HRS nacrtao novu kartu, želi preustroj Federacije BiH (FOTO)

Hrvatska republikanska stranka (HRS) je u toku svoje predizborne kampanje iznijela prijedlog preustroja Bosne i Hercegovine, no na karti koju predlažu radi se samo o preustroju Federacije BiH.

Prema karti koju su objavili na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, Federacija BiH bi se sastojala dva kantona i tri distrikta.

Jedan kanton bi se zvao “Županija Posavsko – Herceg – Bosanska” i on ne bi imao teritorijalnu jedinstvenu cjelinu. U njegov sastav bi ušli Livanjski, Zapadnohercegovački, Posavski kanton, te dijelovi Hercegovačko-neretvanskog kantona, dio Srednjobosanskog kantona, kao i Žepče i Usora iz Zeničko-dobojskog kantona.

Drugi kanton prema planu HRS-a je “Bosansko-Podrinjski-Krajiški” i sastojao bi se od Unsko-sanskog kantona, Sarajevskog, Bosansko-podrinjskog kantona, Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona bez Žepča i Usore te dijelova Srednjobosanskog kantona.

Distrikti bi prema ideji HRS-a bili Mostar, Prozor i Travnik. Iz HRS-a nisu naveli na koji način žele ostvariti ovaj cilj, ali su zato poručili:

– 2.10. pokaži hrabrost i podrži preustroj BiH koji garantuje ravnopravnost hrvatskom narodu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *