Connect with us

Magazin

Strašno zapažanje naučnika o ljudima koji su rođeni poslije 1980. godine

Published

on

Slučajevi raka kod mlađih generacija nastavljaju da rastu uznemirujućom brzinom, prema novoj studiji Američkog društva za rak (ACS).

Analiza ACS uzima u obzir zdravstvene podatke više od 23 miliona američkih pacijenata, rođenih između 1920. i 1990. godine, kojima je dijagnostikovan rak u periodu od 2000. do 2019. godine. U poređenju sa bejbi bumerima, istraživači su otkrili da su generacije X i milenijalci u većem riziku od razvoja 17 karcinoma (od ukupno 34 koja su razmatrana) uključujući leukemiju, rak dojke i rak želuca, prenosi Nova.rs.

Milenijalci rođeni 1990. imali su dva do tri puta veću vjerovatnoću da razviju rak pankreasa, bubrega ili tankog crijeva nego bumeri rođeni 1955. Žene koje pripadaju generaciji milenijalaca, takođe se suočavaju sa povećanim rizikom od raka jetre i žučnih kanala.

Štaviše, devet karcinoma, za koje su stope incidencije uglavnom opale kod starijih generacija, kao što su rak dojke, rak jajnika, rak materice, rak testisa i analni rak, u porastu su kod mlađih ljudi. Rak materice ima 169 posto veće šanse kod žena rođenih devedesetih nego što je slučaj s rođenim tridesetih godina prošlog vijeka. Rizik od smrti od ovih karcinoma takođe raste, napominje Science Alert.

To nikada nije dobar znak, i ukazuje na to da je došlo do generacijske promjene u riziku od raka tokom prošlog vijeka.

Inače, za eventualne neupućene „bumeri“ su generacije rođene od 1946. do 1964. godine; generaciji X pripadaju rođeni između 1965. i 1980, a generacija Y ili milenijalci su rođeni između 1981. i 1996. godine. Slijede ih Z generacija (1997-2012) i Alfa generacija (od 2012.).

Rizične izloženosti mlađih generacija

Istraživači sumnjaju da je do povećanog rizika od raka došlo djelimično zbog toga što su mlađe generacije, mlađe od 50 godina, sve više izložene kancerogenima u ranom životu ili mlađoj odrasloj dobi. Ove rizične izloženosti, međutim, „još treba da budu razjašnjene“.

Deset od 17 karcinoma za koje je konstatovano da postoji veći rizik među milenijalcima i generacijom X, vezano je za gojaznost, koja bi takođe mogla da ima mjesto u generacijskim različitostima.

„Podaci naglašavaju kritičnu potrebu da se identifikuju i adresiraju osnovni faktori rizika kod generacije X i milenijalaca kako bi se informisale o strategijama prevencije“, napominje epidemiolog za rak Ahmedin Džemal iz ACS.

Stopa raka kod mlađih ljudi porasla za 80% za 30 godina

Rezultati nove analize nadovezuju se na prethodna istraživanja, koja su otkrila da je stopa raka kod ljudi mlađih od 50 godina porasla za skoro 80 ​​procenata za 30 godina.

Ako se trendovi nastave, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi do 2050. godine broj slučajeva raka mogao skočiti za dodatnih 77 odsto. Zvaničnici okrivljuju duhan, alkohol, gojaznost i zagađenje vazduha kao ključne faktore.

Osim njih, pominju se i loša ishrana, sedentarni način života i poremećaji spavanja, koji takođe mogu igrati ulogu u incidenciji raka, iako su ovi faktori „i dalje slabo shvaćeni“, primjećuju istraživači.
Međutim, nedavna analiza ACS nosi i neke dobre vijesti.

Efikasnost vakcinacija

Kad je u pitanju rak grlića materice, studija „pokazuje efikasnost vakcinacije protiv HPV-a, posebno kod žena rođenih otprilike 1990. godine“, koje su bile u pravom uzrastu kada je vakcina odobrena u SAD. Prethodne studije su pokazale da su slučajevi raka grlića materice pali za 90 odsto od pojave ove vakcine.

Pored toga, karcinomi povezani sa pušenjem, kao što su rak pluća i grla, takođe opadaju kod mlađih.
Iako su naučnici identifikovali trendove raka povezane sa godinama rođenja, još nemaju jasno objašnjenje zašto neke stope rastu.

Studija je objavljena u The Lancet Public Health.

Magazin

Liječnik: Nema sigurne količine alkohola, nije dobra ni čaša crnog vina dnevno

Published

on

By

ČAŠA crnog vina dnevno često se promovira kao zdrava za srce, no sve više istraživanja sugerira da čak i umjerena konzumacija alkohola može biti štetna. Prema najnovijim preporukama, ne postoji sigurna razina konzumacije alkohola, a rizici uključuju povećanu vjerojatnost razvoja raka.

Alkohol je već dugo prepoznat kao uzrok raznih vrsta raka, odgovoran za oko 100.000 slučajeva raka i 20.000 smrti godišnje samo u SAD-u. Ti brojevi premašuju čak i smrtnost u prometnim nesrećama povezanim s alkoholom. Prema riječima dr. Faiza Bhorea, predsjednika Odjela za kirurgiju u Hackensack Meridian Health, alkohol je potvrđeni kancerogen koji oštećuje stanice na više načina.

“Alkohol uzrokuje oksidativni stres i ometa popravak DNA, što može dovesti do disfunkcije staničnog ciklusa i razvoja raka.” objašnjava dr. Bhora.

Posebno je alarmantno što je konzumacija alkohola povezana s povećanim rizikom za razvoj sedam vrsta raka, uključujući rak dojke.

Zastarjele tvrdnje

Dugo se tvrdilo da čaša crnog vina dnevno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, no najnovija istraživanja kritiziraju metodologiju tih studija. Prema dr. Bhori, teško je pronaći stvarne zdravstvene koristi od konzumacije alkohola.

“Ideja da čaša vina doprinosi dugovječnosti ili zdravlju nema znanstvene osnove”, kaže. “Priče o ljudima u 80-ima i 90-ima koji pripisuju svoje zdravlje čaši vina ili viskiju više su anegdote nego znanstvene činjenice.”

Konzumacija alkohola duboko je ukorijenjena u društvene norme i često se koristi za opuštanje ili kao “oslonac” u socijalnim situacijama. No, dr. Bhora ističe kako sve više ljudi bira odbijanje alkohola zbog zdravstvenih razloga, što je korak koji bi trebalo podržati.

“Premještanje fokusa s ideje da je ‘jedno piće dnevno sigurno’, ključno je za promjenu percepcije,” kaže Bhora. Preporučuje smanjenje unosa alkohola, primjerice, ograničavanje na konzumaciju isključivo vikendom, i njegovo postupno potpuno izbacivanje iz prehrane.

Kako izgleda život bez alkohola

Mnogi koji su prestali piti ili značajno smanjili unos alkohola izvještavaju o pozitivnim promjenama u životu. “Prijatelji i kolege koji su prestali piti osjećaju se oslobođeno”, kaže dr. Bhora. “Jasnije misli, veća produktivnost i smanjenje potrebe za alkoholom u društvenim situacijama ključne su prednosti.”

Alkohol nije bezazlen. Čak i u malim količinama, može uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme. Dr. Bhora ohrabruje ljude da razmisle o svojoj konzumaciji i otkriju dobrobiti zdravijeg, načina života lišenog alkohola.

“Manje alkohola znači više zdravlja, jasnoće i produktivnosti”, zaključuje.

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

Ovih 5 stvari izbjegavajte ako imate podove od laminata u svom domu

Published

on

By

Laminatni podovi su cijenjeni zbog svoje izdržljivosti, elegantnog izgleda i povoljne cijene, što ih čini idealnim za mnoge domove. Iako pružaju izgled luksuznog drveta ili kamena po nižim troškovima, važno je posvetiti pažnju njihovom održavanju.

Nepravilne navike u čišćenju i korištenju laminata mogu značajno smanjiti njihov vijek trajanja i izazvati nepopravljiva oštećenja.

Kako biste sačuvali vaš laminatni pod u vrhunskom stanju, izbjegavajte sljedeće greške:

Ne pokušavajte da brusite laminat

Za razliku od drvenih podova, laminat ima tanak zaštitni sloj koji se lako oštećuje brušenjem. Umesto popravki, razmotrite zamenu oštećenih delova.

 

Previše vode može uništiti laminat

Laminat je osetljiv na vlagu – višak vode tokom čišćenja može dovesti do bubrenja i deformacije. Koristite blago vlažnu krpu i brzo osušite površinu.

Izbjegavajte jaka sredstva za čišćenje

Hemikalije s uljem, amonijakom ili abrazivima uništavaju zaštitni sloj laminata. Umesto toga, koristite blage rastvore, poput sapunice ili razblaženog sirćeta.

Pažljivo usisavajte laminat

Usisavanje s rotirajućim četkama može uzrokovati ogrebotine. Koristite usisivače prilagođene tvrdim podovima bez rotirajućih elemenata.

Ne koristite abrazivne alate za čišćenje

Čelična vuna, grube spužve i metle s tvrdim čekinjama mogu trajno oštetiti površinu. Držite se mekanih krpa i četki sa nežnim vlaknima.

Za dugotrajan sjaj laminata, obezbedite dodatnu zaštitu uz prostirke, filcane podloge za nameštaj i redovno održavanje. Laminatni podovi mogu trajati godinama uz malo pažnje i pravilan pristup.

Nastavi čitati

Magazin

Deen s dečkom bježi iz Los Angelesa: Ništa nismo mogli ponijeti, nevjerovatno šta se dešava

Published

on

By

Veliki požar u Los Angelesu guta sve pred sobom. Mnogi napuštaju svoje domove a među njima je i Fuad Backović Deen i njegov dečko.

“Živim u Hollywood Hills i nažalost morali smo napustiti domove prije 30 minuta bez da smo imali barem malo vremena da bilo šta ponesemo. Bio sam u ratu u mom rodnom gradu Sarajevu i prošao ovaj pakao kao dječak. Naprosto je nevjerovatno šta se dešava ovako velikom i moćnom gradu”, poručio je Deen na Facebooku.

Inače Deen već godinama s dečkom Willom Phearsonom III živi u Los Angelesu.

Nastavi čitati

Magazin

Jasmila Žbanić pohvalila Islamsku zajednicu – “Ovo je moguće samo kod nas, hvala vam!”

Published

on

By

Jasmila Žbanić, poznata bh. rediteljica, oduševljena je hutbom u bh. džamijama u kojima su imami pozvali vjernike da odu u kino i pogledaju njen dokumentarni film o Emeriku Blumu.

Žbanić je kazala da je to vjerovatno jedinstven primjer u svijetu, te se zbog svega zahvalila Islamskoj zajednici u BiH.

– Samo u Sarajevu i BIH i nigdje više na cijelom svijetu- ispravite me ako griješim- moguće je da se u džamijama (i to nekoliko njih) govori vjernicima da idu u kino gledati film o Jevreju (rediteljice ateistice), da Emerika Bluma nazivaju najvećim velikanom koji treba da inspiriše nove generacije da grade ovu zemlju kako ju je Blum gradio. Islamska vjerska zajednica – svaka vam čast. I hvala vam!, napisala je Žbanić.

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Waymov robotaksi poludio, vrtio se u krug dok je čovjek bio unutra

Published

on

By

PUTNIK je ostao zarobljen u taksiju bez vozača na putu prema zračnoj luci u Phoenixu i snimio je video svoje nevolje sa stražnjeg sjedala, objavio je ABC News.

Partnerska stanica ABC-a, KNXV, izvijestila je da se autonomno vozilo tvrtke Waymo očito zbunilo u kružnom toku, vozeći u krug osam puta.

Putnik Mike Johns nazvao je tvrtku za pomoć, a predstavnik je uspio preuzeti kontrolu nad vozilom.

Waymo navodi da je Johnsovo putovanje trajalo pet minuta duže te da je stigao na svoj let. Tvrtka mu je refundirala cijenu vožnje taksijem.

https://www.facebook.com/watch/?ref=embed_video&v=1176309147335605

 

Index.hr
Nastavi čitati

Magazin

Čaša mlijeka dnevno smanjuje rizik od jedne vrste raka za gotovo petinu

Published

on

By

Konzumiranje čaše mlijeka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva za gotovo petinu, pokazala je dosad najveća provedena studija ovog tipa.

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu kažu da su pronašli dosad najjači dokaz o tomu da kalcij štiti od razvoja ove smrtonosne bolesti.

Tim je otkrio i da svakodnevno konzumiranje čaše vina povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Stručnjaci koji su proveli studiju podsjećaju da bi ljudi trebali voditi računa o uravnoteženoj prehrani, održavati zdravu tjelesnu težinu i, ako puše, trebali bi prestati – sve to kako bi smanjili rizik od razvoja raka crijeva. Od te bolesti u Velikoj Britaniji svake godine oboli 44.000 ljudi.

Rak crijeva

Rezultati njihova istraživanja ukazuju na to da će svakoj dvadesetoj ženi i svakom sedamnaestom muškarcu u Velikoj Britaniji tijekom života biti dijagnosticiran rak crijeva.

Više od polovine takvih slučajeva moguće je spriječiti. Znanstvenici tvrde da ih je 13 posto prouzročeno konzumiranjem mesnih prerađevina, a 11 posto prekomjernom težinom i pretilošću.

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, proučavalo je 97 prehrambenih čimbenika i njihov utjecaj na rizik od razvoja raka crijeva među 542.778 žena koje su sudjelovale u studiji o zdravlju žena u svijetu koja se provodi pod nazivom Million Women Study.

Riječ je o jednoj od najvećih prospektivnih studija o zdravlju žena u svijetu. U njoj je u razdoblju od 1996. do 2001. uključeno više od 1,3 milijuna žena iz Ujedinjenog Kraljevstva i od tada se vodi evidencija o zdravstvenim ishodima. Studija je započeta s ciljem dobivanja pouzdanih informacija o rizicima povezanim s različitim vrstama hormonske terapije u menopauzi, no svrha joj je pružiti informacije o učincima brojnih drugih faktora koji bi mogli utjecati na zdravlje žena s povećanjem njihove životne dobi.

Za vrijeme praćenja u trajanju od gotovo 17 godina u 12.251 žene razvio se rak crijeva, pri čemu su manjak kalcija i konzumiranje alkohola imali najsnažniji učinak na razvoj promjena povezanih s razvojem raka crijeva u odnosu na sve ostale proučavane prehrambene faktore.

Znanstvenici su ustanovili da je prosječno dodatnih 300 mg kalcija dnevno, što odgovara velikoj čaši mlijeka od 240 ml ili nekoliko čašica jogurta, rezultiralo 17-postotnim smanjenjem od opasnosti od razvoja raka crijeva.

Studija je otkrila i da kalcij slično djeluje na sprečavanje razvoja raka crijeva bez obzira na to konzumira li se iz mliječnih ili nemliječnih izvora, što ukazuje na to da je glavni faktor smanjenja rizika upravo – kalcij. U studiji se nije ispitivao učinak suplemenata kalcija.

Istraživači kažu da je u obzir uzeta konzumacija kalcija iz mlijeka (uključujući i onog dodanog u čaj i kavu), kalcija iz jogurta, povrća i ostalih izvora, no povezanost s proizvodima od sira i sladoledom nije jasno navedena u studiji.

Pixabay

Ipak tvrde da ne postoji poseban razlog zbog kojega se u obzir na bi uzeli i proizvodi od sira, kao i sladoled. Možda sudionici studije jednostavno nisu konzumirali veće količine ni jedne ni druge namirnice.

Crveno meso

Istraživači su su otkrili i to da 20 grama alkohola dnevno (što je jednako srednje velikoj čaši vina ili količini od pola litre piva) povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Studijom su potvrđeni i otprije poznati podaci po kojima mesne prerađevine i crveno meso povećavaju rizik od razvoja raka crijeva, preciznije, konzumiranje 30 g tih namirnica dnevno povezano je s povećanjem rizika od 8 posto.

Voditeljica studije, dr. Keren Papier, rekla je da treba provesti dodatna istraživanja, ali je istaknula da je “riječ o najopsežnijoj ikada dosad provedenoj pojedinačnoj studiji o odnosu između prehrane i razvoja raka crijeva koja ističe zaštitnu ulogu kalcija u potencijalnom razvoju ove bolesti.”

Istraživači tvrde da bi zaštitna uloga kalcija mogla biti povezana sa sposobnošću ovoga najzastupljenijeg minerala u ljudskom organizmu da se veže za žučnu kiselinu i slobodne masne kiseline u jednome dijelu crijeva, smanjujući na taj način njihov učinak na poticanje razvoja raka.

I eksperimentalni rad na štakorima pokazao je da više razine kalcija u prehrani mogu pridonijeti zaštiti strukture crijeva, kažu znanstvenici s oksfordskog sveučilišta.

Tvrde kako nema razloga da i muškarci imaju istu korist od kalcija poput žena, s obzirom na to da su ranije provedene studije u kojima je sudjelovala i muška populacija pokazale sličan učinak mliječnih proizvoda na smanjenje rizika od raka crijeva.

HINA

Nastavi čitati
Advertisement

Najčitanije