Zovko o ubrzanom putu BiH ka EU: Želje su jedno, a stvarnost nešto drugo

U započetom geopolitičkom preslagivanju i previranju interesa najmoćnijih država svijeta, ukjučujući i Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina želi ubrzati put ka porodici evropskih naroda.
S druge strane, neki smatraju kako je naša zemlja na pragu nestabilnosti.

– Budućnost i sigurnost Bosne i Hercegovine zavisi isključivo o njenom narodu i političarima koji odlučuju u toj zemlji – kazala je to za Fenu Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu govoreći o krizi na istoku kontinenta i sigurnosnom stanju u BiH.

Iako brojni domaći i evropski dužnosnici zagovaraju ubrzan put kandidatskog statusa BiH, Zovko je istaknula kako su “želje jedno, ali realnost je drugačija”.

– Sve ono što Bosna i Hercegovina zna da mora ispuniti i dalje ostaje prioritet. Aplikacije za kandidatski status koje su nedavno predale i Ukrajina, Moldavija i Gruzija poslane su Komisiji na razmatranje. Oni će također dobiti upitnik kao što ga je dobila i BiH – objasnila je ona.

Ističe kako naša zemlja ima postavljenih 14 uslova koje treba ispuniti da bi dobila kandidatski status, što se, kako navodi, za sada ne mijenja.

Zovko je ponovila da Evropska unija želi mirnu Bosnu i Hercegovinu, bez unutrašnjih i vanjskih sukoba, spremnu da ispuni sve reforme, ali isto tako i zemlju koja neće imati nesuglasice oko pitanja želi li uopće biti dio te evropske zajednice.

– Svaka zemlja mora zadovoljiti kriterije. Evropska unija sigurno neće dozvoliti ulazak zemljama koje imaju bilateralne sukobe i koje ne šalju poruke u skladu s evropskim načelima – ocijenila je Zovko.

Ove sedmice predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo u Brisel tražeći ubrzani put kandidatskom statusu.

Drugi član tog istog Predsjedništva Milorad Dodik tvrdi da ubrzanog puta nema.

Iduće sedmice u središte Evropske unije odvojeno će odletjeti bh. lideri kako bi na licu mjesta objasnili na kakvom smo putu i kakva nam je budućnost.

– U utorak će se u Evropskom parlamentu na Vanjskopolitičkom odboru o stanju u BiH obratiti predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović, kao i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Vidjet ćemo koja su njihova promišljanja i kakva je trenutna situacija u Bosni i Hercegovini – dodala je europarlamentarka Zovko.

Naglasila je kako će se dan ranije o stanju u BiH obratiti i Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Angelina Ajhorst (Eichhorst), predstavnica Evropske službe za vanjske poslove i Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Iz međunarodne zajednice i evropskih institucija još odavno poručuju kako je dogovor o reformama i evropskom putu Bosne i Hercegovine isključivo na domaćim liderima.

– Građani žele funkcionalnu, demokratsku i prosperitetnu zemlju. Stoga se domaći lideri trebaju hitno angažovati na reformama koje BiH vode ka EU – istaknuo je Ferdinand Kenig (Koenig), glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je kako je Evropska unija nesporno posvećena teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine i održavanju sigurnog okruženja.

Kenig ističe i to da EUFOR pažljivo prati situaciju u BiH, naglasivši kako ne postoji prijetnja sigurnom okruženju u zemlji.

– Ipak, u kontekstu mjera predostrožnosti i demonstracije opredjeljenja EU za podršku institucijama BiH u održavanju sigurnosti i stabilnosti, EUFOR je pojačao svoje prisustvo u BiH s dodatnih 500 vojnika iz svojih rezervnih snaga – objasnio je on.

Mišljenja je da Bosna i Hercegovina ima jasnu i kredibilnu evropsku perspektivu, potvrđenu na najvišem nivou, uključujući, kako navodi, i samit između EU-a i Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja održanom u oktobru 2021. godine.

Pozdravio je i nedavno usvajanje Zakona o sukobu interesa u Zastupničkom domu BiH, kao i izmjene i dopune Zakona o VSTV-u.

Međutim, pozvao je na ubrzani ritam provedbe reformi, uključujući ustavne i izborne reforme u skladu s evropskim vrijednostima i standardima u ograničenom vremenu koje je preostalo prije raspisivanja Općih izbora 2022.

source

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.