Otkriveno kako su EU premijeri ušli i izašli iz Kijeva u 24 sata

Šef ukrajinskih željeznica rekao je da su poljski, češki i slovenski premijeri, koji su putovali vozom na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, napravili snažan korak kako bi pokazali podršku ratom razorenoj zemlji, piše CNN.

“To je bilo jako važno za nas, čak i ako je bilo naivno”, rekao je Oleksandr Kamišin. Kaže da je potez naivan jer je delegacija čelnika EU-a objavila planove putovanja dok su još bili na putu za Kijev koji posljednjih dana trpi zračne napade.

Ukrajinski željeznički sistem nije imun na zračne udare, a poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je da sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i češkim premijerom Petrom Fialom ide prema Kijevu. Morawiecki je napisao: “Naša je dužnost biti tamo gdje se stvara historija. Zato što se ne radi o nama, već o budućnosti naše djece koja zaslužuju živjeti u svijetu bez tiranije”.

“Čuvao sam njihovu tajnu, ali kada sam vidio da je nešto objavljeno na internetu, iznenadilo me. Nisam to razumio”, rekao je Kamišin. Fiala je također tvitao da je “svrha posjete potvrditi nedvosmislenu podršku cijele Evropske unije suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine”.

Kamišin je sa svojim zamjenicima posljednje tri sedmice proveo obilazeći državu te vjeruje da je uprava željeznice meta ruskih bombi, pa je boravak u gotovo stalnom kretanju pitanje lične sigurnosti.

“Čak ni svojoj djeci ne govorim da ne otkrivaju svoju lokaciju jer bi svi trebali razumjeti da je to rat. Ne mogu davati upute premijerima”, rekao je predsjednik ukrajinskih željeznica.

Prema Kamišinu, ideja premijera bila je putovati u Kijev vlakom, smatrajući da je to najsigurniji način prijevoza. S time se složio i direktor željeznica, uprkos tome što je ruska bomba pogodila željezničku stanicu u Zaporižju nedugo nakon njihove posjete te je ostavila rupu veličine kratera na željezničkim prugama i oštetila je željezničku stanicu.

“Svaka pametna osoba ovih dana bi izabrala voz umjesto automobila. Čak i uz bombardiranje posvuda, stanice i vozovi su trenutno najsigurnija mjesta u zemlji”, rekao je Kamišin.

Delegacija je putovala s posebnim vozom s četiri najnovija željeznička vagona. Jedini ostali putnici bili su dio izaslanstva ili osiguranja.

“Bio je to običan, normalan voz s normalnim vagonima. Dakle, ruta delegacije nije bila posebnija od ostalih. Bio je to isti put kojim idu normalni putnici”, govori Kamišin.

Putovanje je trajalo osam ili devet sati, a čelnici su nekoliko sati proveli sa Zelenskim i njegovim timom prije nego su se noćnim vozom vratili za Poljsku, prenosi Index.

“Za mene je najbolja procjena željeznice da su strani premijeri izabrali željeznicu umjesto automobila ili helikoptera ili bilo koju drugu opciju”, poručio je Kamišin.

Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.