujutro.

Unesrećeni je s teškim povredama prebačen u bolnicu, gdje je ubrzo preminuo.

 

Potraga za dva moguća počinioca brzo je okončana, a uhapšeni su crnogorski državljanin (40) i mladić (19) zasad nepoznate nacionalnosti.

Nije poznato šta je motiv zločina koji se dogodio u Gornjoj Austriji.

 

U početku se ništa nije znalo o identitetu žrtve. Muškarac kod sebe nije imao dokumente. Kasnije se ispostavilo da je riječ o bh. državljaninu.

Ubrzo nakon ubistva dva osumnjičena napadača uhapšena su na dvije različite lokacije.

Obojica su trenutno na ispitivanju, a istraga je u toku.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Tragedija u Beču: Poginuli šef građevinske firme i njegov radnik iz Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 30. marta, tragedija je pogodila Beč kada se na Erlaer štrase u 23. bečkom okrugu na gradilištu iznenada prevrnula radna korpa u kojoj su bili šef firme i jedan radnik, oba porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Kako prenose tamošnji mediji, i šef firme i njegov ranik pali su nekoliko metara niže. Samo nekoliko trenutaka kasnije, radna košara se otkačila i usmrtila njih dvojicu.

 

Prema informacijama koje je dobio portal Kroativ.at, riječ je o Petru S. (65) vlasniku firme, rodom iz okoline Brčkog koji već niz decenija radi u Austriji. Drugi preminuli muškarac je Ivica T. (35) čija je porodica takođe porijeklom iz BiH, ali prethodno je bio nastanjen u Hrvatskoj.

 

“Bečka profesionalna spasilačka služba i Zeleni krst pokušali su oživjeti dvojicu muškaraca zajedno s bečkim vatrogascima”, rekao je portparol policije Markus Ditrih, prenose Nezavisne novine.

Nažalost, pomoć je stigla prekasno i obojica muškaraca su preminula.

Kako je dalje saopšteno iz policije, koji su konstatovali da se ne radi o namjernom zločinu, Inspekcija rada već je upoznata s incidentom. Sada će ispitati jesu li ispoštovani svi zakonski propisi.

Nastavi čitati

Najčitanije