Bomba u letjelici koja je pala u Zagrebu eksplodirala ispod zemlje

Bomba, koja je pronađena u bespilotnoj letjelici koja se srušila u Zagrebu, teška je do 120 kilograma i eksplodirala je ispod zemlje, javio je HRT, pozivajući se na neimenovani visokopozicionirani izvor iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

“Iz visokih izvora u MORH-u saznajemo da je bomba pronađena u letjelici težine do 120 kilograma. Ali, kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila u asfalt ili beton posljedice bi bile katastrofalne”, objavio je sinoć HRT.

Iako je istraga i dalje u toku, pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, pukovnik u penziji Ivan Selak rekao je da je skoro siguran da nisu pronađeni dijelovi aviobombe jer da je, kako je rekao, “unutra bio eksploziv, danas ne bi bilo pola krila studentskog doma”.

Hrvatski vojni stručnjak Robert Barić ocijenio je za HRT da se radilo o eksploziji sistema za samouništenje opreme i skupljenih podataka i eventualno piropatrona kojim se izbacuju kamere prije nego se letjelica spusti.

Najveći dio bespilotne vojne letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak, 10. marta, srušila kod Studentskog doma u Zagrebu izvučen je jučer, a ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić rekao je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva i dijelovi aviobombe koji, kako je naveo, “govore da nije riječ o izviđačkoj letjelici”.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.