Connect with us

Magazin

Znate li za Bobijaško oko, čudo prirode pored Sanskog Mosta: Jezero za koje se veže nekoliko legendi

Bobijaško oko jedno je od najzanimljivijih prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini. Ovisno o količini vode, ovaj prirodni fenomen postaje ponor ili vrelo.

Bobijaško oko zapravo je jezero koje je povezano s izvorima rijeka Dabar i Zdena. Budući da se u njemu voda kreće dvosmjerno, pri obilnim padalinama ima karakteristike vrela, dok pri niskoj razini vode postaje ponor.

Nalazi se u kraškoj uvali podno planine Grmeč, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta. Prije nekoliko godina otkriveno je da ovdje živi endemski vodozemac čovječja ribica.

Duboko u kraškom predjelu nalazi se mjesto koje su, prema predanjima, vjekovima obitavale vile i vilenjaci. Njihove igre i plesovi odzvanjali su šumom, dok su zvuci svirala očaravali slušatelje. Za to mjesto se vezuje niz narodnih priča i legendi, koje su se prenosile s koljena na koljeno.

Jedna od tih priča govori o seljaku koji je živio u blizini kraškog vrela. Jednog dana, njegova ovca je upala u dubok ponor, iako je seljak pokušao učiniti sve da je spasi, nije uspio. Nakon nekoliko dana, seljak je pronašao svoju ovnu na obližnjem izvorištu, gdje ga je navodno izbacila voda. Mnogi su tvrdili da su to bile vile koje su imale nadnaravnu moć nad vodom i prirodom. Neki su se čak usudili zalaziti u šumu noću, u nadi da će vidjeti te čarobne stvorove kako igraju svoje kolo u blizini kraškog vrela.

I tako, legenda se nastavljala, prenosila se s koljena na koljeno, dok su ljudi i dalje pričali o vilama i vilenjacima koji svake noći pohode kraško vrelo i igraju svoje kolo.

Za Bobijaško oko veže se niz legendi

Magazin

FOTO Supruga Denisa Bećirovića zablistala i na otvaranju BH Fashion Weeka

Mirela Bećirović, supruga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića pojavila se na otvaranju 45. BH Fashion Weeka u Sarajevu i oduševila svojim izgledom.

Da je Mirela vodila računa o svakom detalju govori i činjenica kako je make up savršeno ukopila sa odjevnom kombinacijom.

A post shared by Mirela Bećirović (@mirela.becirovic.mb)

 

Prije nekoliko dana Mirela je privukla šažnju javnosti i izgledom na svečanom prijemu povodom Dana državnosti BiH.

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Majka Donne Ares: Nisam mogla pet godina pošteno govoriti, a kamoli zapjevati

„Idem sama kroz oluje“ naziv je nove pjesme i spota, koje je objavila Ajka Kolaković. Majka Donne Ares ističe da su prve reakcije odlične.

 

 

– Spot opisuje snagu žene, kao i čovjeka uopće. Snagu žene koja je bila sretna i prošla sve životne oluje u raznim naletima i koja se nakon svega digla iz ničega. Ona nosi ožiljke tih oluja, ali je stala na noge i stoji uspravno kao stijena što je biju oluje – kaže Kolaković za portal „Avaza“.

Mnogi su zaplakali

Pjesmu je  radio Ado Iftić.

– Radili smo je lagano, bez pritisaka, a pošto on zna moj život, svaka riječ me opisuje. A mnogi su zaplakali – govori nam Ajka.

 

Spot je sniman na Jadranskom moru, u okolini Senja , gdje su, kako kaže Ajka, najjače bure.

– Ja trenutno djelujem samostalno što se tiče snimanja pjesama i imam predivan ansambl „Prijatelji sa Une“ i s njima nastupam. U ponedjeljak smo imali nastup u Kulturnom centru u Bihaću, a gosti su nam bili „Banjalučki vez“ iz Banje Luke. Sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a mi kasnije idemo njima u posjetu – kaže Kolaković.

Ožiljci nisu manji, ali naučiš živjeti s njima

Na koncu poručuje:

– Ako svojim primjerom mogu bilo kome pomoći ko trenutno proživljava najgore oluje, bit ću sretna, jer znam koji su to usponi i padovi. Nisam mogla pet godina pošteno govoriti, a kamoli zapjevati. Ali preko noći sam se digla i, baš kao oluja kad se smiri, našla sam neki mir. Ožiljci nisu manji, ali naučiš živjeti s njima. Pošto sam ja profesionalni muzičar, želim da ostane neki pečat iza mene. Meni nije bitno koliki će biti pečat, kao nekima, već me to čini sretnom – zaključuje Ajka.

Donna Ares preminula je 2. oktobra 2017. godine.

Nastavi čitati

Magazin

Selma Bajrami: ‘Iz Srbije mi prijete smrću, ovako nasrtati na jednu ženu i majku’

Selma Bajrami našla se na udaru srbijanskih medija nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak na kojem pjeva albansku pjesmu „Valle Kosovare” i uz nju pokazuje dvoglavog orla, koji je simbol albanskog naroda.

 

 

Zabrana nastupa

Nakon toga nekoliko profila tražilo je zabranu nastupa ove bh. pjevačice na srbijanskim televizijama i otkazivanje njenih gostovanja u Srbiji. Čak je jedna televizija objavila anketu u kojoj pitaju da li Selmi treba zabraniti ulazak u Srbiju.

 

– Kao što većina zna, moji korijeni jesu s Kosova, dakle, moj djed je Albanac s Kosova. Na tom nastupu su iz publike tražili da otpjevam tu pjesmu i ja nisam imala razloga da to ne uradim. Sutra, kada dođem u Beograd, otpjevala bih „Odakle si, sele“. Muzika pobjeđuje svako zlo – oglasila se Selma nakon medijskog linča.

Zasmetala sam

 

No, sada se našla na meti još žešćih prijetnji. Za „Dnevni avaz“ kaže kako ona zna ko stoji iza ovog

– Nekome sam, očito, zasmetala jer sam se vratila na srbijansku scenu na velika vrata. Nažalost, počela sam dobivati i prijetnje smrću iz Srbije. Znam ko je sve ovo pokrenuo i neka mu je na čast, ovako nasrtati na jednu ženu i majku – kazala je Bajrami.

Nastavi čitati

Najčitanije