Ukrajinski gradovi duhova izgledaju sablasno, a njihova je priča tragična (VIDEO)

POSLJEDNJIH dana u središtu pažnje europske javnosti ponovo se našao Černobil. Ukrajinske i ruske snage borile su se proteklog tjedna za kontrolu nad tim još uvijek radioaktivnim mjestom najveće nuklearne katastrofe u povijesti. “Naši branitelji daju živote kako se ne bi ponovila tragedija iz 1986.”, kazao je tada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Upravo je Černobil razlog postojanja takozvanih ukrajinskih gradova duhova, koje ćete pronaći u svim popisima najzanimljivijih činjenica o toj zemlji.

Prije gotovo 36 godina dogodila se najgora nuklearna nesreća u povijesti, koja je pogodila dobar dio Europe, a najviše Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju, tadašnje sovjetske republike. Dana 26. travnja 1986. u 1:23 nuklearni reaktor broj 4 centrale u Černobilu, stotinjak kilometara sjeverno od Kijeva, eksplodirao je tijekom ispitivanja sigurnosti. Nuklearno gorivo gorjelo je deset dana izbacujući u atmosferu radioaktivne čestice koje su se, po nekim procjenama, raspršile na tri četvrtine površine Europe.

Gotovo 350.000 ljudi evakuirano je u krugu 30 km od centrale tijekom nekoliko godina. U zoni oko Černobila ostalo je nekoliko napuštenih gradova, od kojih je najpoznatiji Pripjat.

Pripjat bi ove godine obilježio 52 godine postojanja, a taj je grad duhova inicijalno bio mlado, živahno i bogato mjesto. Utemeljen je 4. veljače 1970. godine, samo dva kilometra od ozloglašene termoelektrane, a evakuiran je poslije nuklearne katastrofe.

Taj grad na sjeveru Ukrajine izgrađen je veoma brzo, a zamišljen je kao mjesto u kojem će živjeti radnici termoelektrane i njihove obitelji. Prema popisu iz 1985. godine, u ovom gradu je živjelo 47.500 stanovnika. Kada je dan nakon katastrofe počela evakuacija Pripjata, stanovništvu je rečeno da su u pitanju mjere predostrožnosti i da uzmu samo najnužnije stvari jer će se vratiti za nekoliko dana ili tjedana. Nikad se više nisu vratili. Mnogi stanovnici Pripjata su kasnije naselili novoizgrađeni grad Slavutič.

Sada predstavlja savršenu turističku destinaciju. Turisti šeću njegovim ulicama, prolaze kroz trgove obrasle travom kako bi vidjeli grad zamrznut u vremenu, potpuno nesvjesni da je to nekoć bio nečiji dom. Nakon prikazivanja serije Černobil, Pripjat je postao popularniji nego ikada. Preko 100.000 turista je 2019. godine posjetilo ovaj grad.

Drugi grad napušten zbog černobilske katastrofe je Poliske, a u njemu trenutno živi 20 ljudi, dok je 1986. tu živjelo njih 12 tisuća. Napušten je i grad Vilča, u kojem je pet godina prije katastrofe živjelo oko 220 ljudi.

Zbog černobilske katastrofe napuštena su sela Kopači, Tarasi, Severivka, Veljki Klišči, Janiv, Opačiči i Andrijivka.

index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.