Connect with us

BiH

Šta do sada znamo o sastavu nove Vlade FBiH: Evo koja dva Krajišnika bi mogli postati novi ministri

Published

on

Novu Vladu Federacije BiH trebali bi imati imati do 6. aprila. Ovo je jučer potvrdio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka u Mostaru sa predstavnicima proširene Trojke. Istaknuo je da su resori u Vladi Federaciji dogovoreni i da će predsjednica FBiH 29. marta donijeti odluku o imenovanju Vlade FBiH.

Potpisan sporazum

“Potpisali smo dva sporazuma na tragu sporazuma i smjernica koje smo prije potpisali. Ono što se tiče ustavnih ovlasti kad je u pitanju Federacija dogovorili smo resore, tako da možemo jasno govoriti koji od 16 resora pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji”, rekao je Čović jučer.

No, već se uveliko špekulira o njenom sastavu odnosno o tome ko bi mogli biti ministri. Mjesecima unazad je poznato da bi novi premijer trebao biti Nermin Nikšić (SDP).

Kako je Raport i ranije naveo sigurno je da će Nerin Dizdar (SDP) biti novi ministar za izbjeglice i raseljena lica.

U novoj Vladi FBiH definitivno će sjediti i Vojin Mijatović (SDP). No, trenutno još nije do kraja definirano da li će on biti ministar razvoja, obrta i poduzetništva ili MUP-a.

Neka od imena novih ministara

SDP bi također mogao kandidirati i Vedrana Lakića, bivšeg ministra finansija u Vladi TK. Kako Raport saznaje bivši ministar obrazovanja USK Almin Hopovac bi mogao preuzeti Ministarstvo obrazovanja FBiH. Ranije se spominjalo da je ova pozicija trebala pripasti Damiru Mašiću, koji je već vodio taj reaor. No došlo je do promjene.

Imena ministara HDZ-a nisu poznata, osim toga da niti jedan trenutni ministar neće obnoviti mandat. Ispred HDZ-a bit će najmanje dvije žene.

Naša stranka je objavila da će njihov kandidat za ministricu okoliša i turizma FBiH biti Nasiha Pozder. SBIH i NES još nisu dostavili imena, a navodno imaju po nekoliko kandidata za ministarstva koja su dobili. Ipak, spominju se Nermin Kljajić i Erdal Trhulj. Kljajić za ministra poljoprivrede, a Truhulj za ministra energije, rudarstva i industrije. Trhulj je nekadašnji SDA-ovac koji je već vodio taj resor, po mnogima – jako uspješno.

NiP bi u raspodjeli mogao dobiti Ministarstvo za rad i socijalnu politiku – a tu će kandidirati Adnana Delića, bivšeg ministra privrede Kantona Sarajevo.

No, bitno je napomenuti da još uvijek nije do kraja jasno kako će formirati nova Vlada FBiH, s obzirom na to da je SDA-ov Refik Lendo odlučan o provođenju blokade jer njegova stranka ide u opoziciju, Osmorka i HDZ uvjereni su da će proces privesti kraju.

BiH

Žuti meteoalarm upaljen danas za određene dijelove Bosne i Hercegovine

Published

on

By

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme jutros preovladava u Bosni i Hercegovini. Lokalni pljuskovi su registrovani na području Krajine i sjeveru Bosne, a za nastavak dana upaljen je žuti meteoalarm.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati iznosile su: Bjelašnica 12; Ivan Sedlo i Sokolac 17; Srebrenica 18; Banja Luka, Bihać, Bugojno i Zvornik 19; Doboj, Drvar, Livno, Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 20; Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 21; Trebinje 24; Mostar 25; Neum 26°C.

U našoj zemlji danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jači pljuskovi se očekuju u poslijepodnevnim satima kada je moguća i lokalna pojava grada. Vjetar će biti slab do umjerene jačine, u Bosni većinom istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 33°C.

U Sarajevu će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 28°C.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm koji označava “opasne vremenske prilike” i odnosi se na sljedeće regije: Livno, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Foča, Prijedor i Višegrad.

klix

Nastavi čitati

BiH

Dodik najavio “ekskluzivan” snimak Konakovića iz Luksemburga, evo šta je objavio

Published

on

By

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković upustili su se u još jedan svojevrsni “duel” na društvenim mrežama.

Konaković se nalazi u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova EU i zemalja Zapadnog Balkana, a Dodik je na društvenim mrežama sinoć najavio da će objaviti “ekskluzivan” snimak ministra vanjskih poslova BiH s ovog sastanka.

Konaković je ubrzo odgovorio na društvenoj mreži Facebook, rekavši kako “ne smije” objaviti snimak iz Luksemburga.

“Bilo bi baš dobro da Dodik objavi ‘ekskluzivni snimak’ mog nastupa u Luksemburgu i šta sam govorio na sastanku sa ministrima vanjskih poslova EU, al’ ja mislim da neće i da ne smije.

Ne smije iz dva razloga, jedan je jer će cjelokupna javnost u BiH jasno čuti kako on kotira u EU i kakva je štetočina, a drugi je što će u veoma loš položaj staviti špijuna koji snima sastanke, a špijun mu svakako stoji za nijansu bolje od njega u krugovima EU”, objavio je Konaković.

Ipak, Dodik nije objavio nikakav snimak iz Luksemburga, već je na svom X profilu objavio insert iz filma “Tri karte za Hollywood”.U sceni koju je Dodik objavio, glumac Velimir Bata Živojinović kaže: “Ja Rusiju sanjam svaku noć.”

Predsjednik manjeg bh. entiteta je aludirao na česte Konakovićeve izjave da su za situaciju u Bosni i Hercegovini krivi političari pod malignim ruskim utjecajem.
Nastavi čitati

BiH

Žestoke reakcije iz RS na Isakov spot – “Ramo može pjevati na 23% teritorije, Orić i Halilović mu ne vrijede”

Published

on

By

Iz RS-a traže i reakciju Tužilaštva BiH

– Kontinuiranom ratnohuškačkom retorikom predsjednika stranke “Snaga naroda” Rame Isaka trebalo bi da se pozabavi Tužilaštvo BiH, a ne samo Centralna izborna komisija BiH, jer on duži period provocira, šalje mržnju i najavljuje konflikte, rekao je predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin.

– Ovo nije zadatak samo za CIK, već i za Tužilaštvo BiH, te druge istražne organe, jer Isak duži period provocira, šalje mržnju, najavljuje konflikte, pominje oružje, napade i ukidanje Republike Srpske, te hapšenje njenih najviših zvaničnika. Neko bi ga trebao u tome zaustaviti, rekao je Župljanin Srni komentarišući spot stranke “Snaga naroda” u kojima se pojavljuju Isak, ali i komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić i general Armije BiH Sefer Halilović.

On je naglasio da se u RS niko ne plaši ljudi poput Isaka, jer oni zapaljivim izjavama, kaže Župljanin, prave vlastitu predizbornu kampanju i “love” glasove.

– Ali, to raditi ratnohuškačkom retorikom nije dobro i za svaku je osudu. S druge strane, tako nešto ne postoji u Srpskoj, jer je Republika Srpska civilizovan i demokratski osviješten entitet za razliku od FBiH, rekao je Župljanin.

Župljanin smatra da će biti u redu ako CIK BiH bude ozbiljan u postupku i ako kazni ovu stranku i Isaka, koji je i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kaže da niti “TikTok Ramo” ima armiju, niti mu “dvojica stažista iz spota Naser Orić i Sefer Halilović šta vrijede”.

– Da je sreće i pravde, danas bi bili u nekom zatvoru za sve zločine koje su počinili u prethodnom ratu. Međutim, srpska suza nema roditelja, srpska žrtva ne zaslužuje poštovanje od raznih centara moći pa samim tim nema ni odgovarajuće pravne kazne za one koji su počinili zločine nad srpskim stanovništvom. Ramo može da pjeva, ali na 23 odsto teritorije FBiH, rekao je Nešić za “Nezavisne novine”.

Nastavi čitati

Najčitanije