Šta su delegati kazali o ukidanju akciza: Špirić strahuje za budžet, a Majkić navodno za penzije

Iz rasprave delegata o prijedlogu da Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas hitno razmatra ukidanje akciza na gorivo moglo se zaključiti da ovaj prijedlog neće biti prihvaćen.

Delegati iz reda srpskog naroda Nikola Špirić i Dušanka Majkić, oboje iz SNSD-a, su bili među onima koji su smatrali da nije prihvatljivo razmatranje ukidanja akciza po hitnom postupku.Špirić, koji je i jedan od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda, je istakao da su na sjednici trebali biti predstavnici relevantnih institucija, a koji bi se očitovali po ovom prijedlogu. Ocijenio je da bi se hitnim postupkom kršio zakon te da bi se smanjio priliv novca u budžet.

“Hitna procedura nije logična, jer se krši zakon o sistemu indirektnog oporezivanja i valjda bi to predlagač trebao znati. Usvajanje ovakvog prijedlog znači da smo pristali kršiti Član 14 spomenutog zakona. To može biti destabilizirajuće, jer su usvojeni samo entitetski budžeti. Primjenom izmjena ovog zakona prihodi bi kroz godinu dana bili smanjeni za 500 miliona KM”, smatra Špirić.

Delegatkinja Majkić je obrazložila zašto misli da ne treba ukidanje akciza razmatrati po hitnom postupku.

“Nemamo lak zadatak, a mislila sam da će biti lakši. Treba progovoriti o suštini ovog zakona. Pokušala sam sama sebi objasniti kakvu odluku donijeti. Ništa mi nije bilo putokaz na osnovu kojeg ću donijeti odluku. O ovome maštaju sve stranke – šta bi mogle uknjižiti uoči izbora. Šta ovi dobijamo, a šta gubimo”, pitala se.

Kako je kazala, postoji konsenzus da treba sniziti akcize na gorivo, ali da ima nekoliko suštinskih pitanja. Majkić je ocijenila da bi usvajanjem izmjena Zakona o akcizama bilo ugroženo isplaćivanje penzija.

Između ostalih, delegati koji su podržavali hitno razmatranje ukidanja akciza bili su SDS-ov Mladen Bosić, SDP-ov Denis Bećirović i samostalni delegat Zlatko Miletić.

Bosić je poručio vlastima da ponovo ignorišu krizu očekujući da prođe bez njihove reakcije.

“Hitna procedura zašto što je vanredna situacija. U ovakvim situacijama vlast mora reagovati da bi zaštitila državu i građane. Šta su uradili naša vlast, vlade entiteta i Vijeće ministara? Evidentno je da ih ne zanima ova tema, jer se ovo može odraziti na punjenje budžeta. Valjda je logično da vlast kaže da će se odreći nečega iz budžeta. Ovo je poskupljenje svega, a ne samo goriva. Ove vlasti se ponašaju kao noj – zabiju glavu u pijesak i čekaju da kriza prođe”, naveo je Bosić.

Bećirović, koji je tražio hitnu sjednicu o prijedlogu izmjena Zakona o akcizama, je napomenuo da inflacija već duže traje i da je vlast ranije trebala reagovati. Podsjetio je da su premijeri oba entiteta podržali prijedlog o ukidanju akciza na gorivo.

Delegat Miletić je istakao da bi s ukidanjem akciza bar malo pomoglo građanima.

Od 14 prisutnih delegata, njih 10 je podržalo da se razmatra po navedenom postupku, dok su četiri delegata bili protiv. Iz Federacije Bosne i Hercegovine je devet delegata bilo za, a iz Republike Srpske jedan delegat je bio za, dok su četiri bila protiv hitnog postupka.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZ) je izjavio da će se Kolegij ovog doma konsultovati po ovom prijedlogu. Sjednici nije prisustvovao jedan od zamjenika predsjedavajućeg Bakir Izetbegović (SDA).

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je prošle sedmice prihvatio ukidanje akciza na gorivo. Riječ je o prijedlogu SDP-a koji podrazumijeva da stopa akciza iznosi 0 posto.

Ukidanje akciza je predloženo zbog intenzivnog poskupljenja nafte na domaćem tržištu, a što je za posljedicu imalo poskupljenje svih potrepština.

Na današnjoj sjednici nije razmatrano sniženje stope PDV-a za životne potrepštine na pet posto te rast stope PDV-a za luksuz na 22 posto. Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je prošle sedmice prihvatio ove izmjene.

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine bi izmjene stope PDV-a trebao razmatrati 24. marta. Trenutno postoji jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.