Putinovi ljudi lani: Sve će početi u Ukrajini, a završiti nuklearnim ratom s NATO-om

DA SE RUSIJA priprema za rat s Ukrajinom još su prošle godine sugerirali ruski medijski propagandisti i državni dužnosnici. Tada su rekli da će borba početi u Ukrajini, ali da će se proširiti puno dalje.

“Sve će početi u Ukrajini”, rekao je prošle godine Andej Sidorov, prodekan za svjetsku politiku na Moskovskom državnom sveučilištu, gostujući u televizijskoj emisiji Nedjeljom navečer s Vladimirom Solovjevom koja se emitirala na prvom programu državne televizije Rusija 1, koja je izuzetno sklona Vladimiru Putinu.

“Bit ćemo prisiljeni zakoračiti na bojno polje u borbi za koju oni misle da smo spremni”, dodao je. Voditelj ga je pitao “borba protiv koga?”, na što je Sidorov odgovorio: “Protiv cijelog Zapada.”

Rusi lani strahovali od trgovinskog embarga Rusiji

Ruski državni mediji imali su za cilj pripremiti stanovništvo za posljedice akcija Kremlja, govorilo se prošle godine, a najveći dio krivnje se prebacivao na SAD. Ruski stručnjaci tada su strahovali da bi Bidenova administracija mogla nametnuti potpuni trgovinski embargo Rusiji.

Kremlj je prošle godine komentirao i mogućnost da SAD uspostavi vojnu prisutnost u Ukrajini. “Žele nas uništiti”, izrekao je Dmitrij Kulikov u emisiji Nedjeljom navečer s Vladimirom Solovjevom.

“To je u njihovoj prirodi. Ne možete vuka pretvoriti u vegetarijanca”, dodao je voditelj Solovjev i rekao da će Rusija “vrlo brzo biti uništena ako izgubi Donbas jer Putinovo biračko tijelo to neće podnijeti”. Solovjev je sugerirao da će borba oko Donbasa završiti nuklearnim sukobom Rusije i NATO-a.

Spominjali nuklearni napad

Viši vojni analitičar Mihail Hodarjonok, bivši pukovnik sovjetskih snaga protuzračne obrane, tada je izjavio: “Mislim da bi se svaki sukob mogao zaustaviti prijetnjom barem taktičkog nuklearnog napada s naše strane. Glavno pitanje je koliko će naša poruka biti uvjerljiva.”

Hodarjonok je tada predložio pokretanje ograničenog nuklearnog napada u neutralnim oceanskim vodama kao znak upozorenja Zapadu. “Možda bismo to trebali učiniti odmah”, dodao je voditelj Solovjev.

“U stanju smo hladnog rata od 2014. i slijedimo formulu Mihaila Kutuzova: ‘Ne pretpostavljam pobjedu, pokušavam nadmudriti.’ To je politika Ruske Federacije koju provodimo od 2014.”, rekao je Andrej Sidorov.

Putinovi ljudi: Amerikanci su bijesni na Trumpa

Američki odgovor na rusku agresiju bio je neujednačen pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Njegova administracija slala je oružje Ukrajini, dok je Trump pokušavao tu pomoć učiniti uvjetovanom političkom pomoći protiv Joea Bidena. Stručnjaci za državne medije priznali su da bi stvari bile sasvim drugačije da je Hillary Clinton 2016. osvojila izbore.

“Isto ratno stanje koje imamo sada započelo bi u prvih šest mjeseci mandata Hillary Clinton”, rekao je prošlog proljeća u emisiji Dmitrij Kulikov, koji je osnovao medij Russia Today, koji je pod kontrolom Kremlja. Rekli su da je Amerika tada bila mnogo jača, a Kulikov je istaknuo da su “Amerikanci bijesni na Trumpa jer im je ukrao četiri godine i dao ih Rusiji i Kini”.

S Bidenom se situacija promijenila i stručnjaci smrknuta lica očekuju oštre mjere protiv Kremlja. Margarita Simonjan, glavna urednica RT-a i Sputnjika, rekla je da Rusija nije imuna na američke sankcije.

“Mogle bi postojati sankcije zbog kojih bismo na kraju živjeli kao da smo u Iranu. Na nekim smo poljima ranjivi”, rekla je.

Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.