Connect with us

Sukob u Ukrajini

Vučić: Šta je Srbija uradila pogrešno, nisam imao kontakt sa ruskim zvaničnicima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od početka napada na Ukrajinu nije imao nijedan kontakt sa ruskim rukovodstvom i da Srbija nema nikakve veze sa tim sukobom.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će se jasno distancirati od Vladimira Putina, Vučić je poslije susreta sa ministricom spoljnih poslova Njemačke Annalenaom Baerbock, rekao da “ne zna oko čega Srbija da se distancira”.

“Kakve veze mi imamo sa sukobom u Ukrajini, šta je Srbija uradila pogrešno. Mi ne govorimo o ličnostima, kod nas nema ljubavi i mržnje, već poštovanja međunarodnog prava. Baš kako je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet Srbije, tako Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i u Generalnoj skupštini UN-a podržali smo izjavu u kojoj je samo rečeno da su neprihvatljivi napadi i ugrožavanje teritorijalnog integriteta ukrajinske države”, rekao je Vučić.

Kada je riječ o sankcijama Rusiji on je rekao da bi mogao da govori ko koje sankcije po potrebi uvodi i ne uvodi, ali da je o tome razgovarao sa ministricom Baerbock.

“Srbija se ponaša odgovorno i nastavit će da se ponaša odgovorno. Što se tiče ličnih kontakata, od početka napada na Ukrajinu nisam imao nijedan kontakt sa ruskim rukovodstvom tako da ne znam od čega bih se distancirao”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o pozivima Ukrajine i Rusije dobrovoljcima, Vučić je rekao da je po krivičnom zakonu Srbije, kažnjivo učešće u bilo kakvim sukobima koji ne znače odbranu teritorijalnog integriteta Srbije i da će svi koji učestvuju u ratovima biti kažnjeni.

N1

Sukob u Ukrajini

Kruže glasine da je Ramzan Kadirov mrtav, evo šta kažu iz Kremlja

Iz Kremlja su izvijestili da nemaju informacija o trenutačnom stanju čečenskog lidera Ramzana Kadirova nakon što su se pojavile glasine o njegovoj bolesti na društvenim mrežama. Neki su čak objavili nepotvrđene glasine da je Kadirov navodno preminuo.

Na pitanja novinara i telefonske upite o stanju Ramzana Kadirova, njegovi predstavnici nisu pružili informacije. Prema neslužbenim izvorima, Kadirov se nalazi u moskovskoj bolnici nakon neuspješne transplantacije bubrega.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je: “Nemamo informacija o tome. U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može izdati zdravstvene potvrde pa vam nemamo što reći o tome.”

Prošle sedmice, predstavnik ukrajinske tajne službe iznio je tvrdnje da je zdravstveno stanje Ramzana Kadirova “pogoršalo” i da je “ozbiljno”.

Međutim, u nedjelju je sam Kadirov objavio video na svom Telegram kanalu u kojem se smješka i obraća kameri kako bi opovrgnuo širenje glasina o svom zdravstvenom stanju.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Ruski general: Ukrajina je tek početak našeg puta ka apsorbiranju istočne Evrope

U intervjuu s vodećim propagandistom Kremlja Vladimirom Solovjovom, ruski general-pukovnik Andrej Mordvičev indirektno je izjavio da je Ukrajina samo međufaza u pokušaju Rusije da apsorbira Istočnu Europu.

Osim toga, prema njegovim riječima, rat će trajati još dugo, tako da nije potrebno ni na koji način određivati ​​kada će se dogoditi napad na ostale zemlje istočne Evrope.

Mordvičev je to rekao odgovarajući na pitanje Solovjova je li Ukrajina samo posredna karika na putu osvajanja istočne Evrope.

“Naravno, najvjerojatnije”, odgovorio je ruski general u intervjuu koji je prenijela ruska državna televizija Rossiya-1.

“Mislim da ćemo morati potrošiti dosta vremena na to”, rekao je Mordvičev, dodajući da nema smisla postavljati bilo kakav vremenski okvir za potez Rusije.

“Ako govorimo o istočnoj Europi, koju ćemo morati…”, nastavio je ruski general, iako nije dovršio misao, bilo je jasno na šta misli. “Očito će trajati dulje”, dodao je.Nedavno je unaprijeđen

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je u srijedu trojicu ruskih generala, uključujući i komandanta Središnjeg vojnog okruga, general-pukovnika Andreja Mordvičeva.

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) rekli su da se čini da je Putin to učinio kao nagradu za njihovu lojalnost i poslušnost ruskoj komandi, a ne kao nagradu za rezultate na bojnom polju.

Putin je unaprijedio i načelnika Glavne uprave oklopnih postrojbi ruskog ministarstva odbrane Aleksandra Šestakova i komandanta 8. kombinirane armije Južnog vojnog okruga Genadija Alaškina.General pukovnik je opći vojni čin koji se koristi u nekim vojskama kao ekvivalent činu generala u drugim državama. Osim Rusije, ovaj rang koristi i npr. Sjeverna Koreja.

klix

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Pogledajte kako Rusi jure ukrajinski dron: ‘Kakva hrpa nespretnih gubitnika’ (VIDEO)

Odbrambena obavještajna služba Ukrajine (DIU) objavila je video na kojem se vidi kako dva ruska helikoptera i ratni avion jure za ukrajinskim dronom na okupiranom poluotoku Krimu.

DIU navodi da video prikazuje ukrajinsku bespilotnu letjelicu na području iznad rta Tarhankut, a progone je dva borbena helikoptera i avion.

 

 

 

“Naš dron napustio je bojno polje netaknut i sigurno se vratio u bazu uprkos neprekidnoj vatri”, pohvalili su se Ukrajinci.

 

Oni tvrde da njihove bespilotne letjelice sve više prolaze neokrznute ne samo nakon što su se suočile s ruskom protuzračnom odbranom, već i u direktnim sukobima s neprijateljskim avionima, piše Tportal.hr.

DIU navodi da je operater UAV-a komentirao situaciju na sljedeći način: “Kakva hrpa nespretnih gubitnika“.

Nastavi čitati

Najčitanije