Connect with us

Sukob u Ukrajini

Ovo treba zabrinuti cijeli svijet: Putin seli članove porodice u nuklearni bunker u Sibiru?

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u zadnjih nekoliko dana premještao članove obitelji u “podzemni grad” u Sibiru, tvrdi ruski stručnjak.

Radi se o luksuznom bunkeru visoke tehnologije koji se nalazi u gorju Altaj, a izgrađen je za slučaj nuklearnog rata, rekao je politolog Valerij Solovej (61), bivši profesor na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO).

Solovej je ranije tvrdio da Putin pati od zdravstvenih problema koje skriva od ruske javnosti i da je, zajedno sa svojim ministrom obrane, sudjelovao u čudnim šamanskim ritualima.

“Za vikend je obitelj predsjednika Putina evakuirana u poseban bunker”

Neki stručnjaci iz Rusije kažu da je Solovej teoretičar zavjere i prevarant, no prošloga su tjedna tog bivšeg profesora ruske vlasti ispitivale sedam sati zbog optužbi koje je iznio o Putinovom zdravstvenom i psihičkom stanju, piše Daily Mail.

“Za vikend je obitelj predsjednika Putina evakuirana u poseban bunker pripremljen za slučaj nuklearnog rata. Bunker se nalazi u Republici Altaj. Zapravo, to nije bunker, nego cijeli podzemni grad, opremljen najnovijom tehnologijom”, rekao je Solovej.

“Nadam se da vam ovo nešto pokazuje – da predsjednik šalje svoju obitelj u bunker?”, dodao je.

Naznake o postojanju bunkera

Stručnjaci smatraju da Solovej, koji tvrdi da ima insajderske kontakte u Kremlju, misli na prostran planinski posjed koji je tobože izgradio energetski div Gazprom prije otprilike deset godina u Republici Altaj, regiji Sibira koja graniči s Mongolijom, Kinom i Kazahstanom.

Promatrači su na tome području primijetili višestruke ventilacijske točke na tlu koje okružuje planinsko skrovište i visokonaponsku liniju povezanu s ultramodernom trafostanicom koja može napajati mali grad. Tijekom gradnje, navodno su na tom posjedu bili ogromni njemački strojevi za kopanje tunela.

Putinova obitelj

Solovej nije kazao o kojim se članovima Putinove obitelji radi, no prije je naveo kako je gimnastičarka Alina Kabaeva (38) tajna supruga ruskog čelnika.

“To je njegova prava obitelj, a Alina može utjecati na njegove odluke’, rekao je prošle godine.

Putin ima dvije odrasle kćeri – genetičarku Mariju Voroncovu (36) i Katerinu Tihonovu (35), plesačicu koja je postala matematičarka.

Neka izvješća navode da ima i kćer Luizu Rozovu (18), iz prethodne veze sa Svetlanom Krivonogih (45), čistačicom koja je kasnije postala bogatašica. Prema glasinama, također ima djecu s Kabaevom, no to Kremlj demantira.

“Kao što znate, nije ostvaren niti jedan cilj ruske invazije”

Putina je pogodila izuzetno snažna i ujedinjena reakcija Zapada na njegovu invaziju na Ukrajinu.

“Putin je planirao proglasiti potpunu i neospornu vojnu pobjedu u nedjelju 27. veljače i objaviti da se bliži kraj njegove takozvane ‘specijalne operacije’. No, kao što znate, nije ostvaren niti jedan cilj ruske invazije u Ukrajini”, rekao je Solovej.

Rusija tvrdi da je pogodila 1146 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, 81 bazu protuzračne obrane S-300, plus raketne sustave protuzračne obrane Buk M-1 i Osa te 75 radarskih stanica.

“Ukupno je uništeno 311 tenkova i drugih oklopnih vozila, 42 zrakoplova i helikoptera, 51 višestruki raketni sustav, 147 artiljerijskih oružja i minobacača te 263 specijalizirana vojna vozila”, rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane, Igor Konašenkov.

No, neka izvješća navode da su ukrajinske snage uspješno odbile ruske i da ruske vlasti pokušavaju prikriti broj žrtava unutar njihovih vojnih redova.

Što se tiče navoda o Putinovoj bolesti, što ruske vlasti demantiraju, Solovej je kazao kako kako ne bi koristio izraz “terminalno bolestan” već eufemizam “osobne okolnosti koje imaju snažan utjecaj”. On je u prošlosti sugerirao da Putin boluje od rane faze Parkinsonove bolesti, ali nije iznio dokaz za te svoje tvrdnje, prenosi Index.

Sukob u Ukrajini

Kadirov: Dobili smo naredbu za ofanzivu, vidjet ćete što znači osveta. Mi štitimo svoje građane

ČEČENSKI čelnik Ramzan Kadirov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je da je dobio zapovijed da preraspodijeli svoje snage u Narodnu Republiku Donjeck (DPR) u istočnoj Ukrajini.

“Prijatelji, čečenske jedinice dobile su novu naredbu o preraspodjeli svojih snaga. Teritorij Narodne Republike Donjeck postaje zona odgovornosti”, napisao je Kadirov. “Prema zapovijedi, borci čečenskih jedinica moraju započeti aktivna borbena djelovanja i osloboditi niz naselja. Borbene jedinice se pripremaju za jurišne aktivnosti uz aktivnu potporu ministarstva obrane i Glavnog stožera ruskih oružanih snaga”, objavio je.

Kadirov je rekao da su “slične naredbe za početak ofenzive” primile i druge postrojbe njegovog bataljuna Akhmat, koje se nalaze na “alternativnim dionicama linije dodira između regija Zaporižja i Herson”.

“Pokazat ćemo što znači osveta”

Kadirov je komentirao i napad dronovima u Moskvi.

“Nužno je proglasiti izvanredno stanje u Rusiji i iskoristiti sva borbena sredstva kako bi se očistila cijela teroristička ćelija. Umjesto da se koriste termini ukrajinska vojska i ukrajinski političari, trebali bismo ih nazvati pravim imenom – teroristi”, napisao je Kadirov.

“Odgovori na ovakve napade trebaju biti žestoki. Mi štitimo svoje građane. Uskoro ćemo pokazati što znači osveta.”

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Panika u Kremlju: Na udaru ruskih partizana i nuklearni objekat? (VIDEO)

Nakon što su formacije Legija Sloboda za Rusiju i Ruski dobrovoljački korpus izvršili upad, ruski dužnosnici su organizovali evakuaciju skladišta nuklearnog streljiva Belgorod-22 u regiji Belgorod, koja se graniči s Ukrajinom.

Andrij Jusov, glasnogovornik Glavne uprave za obavještajne poslove ukrajinskog Ministarstva obrane (GUR), izjavio je za nacionalnu medijsku kuću Ukrinform:

“Ruski objekt Belgorod-22, u kojem se čuva nuklearno streljivo, također se trenutno evakuira hitno. To se nalazi blizu Grajvorona.”

Glasnogovornik GUR-a je izjavio da je zbog trenutne situacije u regiji Belgorod primijećeno nekoliko “znakova zabrinutosti” među ruskim vođstvom, što se posebno očituje u evakuaciji lokalnog stanovništva.

“Evakuacija vojnog objekta Belgorod-22 također je dio mjera koje su poduzete”, naglasio je Jusov. Prema njegovim riječima, svjesni smo da za evakuaciju takvih objekata potrebno je imati plan, angažirati ozbiljnu opremu i određeni broj osoblja.

Ranije su neki mediji izvijestili o navodnim eksplozijama koje su se dogodile u regiji Belgorod u ponedjeljak. Naknadno su se pojavili izvještaji o prelasku ruskih “dobrovoljaca” s ukrajinske strane na taj teritorij.U ponedjeljak ujutro, na Telegram kanalu Legije Sloboda za Rusiju, objavljen je apel ruskom narodu s porukom “Legija se vraća kući”. U objavi se dodaje: “Vrijeme je da zaustavimo diktaturu iz Kremlja! Budite hrabri, ne bojte se ničega jer mi dolazimo. Rusija će ponovno biti slobodna.” Također su objavljene fotografije njihovih bijelo-plavo-bijelih zastava koje se vijore “nad oslobođenim gradovima”.

“Danas su Ruski dragovoljački korpus i Legija Sloboda za Rusiju, koji se sastoje od građana Ruske Federacije, započeli operaciju oslobađanja ovih teritorija Belgorodske oblasti od tzv. Putinovog režima i potiskivanja neprijatelja kako bi stvorili određenu sigurnosnu zonu za zaštitu ukrajinskog civilnog stanovništva”, rekao je jučer ukrajinskim medijima Jusov.Prema izjavama glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, ruski predsjednik je informiran o navodnom pokušaju proboja. Peskov je opisao događaje u Belgorodskoj oblasti kao sabotažu koja ima za cilj “skretanje pažnje s područja Bahmuta”. Istaknuo je da ruske snage trenutno djeluju kako bi eliminirale “diverzante”.

Iako su obje oružane formacije uključene u sukob s Rusijom na strani Ukrajine, Ukrajina je odbacila povezanost s tim ruskim gerilskim borcima, tvrdeći da oni djeluju samostalno i da nisu pod vojnom kontrolom. Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, izjavio je da Ukrajina nema nikakvu vezu s događajima u regiji Belgorod.

Guverner belgorodske oblasti, Vjačeslav Gladkov, iznio je svoje mišljenje da je “diverzantsko-izviđačka grupa” ukrajinske vojske prešla na ruski teritorij i napala grad Grajvoron. On je najavio uvođenje “režima protuterorističkih operacija” u regiji, što bi omogućilo poduzimanje “posebnih mjera” i privremeno uvođenje ograničenja.

klix
Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Nevjerovatna snimka iz Ukrajine: Pogledajte kako je ruski vojnik sebi spasio život!

Kompletna snimka traje duže, no na njoj se vidi i kako drugi ruski vojnik ranije izvršava samoubistvo nakon što biva ranjen od projektila bačenog iz drona, pa je iz toga razloga nećemo objaviti

Rat u Ukrajini bjesni više od godinu dana. Ruske okupacione snage već nekoliko mjeseci pokušavaju zauzeti grad Bakhmut, no i dalje su dijelovi grada pod kontrolom ukrajinske vojske.

Bakhmut se pretvorio u pravu klaonicu. U nekoliko navrata šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin priznao je da pripadnici njegove privatne vojske trpe ogromne gubitke.

Prigožin je u jednom od svojih posljednjih video snimaka s fronta oko Bakhmuta otkrio da i da su dvije brigade regularne ruske vojske pretrpjele žestoke gubitke i napustile položaje jugozapadno od Bakhmuta nakon što su Ukrajinci izveli kontranapad.

Jedno od najmoćnijih oružja u toku ruske agresije na Ukrajinu pokazali su se dronovi. Ukrajinska vojska ih maksimalno koristi i redovno objavljuje snimke uništavanja ljudstva i tehnike ruske strane. Posljednja u nizu snimki koju je objavila 92. ukrajinska brigada, pokazuje do sada neviđenu situaciju. Preživjeli ruski vojnik, naime, uspio je ispregovarati svoju predaju s – ukrajinskim dronom.

Na snimci se vidi kako ruski vojnik daje znakove letjelici. Nešto kasnije, na snimci se vidi kako ukrajinski vojnici na drugi dron kače poruku s uputstvom za predaju, a potom tu poruku bacaju pred njega u tranšeu. Prema ukrajinskim izvorima u poruci je pisalo da vojnik prati kretanje drona koji će ga odvesti do ukrajinskih položaja (prva snimka).

I to se na kraju i dešava. Dok vojnik trči prema rovovima gdje se nalaze Ukrajinci, u nekoliko navrata uspjeva izbjeći sigurnu smrt od vatre svojih saboraca koji očito pokušavaju spriječiti njegovu predaju (druga polovina snimka koji slijedi).

Na snimci se može vidjeti da ruski vojnik prateći kretanje drona preskače preko svojih mrtvih saboraca koji nisu imali sreće da prežive. Kompletna snimka traje duže, no na njoj se vidi i kako drugi ruski vojnik ranije izvršava samoubistvo nakon što biva ranjen od projektila bačenog iz drona, pa je iz toga razloga nećemo objaviti.

Snimka je, nastala 9. maja.

Nastavi čitati

Najčitanije