Connect with us

USK

Izbor komesara USK-a pod međunarodnom lupom: Policija ima četiri potencijalna kandidata

Vlast koju čine SDA i NES tvrdi da kriterijumi za izbor prvog čovjeka policije nisu srozani, te da tek slijedi rasprava o predloženim rješenjima

Da bi se konačno riješio problem imenovanja policijskog komesara u USK-u, kantonalna Skupština je promijenila sastav Komisije za izbor i imenovanja koja već godinama ne uspijeva završiti taj posao. Potrebno je formirati i Nezavisni policijski odbor, koji na dužnost bira komesara policije. Nezavisni odbor je izgubio kvorum još tokom mandata komesara Muje Koričića, a nedavno je njegovim članovima istekao i mandat.

ZASTRAŠENI KADROVI

Uz tu proceduru, vlast u USK-u je pokrenula i izradu izmjena zakona o policijskim službenicima i o unutrašnjim poslovima, čime se donekle snižavaju kriterijumi za izbor komesara. Tim povodom je smijenjeni predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Agan Bunić, koji je odnedavno postao disident u vladajućem NES-u, koji još nije napustio, niti je iz njega isključen, pisao međunarodnoj zajednici.

Manji je problem što je Bunić pisao OHR-u od onog koliko zna o političkom uticaju na komesara, u čemu je kao predsjedavajući Komisije i sam učestvovao

– Na zadnjem provođenju konkursne procedure za Nezavisni policijski odbor, koja je održana 20.9.2023. u prostorijama Skupštine Unsko-sanskog kantona, išlo se do te mjere da se politički instruisani kadrovi i zastrašeni nisu pojavili na intervjuu, što je bio još jedan od razloga rušenja ove konkursne procedure, navodi Bunić u pismu visokom predstavniku, američkom ambasadoru, te ministru unutrašnjih poslova FBiH i direktoru FUP-a.

Agan Bunić je pisao OHR-u

Bunićeve optužbe bile bi teže da nije u razlazu sa NES-om u ime kojeg je predsjedavao ovom komisijom godinama, tako da je djelimično i sam odgovoran za današnji rezultat. Međutim, s obzirom na to da se sličan slučaj nedavno desio i u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je zbog procedure za izbor policijskog komesara također intervenisao OHR, moglo bi se očekivati da i Bihać dobije sličnu posjetu.

– Koliko znam, za sada nije bilo nikakvog pokušaja da nas kontaktiraju o toj temi. Što se tiče Bunićevog pisma, a nije samo Bunić smijenjen nego su izmijenjena dva člana ove komisije, nemamo novih informacija, kazao nam je predsjedavajući Skupštine USK-a Jasmin Musić.

On smatra da nije adekvatno poređenje sa slučajem u Zeničko-dobojskom kantonu kada se govori o smanjenju kriterijuma.

NISMO KAO ZDK

– Koliko znamo, kolege su predvidjele da se na konkurs za komesara mogu prijaviti i kandidati u činu samostalnog inspektora, dok kod nas to nije slučaj, jer je minimalni zahtjev da kandidat bude glavni inspektor. U svakom slučaju, to je u formi nacrta koji je u proceduri, gdje u narednih 40 dana očekujemo izjašnjavanja svih zainteresovanih stranaka, uključujući i naše partnere iz međunarodne zajednice, ističe Musić.

On vjeruje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i osobe koje provode procedure “sve uraditi u skladu sa evropskim standardima i povoljnim propisima za koje se od nas očekuje da ih slijedimo”.

Policija Unsko-sanskog kantona ima četiri potencijalna kandidata za komesara u činu glavnog inspektora, ali nije izvjesno da će se oni i prijaviti. Funkcija prvog čovjeka policije izuzetno je teška i izazovna, a uticaj političke vlasti konstantno je prisutan iako se radi o dužnosti koja mora biti maksimalno nezavisna, piše Oslobodjenje.

Smrtovnice

Poznat termin dženaze Neziru Redžiću koji je smrtno stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Velike Kladuše!

Nezir Redžić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u naselju Vejinac, općina Velika Kladuša

Nastavi čitati

USK

Tuga u Velikoj Kladuši: 20-godišnji Nezir Redžić poginuo u saobraćajnoj nesreći

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila sinoć u kladuškom naslju Vejinac smrtno je stradao dvadesetogodišnji Nezir Redžić.

Kako je  izjavio Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko – sanskog kantona nesreća se desila na lokalnom putu u naselju Vejinac, a u nesreći su učestvovali putničko motorno vozilo marke Passat kojim je upravljao dvadesetrogodišnjak iz Velike Kladuše i moped marke Tomos, a kojim je upravljao dvadesetogodišnjak iz naselja Golubovići.

Od zadobivenih povreda vozač mopeda je preminuo na mjestu saobraćajne nesreće.

Nastavi čitati

USK

Detalji nesreće kod Velike Kladuše: Automobilom pokosio mladića na mopedu, preminuo je

Nedugo poslije nesreće na lice mjesta stiglo je vozilo hitne pomoći iz Velike Kladuše, ali su mogli samo utvrditi smrt vozača mopeda

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć u naselju Vejinac, na lokalnom putu koji povezuje Veliku Kladušu i Cazin, smrtno je stradao 20-godišnji vozač mopeda iz sela Golubovići, nadomak Velike Kladuše.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, njega je pokosio automobil pasat, kojim je upravljao 23-godišnjak iz Velike Kladuše.

“U nesreći koja se dogodila sinoć učestvovali su putničko motorno vozilo pasat i moped marke tomos. Od zadobijenihh povreda motociklsta je preminuo na licu mjesta. Nakon obavljenog uviđaja utvrđeno je kako je uzrok nesreće neprilagođena brzina kojom se kretao automobil, uslijed čega je vozač izgubio kontrolu nad vozilom”, rekao je Šiljdedić, prenose Nezavisne novine.

Nedugo poslije nesreće na lice mjesta stiglo je vozilo hitne pomoći iz Velike Kladuše, ali su mogli samo utvrditi smrt vozača mopeda.

Zbog potreba uviđaja, kojeg je proveo nadležni tužilac Tužilaštva USK, pomenuti put je bio zatvoren na period od nekoliko sati.

Nastavi čitati

Najčitanije