Connect with us

USK

Hoće li Tulića koštati borba protiv trgovaca lažnim diplomama? – Danas se raspliće čvor u Tužilaštvu USK

Published

on

Drugi dan sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH biće naročito zanimljiv zbog imenovanja nekoliko glavnih kantonalnih tužilaca

Danas će u Sarajevu uslijediti nastavak trodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Na dnevnom redu su imenovanja. Bira se glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, između dva kandidata, glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona, gdje su se prijavila tri kandidata, te glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, gdje se također odlučuje između tri imena.

Izbor za glavnog tužioca u Unsko-sanskom kantonu najčešće se spominjao u medijima, jer će neko od tri kandidata zamijeniti aktualnu glavnu tužiteljicu Fadilu Amidžić. Prijavili su se tužitelji Merima Mešanović, Amra Dželagić-Džafić i Adnan Tulić.

Tužitelj Adnan Tulić umalo je ispao iz izbora kada je u julu prošle godine Tužilaštvo u Travniku pokrenulo istragu protiv njega zbog okolnosti u kojima je, kao član porodice poginulog borca, dobio kredit od 100 hiljada maraka od Kantonalnog fonda. Komisija VSTV-a BiH je tada po automatizmu suspendirala Tulića.

Nakon toga, Tulić je uložio žalbu i komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH je ukinula suspenziju.

Federalno tužilaštvo već dvije godine vodi istragu o desetinama hiljada maraka nestalih iz sefa Tužilaštva USK-a, o čemu je VSTV također upoznat

U međuvremenu, tužilac Tulić je u dva navrata tražio izuzeće Tužilaštva u Travniku, jer je glavni tužilac Srednjobosanskog kantona Šemsudin Fuško snimljen na sastanku u Cazinu sa osobama koje su pravosnažno osuđene ili su pod istragom, a što se dovodi u vezu sa predmetima na kojima Tulić radi. Obje Tulićeve apelacije, jednu za drugom, odbio je glavni federalni tužilac Munib Halilović.

Iako je Tulić tvrdio, kao najperspektivniji kandidat, da su sve navedene koincidencije dobrim dijelom motivisane time da se onemogući njegovo napredovanje, piše Oslobodjenje.

Naime, do jučer Tužilaštvo u Travniku još nije bilo donijelo tužilačku odluku u vezi s njegovim predmetom iako bi podizanjem optužnice ponovo bio suspendiran i udaljen sa dužnosti. Iako teoretska šansa i dalje postoji, u Bihaću se špekuliše kako Tulić nema političku podršku u izboru za glavnog kantonalnog tužioca.

Osim toga, pred njim je intervju u VSTV-u, gdje kolege treba da uvjeri ne samo da je potencijalno najbolji kandidat za prvog čovjeka Tužilaštva već i da nije u sukobu sa zakonom, već sa onima koji pokušavaju spasiti trgovce lažnim diplomama.

USK

Nema više komesara, kada će doći direktor: Šta kažu u Nezavisnom odboru USK

Published

on

By

Nakon duže vremena Unsko-sanski kanton pokreće proceduru za izbor prvog čovjeka policije, s novinom da više neće imati komesara nego direktora uprave policije

U Bihaću je danas održana sjednica Nezavisnog policijskog odbora za izbor policijskog komesara, nakon što je Skupština USK prošle sedmice usvojila novi i izmjenjeni Pravilnik o radu ovog organa koji je prilagođen nedavno donesenom Zakonu o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima u USK.

Ovim izmjenama podrazumjeva se da Unsko-sanski kanton više neće imati policijskog komesara nego će to biti direktor Uprave policije.

Prilagodviši Pravilnik ovim formalnim izmjenama, članovi Nezavisnog odbora su zasjedali kako bi konačno donijeli Odluku o raspisivanju konkursa za upražnjeno mjesto direktora Uprave policije, piše Oslobodjenje.

– Donijeli smo odluku, sačinićemo tekst i do kraja sedmice očekujemo objavu konkursa. Nadam se da ćemo doći do najkvalitetnijeg kandidata – kazala nam je predsjednica Nezavisnog odbora Albijana Trnavci.

U nastavku zasjedanja Nezavisni odbor je razmatrao izvještaje o radu policije sa posebnim osvrtom na sigurnost saobraćaja zbog učlestalih saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom na cestama u Unsko-sanskom kantonu.

Nastavi čitati

USK

Novi napad pasa lutalica u Krajini: Ugrizli starijeg čovjeka na biciklu

Published

on

By

O tome da problem s psima lutalicama ponovo postaje urgentan u Sanskom Mostu, svjedoči i napad na starijeg muškarca na biciklu, koji je tom prilikom zadobio povrede noge.

“Vozio sam bicikl i sve je bilo normalno, kada su mi u susret naišla dva psa, jedan veći i drugi nešto manji. U jednom treutku, kada sam ih već prošao oni su se zaletili na mene i dok sam se snašao, ovaj crni me ugrizao za list na desnoj nozi. Zaustavio sam bicikl i u tom trenutku oni su se udaljili. Vidio sam da su hlače razderane, a kada sam ih zavrnuo ukazale su se dvije rane od očnjaka”, kaže napadnuti muškarac.

 

Dodaje kako se odmah potom zaputio u Dom zdravlja Sanski Most, gdje mu je pružena pomoć. Zanimljivo je kako su isti psi, samo stotinak metara dalje, ponovili napad, a starijeg muškarca na biciklu uspjeli su spasiti prolaznici koji su se našli na licu mjesta, te su otjerali pse.

 

Već dugo godina psi lutalice predstavljaju problem na području Općine Sanski Most, a čini se kako se njihov broj u posljednje vrijeme ponovo povećao, pa se veliki se broj građana žali na njihovo prisustvo, a bilježe se i česti napadi na ljude.

 

Pored velikih problema s kojima se suočavaju građani zbog ovoga problema, u posljednje vrijeme sve su veće štete koje ove životinje pričinjavaju u sanskom lovištu.

U zadnjih nekoliko mjeseci bilježi se veliki broj napada čopora pasa lutalica na sitnu divljač, a posebno su ugrožene srne, zečevi i fazani. U protekle dvije godine lokalne vlasti su ovaj problem pokušale riješiti sarađujući sa azilima za smještaj napuštenih životinja, ali kako saznajemo ta saradnja je prekinuta ove godine zbog prekapacitiranosti pomenutih azila, objavile su Nezavisne.

Također, čini se da značajnije rezultate nisu dali niti projekti sterilizacije napuštenih pasa koji su ranije provođeni, jer je njihov broj na ulicama ponovo postao kritičan, pa javnost očekuje reakciju i djelovanje nadležnih institucija.

Nastavi čitati

USK

Pokušaj da se sačuva stručni kadar: Milion maraka za specijalizacije u bihaćkoj bolnici

Published

on

By

Nedostatak stručnih kadrova postaje sve veći zbog odlazaka mladih stručnjaka na bolje plaćene poslove u inostranstvo

Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać je, po dobijenoj saglasnosti Ministarstva zdravstva USK-a, raspisala javni oglas za dodjelu specijalizacija i prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme. Naime, Vlada USK-a nedavno je donijela odluku o izdvajanju 4,2 miliona maraka za Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Tome je prethodilo, na prijedlog ministrice zdravstva Zemine Kadirić, usvajanje Programa finansijske konsolidacije i rekonstrukcije ove zdravstvene ustanove, za šta su odobrena 3,2 miliona maraka. Preostalih milion maraka bit će utrošeno za edukaciju i specijalizaciju nedostajećeg kadra. Kantonalna bolnica je iskazala potrebu za doktorom medicine u Odjelu za bolesti uha, grla i nosa, te za specijalizaciju iz otorinolaringologije i specijalizaciju hirurgije glave i vrata, piše Oslobodjenje.

– Sa kandidatom kojem se dodijeli specijalizacija zaključiće se ugovor o radu na neodređeno vrijeme u ZU Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, navodi direktor dr. Hajrudin Havić, specijalista urgentne medicine.

Nedostatak kadrova Kantonalna bolnica nastojala je nadomjestiti i prije dva mjeseca prijemom u radni odnos doktora u Odjelu za anesteziologiju i reanimaciju, u Odjelu za internu medicinu i u Odjelu za dječije bolesti.

Nastavi čitati

Najčitanije