Connect with us

Magazin

Naučnici predvidjeli tačan datum kada bi Zemlju mogao udariti asteroid – snagom od 22 atomske bombe

Uzmite svoje kalendare jer su naučnici otkrili datum kada se predviđa da će asteroid udariti u Zemlju, i to snagom od 22 atomske bombe. Asteroid, nazvan Bennu, prolazi pokraj Zemlje svakih šest godina, no astronomi su predvidjeli da bi jednog dana u septembru – za mnogo godina – mogao “uspostaviti kontakt”.

NASA već sedam godina radi na planovima za sprječavanje sudara s asteroidom i preusmjeravanje Bennua. Njihova je misija sada u ‘posljednjoj fazi’.

Bennu je širok otprilike 530 metara, što ga čini upola manjim od asteroida za koji se smatra da je ubio dinosaure. Ako se Bennu zabije u Zemlju, to će uzrokovati razaranje svega u radijusu od najmanje 965 kilometara od mjesta udara, ali to nije dovoljno veliko da uzrokuje potpuno izumiranje u cijelom svijetu.

Bit će vam još drago znati da je mogućnost da se Bennu sudari s našim planetom i izazove razaranje za naše buduće generacije zapravo vrlo mala. NASA kaže da iako postoji rizik, postoji ‘izuzetno mala šansa’ da će Bennu udariti u Zemlju 24. septembra 2182.

 

Budući da datum pada blizu kraja 22. stoljeća, ne moramo se još dugo brinuti. Prema novom dokumentu koji je prošli mjesec podijelio naučni tim OSIRIS-REx, postoji 1:2700 (0,037%) šanse da ovaj “projektil” udari u Zemlju 24. septembra 2182.

“Iako je teško odrediti izglede da se to stvarno dogodi, novi podaci iz NASA-ine svemirske letjelice OSIRIS-REx omogućili su naučnicima da bolje modeliraju kako će se Bennuova orbita razvijati tokom vremena i da bolje izračunaju mogućnost sudara”, objašnjava NASA.

Dana 25. septembra 2135. Bennu će proletjeti blizu Zemlje. Bennuova lokacija u 2182. varirat će ovisno o tome kako će proći prelet 2135, prema NASA-i. Šanse su jedan prema 1750 da će Bennu pasti na Zemlju do 2300.

Radiosarajevo.ba

Magazin

VIDEO Pogledajte kako Ducati i Lamborghini komuniciraju i izbjegavaju nesreće

Index.hr
Nastavi čitati

Cazin

Neobična i lijepa vijest: Banane rodile u Cazinu (FOTO)

Na prostoru općine Cazin, konkretno na Ostrošcu, zabilježeno je iznenađujuće i lijepo dešavanje – uspješan uzgoj banana. Ova vijest svakodnevno donosi nove, neobične i ohrabrujuće priče iz tog područja.

Očito je da klimatske promjene nisu utjecale samo na Sanski Most, već i na općinu Cazin, gdje se sada mogu uspješno uzgajati različite, do nedavno nezamislive sorte voća i povrća.

Nastavi čitati

Magazin

(VIDEO) Samovozeći autobus krenuo na prve vožnje u Europi

OVAJ autobus nekonvencionalnog izgleda je najava uvođenja samovozećeg javnog prijevoza.

Tvrtka Aurrigo već godinama radi na sustavima autonomnog upravljanja. Sada, nakon višegodišnjeg razvoja, predstavlja prototip samovozećeg autobusa kao dio projekta razvoj autonomnog električnog vozila koji sufinancira Europska Unija.

Ime mu je Auto-Shuttle, a upravo je počeo s testiranjem na ograničenim lokacijama u Češkoj Republici i Velikoj Britaniji. U prvoj fazi će imati operatera za upravljačem kao osiguranje ako se pojavi kakva greška. U bliskoj budućnosti vozit će i bez fizički prisutnog operatera u autobusu, ali uz konstantno prisutan bežični nadzor spreman da u svakoj nepredviđenoj situaciji preuzme kontrolu nad vozilom, piše Index.hr.

Tvrtka se nada da će uspjeti razviti tehnologiju za potpuno autonomno upravljanje koje bi se potom moglo primijeniti u javnom prijevozu. Zasad ovi autobusi prometuju na ograničenim lokacijama u Brnu i Pragu u Češkoj te Milton Keynesu u Velikoj Britaniji.

Auto-Shuttle se oslanja na tehnologiju LiDAR-a u kombinaciji s kamerama, a tehnologiju je u potpunosti razvila tvrtka Aurrigo. Autobuse pokreće elektromotor snage 30 KS, voze brzinom do 20 km/h, a doseg je 120 km. Nastao na osnovi prvotno razvijenog vozila za četiri osobe, ima kapacitet deset putnika. Trenutno u Pragu voze praškim sajmenim prostorom Výstaviště Praha.

Nastavi čitati

Najčitanije