Boja urina može puno toga reći o vašem zdravlju, evo na što pripaziti

OVA tekućina se uglavnom sastoji od tvari koje mogu biti štetne za vaše glavne organe ako se dulje nakupljaju unutar tijela. Zbog toga je vrlo važno paziti na boju urina.

Promjene i neuobičajenosti pri odlascima na WC neki su od znakova raka prostate koje muškarci najlakše uoče, zajedno s nizom drugih bolesti i zdravstvenih stanja. Ova otpadna tekućina ima tendenciju mijenjanja boje, ponekad kao rezultat konzumiranja određene hrane ili pića, ali ponekad i jer se u tijelu događa nešto zabrinjavajuće.

Ako se brinete zbog boje svog urina, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse koji vam može dati više informacija ili vas uputiti na određene pretrage.

Postoji sedam glavnih promjena boje koje se obično javljaju kod urina.

Crveni ili ružičasti urin

Crveni ili ružičasti urin može biti posljedica nekog težeg zdravstvenog stanja, ali i hrane koju ste jeli. Stoga, ako primijetite ovu promjenu boje i zabrinuti ste, važno je da se obratite liječniku.

Namirnice koje mogu uzrokovati promjenu boje vašeg urina uključuju ciklu, rabarbaru ili puno borovnica. Međutim, ružičaste ili crvene nijanse također mogu biti uzrokovane krvlju u mokraći, simptomom zdravstvenog stanja poznatog kao hematurija. Povećana prostata jedan je od vodećih uzroka hematurije, kao i bubrežnih kamenaca ili tumora u mjehuru ili bubrezima. Određeni lijekovi također mogu promijeniti boju vašeg urina, kao što su neki antibiotici.

Žuti urin

Žuta je najčešća boja i obično znači da je sve u redu. Boju uzrokuje urokrom – kemikalija koja nastaje kada tijelo razgrađuje hemoglobin. U većini slučajeva, urin može varirati od tamne nijanse do blijedo žute, prema medicinskoj web stranici Healthline.

Prozirni urin

Ako primijetite da vam je urin manje žut i da je bliži prozirnoj boji, to obično nije razlog za brigu i najčešće je znak veće hidratacije. Međutim, ako primijetite da vam je urin jako često bistar, to bi moglo značiti da vam tijelo gubi esencijalne elektrolite.

Narančasti urin

Intenzivna narančasta nijansa obično znači da ste dehidrirani i da ne pijete dovoljno vode. Najbolji način za borbu protiv toga je povećanje unosa tekućine.

Međutim, postoje i medicinska stanja povezana s narančastim urinom. Prema Healthlineu: “Ako osim svijetle stolice imate narančastu mokraću, žuč vam možda dospijeva u krvotok zbog problema sa žučnim kanalima ili jetrom.

Plavi ili zeleni urin

Najčešće je plavi ili zeleni urin uzrokovan bojama u određenim namirnicama. Međutim, infekcije također mogu igrati ulogu u ovakvoj pojavi. Healthline objašnjava: “Bakterijska infekcija pseudomonasom aeruginosa također može uzrokovati da vaš urin postane plav, zelen ili čak ljubičast. Općenito, plavi urin je rijedak i najvjerojatnije povezan s nečim u vašoj prehrani.”

Tamnosmeđi urin

Baš kao i narančasti urin, ako primijetite smeđu nijansu, to je vjerojatno povezano s dehidracijom. U nekim rijetkim slučajevima to može biti uzrokovano hranom u velikim količinama kao što su rabarbara, aloa ili neke vrste graha. Stanje zvano porfirija također može uzrokovati nakupljanje prirodnih kemikalija u vašem krvotoku i uzrokovati hrđavu ili smeđu mokraću, prema Healthlineu.

Dodaje: “Tamnosmeđa mokraća također može biti pokazatelj bolesti jetre, jer može biti uzrokovana ulaskom žuči u vaš urin.”

Zamućeni urin

Najčešće je zamućeni urin povezan s infekcijom mokraćnog sustava. U nekim slučajevima može biti uzrokovan i nekim vrstama kroničnih bolesti. Crohnova bolest ili divertikulitis mogu prouzrokovati zamućen urin s pjenom ili mjehurićima. Ako imate zamućen urin i trudni ste, to bi mogao biti znak opasnog stanja zvanog preeklampsija.

index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.