Connect with us

BiH

Ivančević: Četiri puta sam pobijedio HDZ, zbog toga trpim pritisak Crkve, Zagreba i Mostara

Načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević poručio je da pobijedio HDZ četiri puta i da je zbog toga trpio pritisak Zagreba, Mostara i Crkve, te da blokade i diskriminacija traju godinama jer ne želi biti u režimu HDZ-a.

Navodi da možda izgleda dosta teško četiri puta pobijediti HDZ, ali da su to u općini Prozor-Rama uspjeli.

“Četiri puta pobijediti HDZ, odnosno politiku HDZ-a, gdje je narod prepoznao borbu za ljude općine Prozor-Rama. Ako se radi korektno, ako si u narodu, s narodom, ako se radi za narod i pomaže se onda nije to teško ostvariti”, kazao je Ivančević u emisiji Mreža na FTV-u.

HNS=HDZ

Poručio je da je HDZ hrvatskom narodu vodeća stranka, a da je HNS nastao kao neko udruženje.

“Zapravo ne znam koga ona i predstavlja. Okuplja sve te hrvatske stranke, ali po meni uopšte nije trebao taj HNS. Kada su izbori onda obuhvata sve hrvatske stranke, a kada se dijele neke pozicije onda nema više HNS-a, onda je samo politika HDZ-a”, naveo je Ivančević.

Dodaje da su oni to davno prepoznali i da nisu u sastavu tog HNS-a.

“Mi nikada nismo željeli biti u tako nekom odnosu znajući da se uvijek prema Općini Prozor-Rama radila diskriminacija. Od svih razina. Mi smo skupa sa narodom u Prozor-Rami zajednički djelovali da ostvarimo neke svoje ciljeve i planove. Mi smo iskoračili iz toga”, rekao je Ivančević.

Saradnja sa Bošnjacima

Smatra da se ide u pravcu da HDZ nema opozicije.

“Znam da Čović ima veliku podršku politike iz Zagreba. Nama niko 14 godina nije došao u službenu posjetu. Ja vjerovatno nisam Hrvat po uzusima HDZ-a. Možda bi neko trebao vagati ko je koliki Hrvat. Ja se osjećam i kao Hrvat i kao čovjek i želim pomoći svom narodu”, navodi.

Ističe da bi bilo dobro da se hrvatska politika približi politici Bošnjaka, jer smo mi skupa, djelujemo skupa u Federaciji.

Izborni zakon

“Naša općina je u svim segmentima izolirana. Ovo je sve borba putem proračuna. Putem suda moramo dokazivati naše stanje i potrebe. Mi nismo u politici HDZ-a, ne mogu nama upravljati, ne mogu nama neki imperativ kazati ne smije se to i to”, naglasio je.

Ističe da je za izmjenu Izbornog zakona.

“Ja sam apsolutno legitimni Hrvat, meni ne treba priznanje HDZ-a. Ovo što je Schmidt nametnuo uoči samih izbora taj zakon, to se više Osmorka i oni dogovarali u kojem pravcu će ići to sve. Nema nijedne druge hrvatske stranke u vlasti. Ne znam koliko će Schmidt uspjeti da to nešto posloži i da to ide kako treba”, zaključio je.

Podsjećamo, Ivančević je najavio osnivanje nove stranke za 25. februara u Prozoru, a prijedlog Inicijativnog odbora je da nosi ime “Ramska narodna stranka”.

Prema najavi, stranka nastaje iz otpora raznim pokušajima “utapanja” ramske politike u politiku Dragana Čovića koji nisu uspjeli, a njezinu opravdanost, kako je rečeno potvrđuje činjenica da je uz Ivančevića ostao cijeli raniji Općinski odbor HDZ 1990, koji je zbog toga i raspušten.

“Jasno je svima da Rama nikakve koristi nije imala ni od HNS-a ni od HDZ-a BiH, jer su njima puno važniji njihovi centri i njihovi osobni interesi”, rekao je Ivančević tada te s vijećnicima proglasio nezavisnost i najavio osnivanje nove političke stranke.

Fokus djelovanja nove stranke prema njegovoj najavi će biti u prvom planu na Općinu Prozor-Rama i ljude toga kraja, za šta se kao načelnik sa svojim saradnicima i zalagao sve vrijeme, te realizirao i završava brojne projekte među kojima se ističe gradnja tvornice “GS-Rama”.

BiH

Novalić: Spominju redukcije struje za koje nismo čuli od rata, slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da bi mogla poskupjeti struja za privredu u FBiH.

Novalić ističe da je on ‘nažalost bio u pravu’.

“Kao što sam najavio, nametnuta vlast će poskupiti struju. Oni spominju redukcije za koje nismo čuli od ratnih dana.

Posljedica novog poskupljenja bit će dodatna otpuštanja i pad zaposlenosti. O odlasku mladih koji će uslijediti nakon degradacije životnog standarda da ne govorimo – u pitanju je historijska emigracija kakvu do sad nismo mogli ni zamisliti. Kao što naš narod kaže, od nameta nema selameta”, naveo je Novalić.

Nastavi čitati

BiH

Bankarka Belma podizala novac s kartica klijenata, pribavila nezakonito skoro 48 000 KM

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Belme Kustura-Bajgorić zbog krivičnog djela – zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optužena se tereti da je od 06.03.2019. do 01.07.2021. godine, obavljajući poslove bankara za fizička lica u „SberBank“ d.d. Sarajevo“ (sadašnja „AsaBanka“ dd Sarajevo), manipulisala novcem više klijenata, na način da je sa njihovih Sberbank platnih Pika kartica, bez znanja klijenata na koje navedene kartice glase, podizala novčane iznose, te tako pribavila nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 47.720,04 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Nastavi čitati

BiH

Boris je dobrovoljac na frontu u Ukrajini: “Plaća je odlična, čast mi je što me progoni SIPA i neke institucije” (VIDEO)”

ATV-ov “Dosije”, razgovarao je sa srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije.

Jedan od njih je i Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjaluci je proveo zadnjih 25 godina.

Kako kaže, po treći put uzima oružje u ruke.

Prvi je bio odbrambeno-otadžbinski, drugi na Kosovu, a sada je u Ukrajini.

– Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Plata je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama”, navodi Boris.

Kako kaže, Ukrajinci se najviše oslanjaju na dronove kamikaze.

“Ima dosta dronova, kamikaza. To su dronovi mali, koji koštaju malo novca. Zakače projektil i idu na poziciju te ga otkače. U zadnje vrijeme ima dosta toga, opasne su to stvari”, ističe Boris.

Boris ističe da je ofanziva Ukrajine propala te da stvari nisu onakve, kakvim su predstavljene u medijima.

“Ukrajinska ofanziva je u debaklu. To što oni dobijaju medijski rat to je druga stvar. Međutim, sve ide po planu. Oni slabo imaju municije, na Soledar opale pet do šest granata dnevno”, kaže Boris.

 

 

 

Nastavi čitati

Najčitanije