Connect with us

BiH

Šta do sada znamo o sastavu nove Vlade FBiH: Evo koja dva Krajišnika bi mogli postati novi ministri

Novu Vladu Federacije BiH trebali bi imati imati do 6. aprila. Ovo je jučer potvrdio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka u Mostaru sa predstavnicima proširene Trojke. Istaknuo je da su resori u Vladi Federaciji dogovoreni i da će predsjednica FBiH 29. marta donijeti odluku o imenovanju Vlade FBiH.

Potpisan sporazum

“Potpisali smo dva sporazuma na tragu sporazuma i smjernica koje smo prije potpisali. Ono što se tiče ustavnih ovlasti kad je u pitanju Federacija dogovorili smo resore, tako da možemo jasno govoriti koji od 16 resora pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji”, rekao je Čović jučer.

No, već se uveliko špekulira o njenom sastavu odnosno o tome ko bi mogli biti ministri. Mjesecima unazad je poznato da bi novi premijer trebao biti Nermin Nikšić (SDP).

Kako je Raport i ranije naveo sigurno je da će Nerin Dizdar (SDP) biti novi ministar za izbjeglice i raseljena lica.

U novoj Vladi FBiH definitivno će sjediti i Vojin Mijatović (SDP). No, trenutno još nije do kraja definirano da li će on biti ministar razvoja, obrta i poduzetništva ili MUP-a.

Neka od imena novih ministara

SDP bi također mogao kandidirati i Vedrana Lakića, bivšeg ministra finansija u Vladi TK. Kako Raport saznaje bivši ministar obrazovanja USK Almin Hopovac bi mogao preuzeti Ministarstvo obrazovanja FBiH. Ranije se spominjalo da je ova pozicija trebala pripasti Damiru Mašiću, koji je već vodio taj reaor. No došlo je do promjene.

Imena ministara HDZ-a nisu poznata, osim toga da niti jedan trenutni ministar neće obnoviti mandat. Ispred HDZ-a bit će najmanje dvije žene.

Naša stranka je objavila da će njihov kandidat za ministricu okoliša i turizma FBiH biti Nasiha Pozder. SBIH i NES još nisu dostavili imena, a navodno imaju po nekoliko kandidata za ministarstva koja su dobili. Ipak, spominju se Nermin Kljajić i Erdal Trhulj. Kljajić za ministra poljoprivrede, a Truhulj za ministra energije, rudarstva i industrije. Trhulj je nekadašnji SDA-ovac koji je već vodio taj resor, po mnogima – jako uspješno.

NiP bi u raspodjeli mogao dobiti Ministarstvo za rad i socijalnu politiku – a tu će kandidirati Adnana Delića, bivšeg ministra privrede Kantona Sarajevo.

No, bitno je napomenuti da još uvijek nije do kraja jasno kako će formirati nova Vlada FBiH, s obzirom na to da je SDA-ov Refik Lendo odlučan o provođenju blokade jer njegova stranka ide u opoziciju, Osmorka i HDZ uvjereni su da će proces privesti kraju.

BiH

Studentica Selma Viteškić: Na početku akademske godine nam rekli da smo oslobođeni plaćanja, sada nam traže 6.000 KM

Studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu Selme Viteškić podijelila je na Facebooku ogorčenost, kako kaže, u državu.

U statusu je izrazila svoje nezadovoljstvo jer su joj na početku akademske godine rekli kako su ona i njene kolegice oslobođene plaćanja školarice od 6.000 KM, jer su imale odlične prosjeke u prethodnoj godini, a sada ipak im traže novac kako bi diplomirali.

Njen status prenosimo u cjelosti:

“Ovo nisu sretne slike i ne treba da čestitate već da se ljutite. Ovo su slike tri osobe od mnogo više apsolvenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu koji izgleda neće moći biti vaši ljekari za par mjeseci, a trebali su.

Ove slike govore o tome kako smo možda pogriješili što fakultet nismo upisali u nekoj drugoj državi kao što su nam govorili: “Idi sine odavde, ova država je cirkus”. Ma nije, kontali smo, država je pobogu, mora biti nekog reda.

Trenutno vam ove slika govore o tome kako bismo u ovom momentu trebali biti sretni jer smo jučer položili posljednji ispit na Medicinskom fakultetu, a mi se brinemo hoće li nam dopustiti da branimo svoj diplomski rad.

Moje kolege i ja smo na početku ove akademske godine bili oslobođeni plaćanja školarine od 6000 maraka jer smo imali odlične prosjeke u prethodnoj.

Jutros nam kažu kako moramo uplatiti tih 6000 KM, inače ne možemo diplomirati.

I evo sada umjesto da spremamo diplomski rad koji treba da branimo za mjesec dana, mi razmišljamo šta da radimo, kome da se obratimo i na koga da vičemo.

Do kada ćete se dodavati sa nama kao lopticama?”, napisala je Viteškić.

Nastavi čitati

BiH

Nikšić nakon sastanka s Čovićem i Dodikom: Uspostavljamo porušene mostove povjerenja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić se obratio novinarima nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Nikšić je kazao da sastanku prisustvuje u ime trojke, odnosno i ispred predsjednika Naše stranke Edina Forte i predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića.”Nemam ništa da dodam na ono što je Čović rekao, naše je opredjeljenje za spremnost, postoje stvari koje idu teže, ali postoje i mnoge koje idu lakše”, kazao je Nikšić.

Dodao je da je također danas održana i sjednica federalne vlade i da to pokazuje neku “novu atmosferu.

“Sve što je do sad bilo na sjednicama vlade bilo je jednoglasno, više volimo potrošiti par dana na dogovaranje nego da jedne druge preglasavamo”, istakao je Nikšić.

Istakao je kako pred koalicijom predstoji nastavak na putu reformi kada je BiH u pitanju, piše Klix.

“Na dobrom smo putu postoji fina energija i sinergija i to će se i nastaviti. Još se učimo jedni na druge i vraćamo uspostavljanje poljuljanih i porušenih mostove povjerenja. Kako dani prolaze to je sve bolje i siguran sam da će vrijeme pokazati da će biti koristi za sve u BiH”, zaključio je Nikšić.

Nastavi čitati

BiH

Čović nakon sastanka u Mostaru: Krećemo s pripremama za izmjene Izbornog zakona BiH

Završen je sastanak lidera SDP-a, HDZ-a i SNSD u Mostaru.

Prvi se medijima obratio Dragan Čović. On je kazao da se pokušava stvoriti prihvatljiviji ambijent kako bi učinkovitije funkcionirale vlade.

“Čini mi se da s više ili manje problema to ide pristojno dobro i da se dobila jedna dinamika, kada je u pitanju Vijeće ministara. Mislim da to u Vijeću ministara funkcionira i da se odluke donose jednoglasno i to bi trebalo intenzivirati”, rekao je Čović.

On je kazao kako su ranije preuzeli obavezu od EU da usvoje 31 mjeru i da žele da se to usvoji u paketu.

“Malo zapinjemo u parlamentarnom radu i mislim da se radi na tome, da se osjeti šta je to parlamentarna većina”, rekao je Čović.

 

 

On je istakao da su danas dogovorili da se krene s radom na izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Da li smo po jednu osobu da krenemo u pripremu izmjena Izbornog zakona. Možda će to u prvom dijelu biti i izmjena CIK-a, ali i sve druge probleme koje imamo. To je naša obaveza jer imamo rok od šest mjeseci”, naveo je Čović.

Ta stranačka delagacija trebala bi napraviti podlogu, rekao je lider HDZ-a, javlja Raport.

On je dalje naveo kako su razgovarali i o plinskim interkonencijama za koje su, kako je rekao, donesene sve odluke u Vijeću ministara BiH.

“Dogovorili smo se i oko svih aktivnosti oko ključnih strateškinh projekata. Da autocestama idemo s jednom karticom da to i proširimo na susjedne zemlje. Mislim da time olakšavamo odnose”, naveo je Čović.

 

Nastavi čitati

Najčitanije