Connect with us

BiH

Božo Ljubić na HRT-u: Oj Turčine za nevolju kume i ti vlaše lažni pobratime (VIDEO)

Published

on

Izborni zakon Bosne i Hercegovine te njegove izmjene su tema HRT-ove emisije ‘Otvoreno’ u kojoj su gosti Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i Pravda, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske, te Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i Domagoj Hajduković, predsjednik savorskog odbora za europske poslove u Hrvatskoj i  Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

Danas smo razgovarali s Draganom Čovićem koji je izrazio zabrinutost i nezadovoljstvo zbog nepostizanja dogovora što opet ne znači da se nije uspjelo. Hrvatska Vlada, premijer i svi mi koji smo radili, uložili smo veliki politički kapital, napore i snažnu reputaciju koju uživamo unutar EU-a kako bismo osnažili interes zemalja članica za promjenom izbornog zakona. Promjena izbornog zakona jedan je od 14 prioriteta kriterija koje BiH treba ispuniti kako bi stekla status za članstvo u EU”, kazao je Grlić – Radman.

BiH je još uvijek jedan neproklamirani protektorat ili zemlja pod skrbništvom međunarodne zajednice. Visoki predstavnik može nametnuti Izborni zakon kao što je nedavno nametnuo zakon o državnoj imovini. Ako visoki predstavnik ima autoritet da nametne amandmane na ustav, onda ima mogućnost da nametne Izborni zakon jer ima jasan okvir. Četiri godine institucije su blokirane i ništa bitno se ne događa” naglasio je Ljubić.

Konaković je odmah na početku govora jasno poručio da je BiH “suverena država, vjekovna i tu nema dvojbe u te činjenice“.

Impresivno je kako se ova tema pretvara u temu Izbornog zakona i izbor člana iz redova hrvatskog naroda i kako se zanemaruje reforma cjelokupnog Ustava. Hrvat u Republici Srpskoj se ne može kandidirati za člana predsjedništva, isto tako Srbin iz Sarajeva, ni Jevreji, Romi i ostali koji ne pripadaju etničkim skupinama. Rekao sam da nije fer da dominira tema izbora člana iz redova hrvatskog naroda. Nije na stolu samo bila ta tema. Tema je bila raspakivanje te luđačke etničke košulje i uvođenje građanskog koncepta, barem za početak na scenu, a onda njegovog razvijanja uz razlike koje narodi u BiH imaju, rekao je Konaković.

Elmedin Konaković koji je Ljubiću prebacivao saradnju Srba  i Hrvata na destabilizaciji BiH.

Ljubić mu je odgovorio skandaloznom maksimom za koju kaže da u narodu postoji stoljećima.

Citiraću jednu maksimu koja se u našem narodu poznata stoljećima. Oj Turčine za nevolju kome i ti vlaše silom pobratime. Uslijed političkog nasilja nad Hrvatima, Hrvati su prinuđeni da traže partnerstvo tamo gdje je moguće.

Dobro bi bilo da dobijemo partnere oko reorganizacije ili da se usvoji reforma Izbornog zakona.” kazao je Ljubić.

Konaković mu je na kraju emisije jasno poručio da Bošnjaci nisu Turci, nego autohtoni narod Bosne i Hercegovine.

Pogledajte video.

BiH

Nikšić: I danas sanjam BiH u kojoj ćemo imati svoje bh. bratstvo i jedinstvo

Published

on

By

Na godišnjicu smrti predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita oglasio se predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji je kazao da i danas sanja BiH u kojoj će postojati bh. bratstvo i jedinstvo.
Na početku je kazao da svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane.”Činjenica je da je Jugoslavija, na čelu sa Titom, većini nas pružila dosta dobroga i nosimo lijepe uspomene. Naravno poštujem i one koji ne nose takva sjećanja. Učili su nas bratstvu i jedinstvu, ljudskost je bila važnija od nacije, svi smo podjednako radili za dobrobit društva i države, međusobno smo se poštovali, a još su nas više poštivali i sanjali da budu kao mi oni koji su danas daleko ispred nas”, istakao je Nikšić.

Zatim je kazao o kakvoj Bosni i Hercegovini i danas sanja.

“Možda nisam realan, ali ja i danas sanjam Bosnu i Hercegovinu u kojoj ćemo imati svoje bosanskohercegovačko bratstvo i jedinstvo. Bosnu i Hercegovinuq u kojoj ćemo svi biti ponosni pripadnici svako svoga naroda, ali u isto vrijeme ponosni Bosanci i Hercegovci”, istakao je Nikšić.

Dodao je da se danas navršavaju 44 godine od kada je otišao čovjek koji je obilježio jednu epohu.

“Zato na ovaj način želim odati počast i spomen Josipu Brozu Titu, predsjedniku, državniku, vrhovnom komandantu”, zaključio je Nikšić.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ovo je rudar Asim koji je zatrpan 170 metara ispod zemlje: “U jami samo dva čovjeka mogu raditi”

Published

on

By

“Obrušavanje materijala je konstantno, neprekidno se radi i ulažu se nadljudski napori da se dođe do unesrećenog”

 

 

Naime, kako je objavljeno riječ je o rudaru Asimu iz Rapatnice kod Srebrenika, koji je prvi kopač i ostao je zakopan u jami 170 metara ispod zemlje.

Dok spasilačke ekipe ulažu nadljudske napore kako bi došli do zatrpanog rudara, brojne kolege i prijatelji mole se za Asima i daju podršku i putem društvenih mreža.

“Podrška našem sugrađaninu i velikom prijatelju Asimu koji je ostao zatrpan u rudniku Mramor. Spasilačke ekipe su u jami ali nažalost pritisak je stjerao samo dva čovjeka da mogu raditi. Još jednom nadamo se da je srce naše junačko izdržalo i da će se uspjeti izvući”, stoji u objavi na društvenim mrežama.

Spašavanje rudara u rudniku Mramor još uvijek traje.

Kako je jutros za N1 rekao Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka, veći broj spasilačkih timova je na terenu.

-Dobra stvar je što su spasilačke ekipe sinoć u trećoj smjeni došli do bušilice sa kojom je unesrećeni radio. Obrušavanje materijala je konstantno, neprekidno se radi i ulažu se nadljudski napori da se dođe do unesrećenog. Mi se svi iskreno nadamo i ne gubimo nadu do zadnjeg časa da ćemo ga naći živog, poručio je Tokić.

Nastavi čitati

BiH

Isak želi biti šehid: Meni bi bilo drago da poginem za državu BiH, ja to ne krijem

Published

on

By

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ramo Isak, ponovo je dospio u žižu javnosti svojim, najblaže rečeno, neprimjerenim izjavama i postupcima.

Gostujući u jednom podcastu Isak je, između ostalog, poručio da bi mu “bilo drago da pogine za BiH”.

– Meni bi bilo drago da poginem za državu BiH. Јa to ne krijem. Јa kada poginem za ovu državu, ja sam onda šehid. Ne radim ja to zbog ljudi, već zbog svoje porodice, sebe, Allaha – rekao je Isak.

Nastavi čitati

Najčitanije