Connect with us

BiH

Akademik Kamberović: “Alija Izetbegović je bio spreman na podjelu Bosne i Hercegovine, Haris Silajdžić je bio za stvaranje…”

Sedmi History Fest otvoren je jučer u Sarajevu i trajet će do 10. juna. Osnovna tema je “Država, nacija i evropske integracije, Bosna i Hercegovina i jugoistočna Evropa 1943-2023”.  Osnivač History Festa, akademik Husnija Kamberović govorio je o sinoćnjem panelu “Bošnjački sabor 1993. i identitet Bošnjaka”.

Kaže kako je panel izazvao reakcije ali da nema tabu tema o kojima “ne smijemo pričati, ali pristup mora biti zasnovan na činjenicama. U historiografiji nije sve crno-bijelo. Mi svakoj temi pristupamo na jednak način. Za nas su sve teme ozbiljne i trudimo se da o svim temama razgovaramo na ozbiljan način”, kaže Kamberović.

Istakao je kako postoji veliki broj ljudi koji ne razumije kontekst u kojem se to dešava.

“Zaboravljaju da se to desilo 1993., a ne danas. Historičari se razlikuju od politologa koji gledaju to iz današnje perspektive. Moramo znati kontekst u kojem se to dešava, rat, sukobi u BiH. Na vrhuncu je sukob Armije RBiH i HVO-a, pa međunarodna zajednica, Tuđman – Milošević i cjelovitost identiteta BiH. 1993. u ljeto je nepovoljna vojnička situacija za ARBiH, pojavljue se sukob sa Fikretom Abdićem. Imamo i Vens – Owenov plan, pa onda i Owen – Stoltenberg mirovni plan i prijedlog podjele BiH na tri republike. Na Bošnjačkom saboru su bile inteluaktuelne i političke skupine Bošnjaka, pa kulturne institucije Preporod, Merhamet. To je pitanje odnosa intelektualaca i politike i kako one koriste intelektualce da bi te skupine poslužile kao pokriće za druge političke odluke”, objašnjava Kamberović.

Dodaje kako je na kraju Owen – Stoltenberg plan odbačen i kako je bilo onih koji zu zagovarali podjelu BiH i stvaranje Bosanske Republike u kojoj bi živjeli muslimani.

“Bilo je onih koji su mislili da to treba prihvatiti i onih da je zrelo vrijeme da Bošnjaci dobiju nacionalnu državu koja bi se zvala Bosanska Republika. Bila je ideja da se država podijeli u tri republike i to je bio prijedlog Evropske zajednice. Bilo je i onih koji su zastupali tezu da treba prihvatiti etničku podjelu BiH. Sinoć je o tome govorio profesor Šaćir Filandra koji je imenovao pojedince, naprimjer Harisa Silajdžića koji je bio za stvaranje Bošnjačke države. Ipak, Sabor to nije prihvatio. Odnos prema Stoltenbergovom planu i Vens – Ovenovom su bili takvi da su sve tri sukobljene strane to odbijale i pokušali za takvu odluku okriviti drugu stranu”, kaže profesor i pita se:

“Ako su tad bili hrabri da odbiju taj plan, iako u nepovoljnoj vojničkoj situacija, kako niste bili hrabri 1995. da Dejtonski sporazum, u dosta povoljnijoj situaciji, spriječi podjelu BiH”.

“Alija Izetbegović je bio spreman na podjelu BiH”

Kaže kako je profesor Šaćir Filandra sinoć, osim Harisa Siladžića koji je podržavao podjelu, spomenuo i one koji su bili protiv tog rješenja.

“Muahemda Filipovića i Rusmira Mahmutčehajića. Važna ličnost je bio i Nijaz Duraković kao član Predsjedništva RBiH. Profesor Mirko Pejanović je govorio kako su nakon toga došle na dnevni red na Predsjedništvo RBiH i kako je u razgovorima pred početak sjednice donijeta odluka da se da konačan odgovor međunarodnoj zajednici. Kada je Haris Siladžić nudio i tražio da se stvavi na dnevni red i konačna podjela, Alija Izetbegović je dozvolio raspravu, ali su druge strane i ljevičari u Predsjedništu RBiH odbacili to.

Izetbegović je u to vrijeme puno lavirao i tražio izlaz. Mislim da bio spreman na etničku podjelu, ali je bio svjestan odnosa snaga u Predsjedništu RBiH i to ga je lomilo. Imajući u vidu što je govorio godinu dana ranije na sjednici Skuštine RBiH gdje vjerno dočarava sukob dva nacionalizma i kaže “došlo je vrijeme izgleda da se mi moramo sada podijeliti. Možda će neke buduće generacije izgraditi neku novu Bosnu, ali je došlo vrjeme da se moramo podijeliti.” Evropska zajednica je pokušavala sačuvati taj okvir kao uniju, ali sa tri etničke republike. Profesor Ivo Komšić je u svom dnevniku zapisao da je tad postignut sporazum da tri republike mogu izaći iz te unije. Planirana je Unija BiH koju čine Srpska, Hrvatska i Bosanska republika. Onda se prihvata i nacionalni koncept da su muslimani Bošnjaci, jer se vjerovalo da to ime neće biti prihvatljivo u Evropskoj zajednici kao stvaranje muslimanske države u Evropi”, zaključuje Kamberović.

BiH

VIDEO Otišao na džumu, lopov mu razbio staklo na BMW-u i ukrao torbu, u njoj bilo 1.000 maraka u kešu i 2.000 KM vrijednosti!

U vrijeme džuma-namaza ispred Kuvajtske džamije na Čengić Vili u Sarajevu, jučer se dogodila pljačka, kada je lopov razbio staklo na BMW-u i ukrao torbu, saznaje portal “Avaza”.

Kako je vlasnik automobila kazao za “Avaz”, on je na parking kod džamije došao u 12 i 55 sati, prema snimcima, pljačka se dogodila u 13 i 10.

– A ja sam to tek primijetio poslije džuma-namaza, oko 13 i 40. U torbi je bilo 1.000 KM u kešu i 2.000 KM druge vrijednosti. Bili su i dokumenti ali to smo pronašli, dakle ukrao je novac i ostalo – kaže vlasnik automobila.

Svi koji prepoznaju počinitelja, mogu prijaviti prvoj nadležnoj policijskoj stanici.
Nastavi čitati

BiH

Patrijarh Porfirije u Mostaru: Veliki blagoslov je da dođemo u zemlju Svetoga Save

Srpski patrijarh Porfirije je stigao u dvodnevni posjet Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Poglavaru Srpske pravoslavne crkve, čiji je dolazak u Hercegovinu od velikog značaja za vjernike u dolini Neretve, svečani doček je upriličen u manastiru Žitomislići.

“Veliki je blagoslov za nas da dođemo u Hercegovinu, u zemlju Svetoga Save, da se molimo Bogu sa braćom Srbima pravoslavnima za mir unutarnji, pojedinačni u svakome od nas, za mir u porodicama, za mir narodu i za mir među svim ljudima” kazao je patrijarh Porfirije u Žitomislićima.

Srpski patrijarh Porfirije o posjeti Mostara i Hercegovine

Srpski patrijarh je došao u dvodnevni posjet povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru gdje će sutra služiti liturgiju u ovom pravoslavnom hramu i prisustvovati donatorskom ručku za njegovu obnovu i završetak.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić je ranije izjavio kako će dolazak patrijarha Porfirija imati veliki značaj za duhovnu obnovu naroda koji živi na ovom području, pogotovo ako se uzme u obzir da je posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijaraha služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru 1933. godine, tačno prije 90 godina.

Srpski patrijarh je dvodnevnu posjetu započeo obilaskom manastira u Žitlmisliću, a potom će prema najavi, obići manastir u Prebilovcima, Stari grad i Kujundžiluk.

Prijem u Gradskoj vijećnici Mostara je predviđen u 18 sati, a u 19 sati posjeta Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru, gdje ćesutra u 9 sati bit će služena liturgija u Sabornom hramu u Mostaru.

Potom će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine. javlja Klix.

Nastavi čitati

BiH

Nešić o Helezu: Pri susretima me oslovljava ‘Neške i brate’, a pred kamerama… Sumnjam da radi za najradikalnije islamiste

Jasno je, kaže Nešić, da je Helez revoltiran jer su demontirane njegove laži da ima ”obavještajni podatak da Milorad Dodik priprema bijeg u inostranstvo”

 

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić reagovao je na tvrdnje koje je iznio ministar odbrane BiH Zukan Helez tokom gostovanja na Face TV.

 

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

 

– Zukan Helez je bruka ne samo Savjeta ministara, ne samo stranaka “trojke”, nego čitave BiH. Alkohol mu je izgleda pomutio stanje uma. Jedino tako mogu objasniti oscilacije u njegovom ponašanju. Dok nama iz Republike Srpske, na sjednicama Savjeta ministara, redovno ponavlja da je ‘velika šteta što Bošnjaci nemaju lidera poput Milorada Dodika kojem skida kapu i koji je lider regiona’, pred kamerama bi se obračunavao sa Dodikom. Dok me pri susretima oslovljava ‘Neške i brate’, pred kamerama me optužuje da koristim narkotike.  Na Sudu će imati priliku dokazati svoje tvrdnje – rekao je ministar sigurnosti Nenad Nešić, osvrćući se na jučerašnje klevete ministra odbrane Zukana Heleza.
Jasno je, kaže Nešić, da je Helez revoltiran jer su demontirane njegove laži da ima ”obavještajni podatak da Milorad Dodik priprema bijeg u inostranstvo”.
– Kada su laži demontirane, on kaže da to nije podatak OSA niti drugih agencija iz BiH. Dakle, Helez sada kaže da sarađuje sa stranim obavještajnim agencijama, što je ozbiljno krivično djelo. Sam je implicitno priznao da ovakve dezinformacije plasira za interes stranih obavještajnih službi, zašta naš Krivični zakon propisuje kaznu od jedne do deset godina zatvora – ističe Nešić.
Nešić podsjeća da je Helez “stara sudska mušterija”.
– Indikativno je da uoči svakog sastanka partnera koji čine Savjet ministara Helez istupima truje atmosferu. On je najveći protivnik Evropske unije i ima mnogo razloga da sumnjam da radi za najradikalnije islamiste. U životu sam se tri puta napio i to mi je najveći poročni grijeh, ali ni tada nisam tukao ljude na parkingu bolnice, niti u kafanama, a ni na stadionu kao što je to činio Helez. No, svakako, iskustvo pred sudovima dobro će mu doći u predstojećim procesima –  poručuje ministar bezbjednosti Nenad Nešić.
On podsjeća da se ni druge Helezove izjave ne mogu smatrati racionalnim, poput onih o ratnim planovima ‘A’ i ‘B’, zahtjeva za izdvajanje milijardu KM za kupovinu oružja, kao i prijetnji predsjedniku Srbije.
Na kraju, on kaže:
– Između mene i Heleza postoji nepremostiva razlika. To nije ni vjerska ni politička razlika, nego ljudska. Nenad Nešić javno kaže sve što misli i isto govori i sa upaljenim i sa ugašenim kamerama. Zukan Helez je najveći mogući poltron kada nema kamera, dok se pred kamerama junači, a onda nam se izvinjava kako je to ‘zbog birača jer ih gazi SDA’. Redovno, kada je iznerviran, uzme termin na Face TV, da posije laži o onima koji su ga iznervirali. I u životu i u politici mora postojati obraz. To što Helez ne zna šta je to, njegov je problem i to će morati dokazati na sudu. On može odgajati svoju djecu u ambijentu da su loše stvari normalne, ali moja djeca neće slušati o narkoticima jer ih od malih nogu učim da to nije normalno i da alkohol i droge uništavaju ljude. Ako pak misli da ću ja ućutati i uplašiti ga se, poput onih ljudi koje je premlaćivao – prevario se.  Vidimo se, Zukane, na sudu, a do tada ne pokušavaj da me omekšaš kao što si to činio ranije – poručio je Nešić.

Nastavi čitati

Najčitanije