Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Ugledni znanstvenik predviđa crni scenarij: ‘Narednih godina prijete nam rekordne vrućine, velike suše, uragani…‘

Prema podacima NASA-e, 2022. bila je jedna od najtoplijih godina ikad zabilježenih na Zemlji.

U 2023. godini neumoljivo će se nastaviti globalno zagrijavanje: katastrofalne vremenske neprilike zaprijetit će Zemlji kao prepoznatljivi podsjetnik ubrzavanja klimatskih promjena, ustvrdio je u članku za časopis Wired ugledni britanski znanstvenik Bill McGuire, vulkanolog i klimatski znanstvenik.

Prema podacima NASA-e, 2022. bila je jedna od najtoplijih godina ikad zabilježenih na Zemlji. McGuire ističe kako je ovo nevjerojatna činjenica jer je ponavljajući klimatski obrazac u tropskom Pacifiku (poznat kao ENSO – južno kolebanje El Niña) bio u svojoj hladnoj fazi.

Tijekom te faze, nazvane La Niña, vode ekvatorijalnog Pacifika osjetno su hladnije od normale, što utječe na vremenske prilike diljem svijeta. La Niña pomaže regulirati globalne temperature. To znači da smo, unatoč toplinskim valovima, ekstremnim požarima i nezapamćenim sušama, bili zapravo pošteđeni najgoreg, tvrdi britanski znanstvenik, piše Jutarnji

Nadalje navodi kako zapravo plaši činjenica da će ovo razdoblje La Niñe završiti i na kraju prijeći u poznatiji El Niño zbog kojega vode ekvatorijalnog Pacifika postaju puno toplije. Kada se to dogodi, ekstremne vremenske prilike koje su harale našim planetom zadnje dvije godine izgledat će beznačajno.

Aktualne prognoze sugeriraju da će se razdoblje La Niñe nastaviti početkom 2023., a riječ je, srećom, jednom od najdužih razdoblja. La Niña je započela u proljeće 2020. godine.

Dakle, ekvatorijalni Pacifik počinje se iznova zagrijavati. Bez obzira na to hoće li postati dovoljno vruće za razvoj potpunog El Niña, godina koja je pred nama ima vrlo dobre šanse, bez obzira na utjecaj hlađenja La Niñe, biti najtoplija u povijesti mjerenja.

Prosječni rast temperature od 1.5°C na globalno razini općenito se smatra granicom nakon koje klimatski slom postaje opasan. Probijanjem spomenute brojke, naša nekad stabilna klima počinje se ozbiljno urušavati i postaje sveprožimajuća. Utječe na apsolutno sve i uvlači se u svaki aspekt naših života.

Godine 2021. ta je brojka (u usporedbi s prosjekom između 1850. i 1900. godine) iznosila 1,2°C, dok je 2019. prije početka La Niñe, iznosila zabrinjavajuće visokih 1,36 °C.

Potpuno je moguće da ćemo prvi put približiti ili čak premašiti 1,5°C.

Što to točno znači? Kako tvrdi McGuire, uopće ga ne bi iznenadilo da se sruši temperaturni rekord najviše temperature, koji u ovom trenutku iznosi 54,5°C. a zabilježen je u kalifornijskoj Dolini smrti. To bi se moglo vrlo lako dogoditi na Bliskom istoku ili u južnoj Aziji, gdje bi se temperature popeti iznad 55 °C, kako se predviđa. U Velikoj Britaniji temperature bi se mogle penjati iznad 40 Celzijevaca, a u dijelovima Europe mogli bismo iskusiti 50°C prvi put u povijesti.

Neizbježno, visoke temperature imat će kao posljedicu tešku sušu, što znači nesigurnost hrane zbog smanjenih prinosa usjeva. Još jedna runda loših žetvi, nakon katastrofalne 2022., mogla bi biti pogubna, upozorava McGuire.

Posljedično, nestašice hrane u većini zemalja mogle bi izazvati građanske nemire, dok će rast cijena u razvijenim zemljama značiti inflaciju i porast troškova života.

Veliki požar iznad Šibenika (arhiva, 2019.)

Zvonimir Barisin/Cropix/Cropix

Jedna od najteže pogođenih regija bit će jugozapad Sjedinjenih Država. Najduža suša u 1200 godina trajala je 22 godine, pri čemu je razina jezera Mead na rijeci Kolorado smanjena toliko da je kapacitet proizvodnje električne energije na Hooverovoj brani pao za gotovo polovicu.

Ako se suša nastavi, predviđa se da će brana Glen Canyon, na jezeru Powell, prestati proizvoditi energiju 2023. godine. Isto bi se moglo dogoditi s Hooverovom branom godinu kasnije. Ova jezera i brane zajedno opskrbljuju vodom i strujom milijune ljudi u sedam saveznih država SAD-a, uključujući Kaliforniju. Slom opskrbe bio bi katastrofalan za poljoprivredu, industriju i stanovništvo u regiji.

La Niña utjecala je na ograničavanje razvoja uragana u Atlantiku, pa se može se očekivati jačanje aktivnosti uragana.

Porast globalnih temperature koje se očekuju 2023. godine mogle bi uzrokovati ekstremno zagrijavanje površinskih voda Atlantika i Meksičkog zaljeva. To bi pogodovalo formiranju i postojanosti superuragana, snažnih vjetrova i olujnih udara, dovoljno snažnih da unište veliki američki grad, ako udare na kopno.

Izravni udari su rijetki, najbliže tome se dogodilo 1992. godine kada je uragan Andrew udario južno od Miamija. Tada je uništeno 60.000 domova i oštećeno 125.000 kuća. Današnji uragani su snažniji i vlažniji, tako da bi posljedice, ako superoluja udari na veliki grad 2023. vjerojatno bile kataklizmičke.

Svijet / Zanimljivosti

Horor u turskom ljetovališti: Tijela manekenke i njene kćerke pronađena umotana u čaršafe

Nestanak Irine i njezine kćeri prijavili su rođaci kada im se one nisu dugo javljale, a policija je u njihovoj vili u Bodrumu pronašla krv i otiske muških stopala

Ruska manekenka Irina Dvizova (42) i njezina kći Dajana (15) su ubijene, a njihova su tijela pronađena umotana u plahte u blizini popularnog turskog odmarališta Bodrum.

Nakon što su otkrivena njihova tijela, počela je međunarodna potraga za osumnjičenim Andrejem Kuslevičom (45), Irininim bivšim mužem.

Nagađa se da ubistvo možda ima veze sa sporom oko starateljstva nad Irininim mlađim sinom. Dječak se sada vodi kao nestao, piše Daily Mail, a policija smatra da je s ocem. Naime, Irina je ljetos na sudu tražila da se Kusleviča spriječi da dobije pristup dječaku.

Kuslevič je inače bio tjelohranitelj jednog ukrajinskog biznismena, a tražen je u Rusiji zbog bijega iz pritvora, gdje je bio zbog navodne krađe.

Nestanak Irine i njezine kćeri prijavili su rođaci kada im se one nisu dugo javljale, a policija je u njihovoj vili u Bodrumu pronašla krv i otiske muških stopala.

Policija je tijela pronašla zahvaljujući snimkama kamera njihovih automobila.

Irinin stariji sin David (20) je rekao da je očuh ranije maltretirao i tukao njegovu majku, a ona mu nije dopuštala da se približi mlađem sinu.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Državljanin BiH uhapšen pri pokušaju ulaska u Austriju uprkos trajnoj zabrani

Pripadnici granične policije uhapsili su noćas državljanina Bosne i Hercegovine (43), koji je, uprkos trajnoj zabrani ulaska u Austriji, pokušao da pređe granični prelaz Karavanke.
Naime, tokom kontrole policija je uočila da nešto nije u redu sa dokumentima ovog 43-godišnjaka, koji je sa suprugom pokušao da pređe granicu.

Nakon kratke provjere ispostavilo se da je riječ o čovjeku koji je prije 15 godina počinio nasilni zločin zbog čega je i osušen:

“Tokom provjere otkrili smo da je on osuđen na nekoliko godina zatvorske kazne zbog nasilnog zločina iz 2006. godine. Tada je uslovno pušten na slobodu, ali uz trajnu zabrana ulaska u zemlju”, stoji u saopštenju policije.

Jedna od zanimljivosti noćašnjeg hapšenja jeste i to da je državljanin BiH u domovini čak i legalno promijenio ime kako bi pokušao da izbjegne ovu zabranu, ali mu nije uspjelo.

“On nije pružao otpor pri hapšenju i već je sproveden u zatvor u Klagenfurtu”, navode na kraju u saopštenju iz policije.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Ko je bio Henry Kissinger? Od jevrejskog dječaka koji je pobjegao od nacista do nobelovca

Henry Kissinger, često opisan kao jedan od najuticajnijih američkih diplomata i državnika, rođen je 27. maja 1923. godine u Fürthu, Njemačka. Njegovo ime je postalo sinonim za globalnu diplomatiju, a njegova karijera je obuhvatila period velikih međunarodnih promjena i izazova.

Kissingerova porodična prošlost bila je oblikovana Drugim svjetskim ratom i nacističkim progonom Jevreja. S porodicom se preselio u Sjedinjene Američke Države 1938. godine, gdje je započeo svoje visoko obrazovanje na Harvardu. Njegova intelektualna snalažljivost i analitički pristup brzo su ga izdvojili kao obećavajućeg mladog stručnjaka u oblasti međunarodnih odnosa.Prvi značajan korak u njegovoj karijeri bio je dolazak na poziciju savjetnika za nacionalnu sigurnost pod predsjednikom Richardom Nixonom 1969. godine. Tokom svog mandata, Kissinger je igrao ključnu ulogu u oblikovanju američke vanjske politike tokom hladnog rata. Njegova sposobnost donošenja teških odluka i vođenja diplomatskih pregovora dovela ga je do ključnih trenutaka, uključujući vođenje politike detanta između SAD-a i Sovjetskog Saveza.

Jedan od najpoznatijih trenutaka u Kissingerovoj karijeri bio je potpisivanje “SALT I” sporazuma o kontroli naoružanja 1972. godine, što je predstavljalo pokušaj smanjenja nuklearnih tenzija između dviju supersila. Njegova uloga u pregovorima o Vijetnamskom miru i potpisivanju sporazuma u Parizu 1973. godine također je ostavila dubok pečat na međunarodnim odnosima.

Nobelova nagrada za mir, koju je Kissinger primio 1973. godine, bila je priznanje njegovim naporima u postizanju sporazuma i smanjenju vojnih sukoba. Međutim, ista nagrada doživjela je kritike zbog vojnih operacija koje su prethodile diplomatskim postignućima, poput bombardovanja Kambodže tokom vijetnamskog rata.

Nakon svog vremena u Bijeloj kući, Kissinger je nastavio svoju karijeru kao diplomata, služeći kao državni sekretar pod predsjednikom Geraldom Fordom. Njegova uloga u postizanju sporazuma između Izraela i Egipta (Camp Davidski sporazumi) 1978. godine dodatno je produbila njegov ugled kao mirnodopskog pregovarača.

Međutim, Kissingerova karijera nije bila bez kontroverzi. Kritičari su ga optuživali za podržavanje diktatorskih režima u cilju očuvanja američkih interesa, dok su drugi osporavali etičke aspekte njegovih postupaka u vođenju spoljne politike, piše Klix.

Uprkos kontroverzama, Henry Kissinger ostaje važna figura u svjetskoj diplomaciji, čije su odluke i postignuća oblikovali međunarodnu scenu tokom ključnih trenutaka 20. vijeka.

Kissinger je, podsjećamo, preminuo u srijedu u svom domu u Connecticutu u dobi od 100 godina, objavila je konzultantska kompanija Kissinger Associates.

Nastavi čitati

Najčitanije