Connect with us

Sukob u Ukrajini

Snimak obišao svijet: Dron ispustio bombu na ruskog vojnika, on je u posljednji trenutak odbacio

Sukob u Ukrajini ne prestaje, a mnogi snimci borbe šire se društvenim mrežama.

Na jednom videosnimku koji je objavljen na Youtubeu prikazan je trenutak kada ukrajinski dron u rov ruskog vojnika ispušta projektil koji pada pored vojnika.

U trenutku kada je primijetio da je projektil pao pored njega, ruski vojnik ga je uzeo u ruku i bacio od sebe nekoliko metara prije nego se aktivirao.

Snimak koji je objavljen a Youtubeu za jedan dan je prikupio skoro 800.000 pregleda i već je pregledan mnogo puta i na drugim društvenim mrežama i platformama, a prenio ga je i britanski Telegraph.

klix

Sukob u Ukrajini

Srpska pravoslavna crkva optužila Ukrajinu da progoni pravoslavlje i da sprovodi “državni teror”

Srpska pravoslavna crkva je saopćila da ukrajinska vlast, koja se više od godinu dana brani od ruskog agresije, “vrši pritisak, nasilje i progon” na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

“Srpska pravoslavna crkva s dubokom zabrinutošću, tugom i bratskom ljubavlju gleda na ‘stradanje svetaca’ u Ukrajini, gleda na pritiske, nasilja i progone koje sadašnja ukrajinska vlast vrši protiv kanonske Crkve, a time i protiv većine vlastitih građana, s obzirom na to da je riječ o najvećoj vjerskoj zajednici u zemlji. Progoni su kulminirali posljednjih dana nasilnim oduzimanjem hramova u korist pseudocrkve raskolničke strukture koja ima status svojevrsne ‘državne crkve’ i neformalne inkvizicije”, navode u saopćenju na koje se potpisao srpski Patrijarh Porfirije.Kako kaže SPC, “najavljen je i nadolazeći vrhunac terora, vjerno ponavljanje sovjetskog progona Crkve”.

“Protjerivanje 250 redovnika i stotina profesora i studenata teologije iz Kijevo-pečerske lavre, drevnog duhovnog izvora i središta Svete Rusije, krstionice istočnoslavenskog kršćanstva i pravoslavlja u modernoj Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji”, SPC dodaje.

Oni kažu kako je u pitanju “užasavajući državni teror”, te “najgrublje kršenje osnovnih prava crkve, vjerskih i sloboda savjesti”.

“Ponašanje ukrajinskog državnog vrha svjedoči da je njegov stvarni, vjerojatno i krajnji, cilj brisanje historijskog sjećanja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini kako bi se izbrisao kod i povijesni identitet koji je Crkva mukotrpno gradila i čuvala nad stoljeća, od svetog kneza Vladimira do danas”, navodi se u saopćenju.

Posjećamo, Ukrajinsko ministarstvo kulture, je naložilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da napusti manastirski kompleks u Kijevu. Sredinom decembra prošle godine ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zadužio je parlament da izradi nacrt zakona o zabrani “vjerskih organizacija povezanih s centrima utjecaja u Rusiji”.

U januaru je ukrajinska vlada podnijela parlamentu prijedlog zakona koji bi mogao ukinuti Ukrajinsku pravoslavnu crkvu ako ukrajinske vlasti zaključe da je povezana s Rusijom.

klix

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Čečenski borac u ukrajinskoj vojsci obavlja molitvu u Bahmutu dok se u pozadini vodi borba (VIDEO)

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama čečenski borac u redovima ukrajinske vojske obavlja molitvu u gradu Bahmutu gdje se i dalje vode žestoke borbe.

Iako je glavna asocijacija na čečenske borce u ukrajinskom ratu Ramzan Kadirov i njegove snage odane ruskom režimu, od samog početka sukoba na suprotnoj strani se i bore Čečeni koji se bore za slobodnu Ukrajinu. Postoji više grupacija no ona koji se najviše istakla je Bataljon Dzhokhar Dudayev.

Vojna formacija nosi ime po čuvenom političaru i prvom predsjedniku nezavisne Čečenije Dzhokharu Dudayevu, koji je vodio zemlju tokom prvog čečenskog rata, a koga su na kraju, 1996. godine, likvidirale ruske snage.Rusi su nastavili napade na grad Bahmut koji drže ukrajinski branioci, kao i okolicu naselja Orikhovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske i Ozarianivka. Agresori su granatirali brojna sela i naselja koja se nalaze u neposrednoj blizini grada.

klix

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Kadirov htio ispasti Rambo, pa se obrukao: Kakvi su ovo tegovi? (VIDEO)

Kadirov je želio impresionirati publiku pokazujući kako diže na prvi pogled veliku težinu. Jedino je zaboravio da se vidi da svaki teg ima tek pet kilograma

Na društvenim mrežama pojavio se snimak čečenskog lidera Ramzana Kadirova kako na bench klupi demonstrira snagu.

Naime, Kadirov na bench klupi u jednom javnom parku diže naizgled masivne tegove. Snimak je brzo postao hit na internetu, nakon što su neki korisnici društvenih mreža primijetili o kojoj kilaži se tu zapravo radi.

– Kadirov je želio impresionirati publiku pokazujući kako diže na prvi pogled veliku težinu. Jedino je zaboravio da se vidi da svaki teg ima tek pet kilograma, naveli su.

 

– Ukupno 80 “impresivnih” kilograma! Kakav je to Rambo, zar ne, piše u jednom od ironičnih komentara ovog snimka.

Ubrzo su se na nju nanizali komentari u kojem su ispravljali navode iz Tweeta i utvrdili kako bliski Putinov saradnik ipak nije toliko moćan.

– Na svakoj strani ima sedam tegova po pet kilograma, što znači da je ukupno dizao 70 plus šipka koja ima prosječno 20. Tako da diže oko 90, što je ipak prilično slabo za jakog muškarca. Nije on nikakav Rambo, glasio je samo jedan od komentara.

Nastavi čitati

Najčitanije