Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Vučić: Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, ne želimo se nikome dodvoriti (VIDEO)

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije rekao je večeras da je Srbija privržena poštovanju međunarodnog prava kojim se garantuje pravo na nepovredivost granica Ukrajine, ali je dodao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji vodeći se nacionalnim interesima.

Vučić je kazao da mora obavijestiti građane Srbije da su bili suočeni s ogromnim pritiscima te da su uprkos tome odluku donijeli trezveno.

“Hladne glave i u najboljem interesu Srbije. Jer za to smo birani i vjerujemo da poštovanje normi međunarodnog prava, ali i interesa Srbije znači dodatno snaženje naše pozicije u odbrani naših vitalnih, nacionalnih i državnih interesaBilo je toliko laži i dezinformacija, toliko nevjerovatnih stvari u medijima u Srbiji i regionu po pitanju stavova Srbije da sam se u jednom trenutku zapitao zašto neko toliko želi da gleda u srpsko dvorište i zašto neki žele da napakoste Srbiji”, rekao je Vučić.

Vijeće nacionalne sigurnosti Srbije je, kako je naveo Vučić, na današnjoj sjednici donijelo niz zaključaka.

“Srbija najiskrenije žali zbog svega onoga što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina za Srbiju oduvijek predstavljaju prijateljske zemlje, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čovjeka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju. Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u povelji UN-a”, naglasio je Vučić.

Dalje je naveo da je jedan od osnovnih principa vanjske politike Srbije dosljedno poštivanje nepovredivosti teritorijalnog integriteta suverenih država.

“Srbija je uvijek vodila odgovornu i principijelnu vanjsku politiku i skupo je platila svoju privrženost principima međunarodnog prava uključujući i očuvanje teritorijalnog integritet jer je zbog nastojanja da ga sačuva krajem 20. vijeka bila izložena ne samo restriktivnim mjerama već i agresiji od strane 19 NATO država. Srbija je u međunarodnim odnosima ostala politički i pravno besprijekorna”, dodao je.

Vučić je naglasio da nije nacionalni i vitalni interes Srbije da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi pa ni njenim predstavnicima.

“Srbija će pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine. Srbija poštuje norme međunarodnog prava, ali isto tako dobro razumije svoje potrebe i bez obzira na to što bi neko želio, Srbija ima svoje nacionalne i vitalne interese, poštuje tradicionalna prijateljstva i ono što se dešavalo 2015. ili 1999. godine niti u svim godinama koje su ovoj krizi prethodile. Mislim da je ovo ponašanje odgovorno, nismo žurili i mislim da smo na najbolji način odgovorili. Sve što kažemo neće se svima svidjeti, uvijek će neko nešto reći protiv, a mislimo da smo uradili najbolju moguću stvar za našu zemlju i donijeli najbolju moguću odluku. Srbija je učestvovala u brojnim ratovima, izgubili smo mnogo ljudi. Zato je za nas mir prijeko potreban”, naglasio je Vučić.

Pojasnio je i zbog čega Srbija ne želi uvesti sankcije Rusiji.

“Kako mislite da uvedemo tako jednostavno sankcije Rusiji preko noći da bismo se dodvorili nekome. Onima koji jedino nama nisu uvodile sankcije ‘90-tih. Onima koji ni danas nisu uveli sankcije Republici Srpskoj. Onima koji su nas sačuvali 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a. Jedinima koji su garant poštivanja teritorijalnog integriteta Srbije u Vijeću sigurnosti UN-a Je li vi mislite da u državnim poslovima imate pravo zaboraviti takve stvari”, poručio je Vučić.

N1

Svijet / Zanimljivosti

Napeto na sjeveru Kosova: KFOR dao ultimatum Srbima, demonstranti zapjevali i donijeli pelene (VIDEO)

Okupljeni Srbi su nastavili demonstracije ispred zgrada općina u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i Mitrovici. Kosovska policija je pokušala rastjerati demonstrante, a prisutni su i pripadnici KFOR-a.

KFOR za sada drži situaciju potpuno pod kontrolom. To čine ne samo s raspoređenim jedinicama, već i kroz krizne pregovore na terenu. Pripadnici KFOR-a su dali ultimatum demonstrantima, ukoliko se ne povuku kazali su da će biti primorani upotrijebiti silu.

U Leposaviću su okupljeni novom gradonačelniku donijeli pelene s porukom da su oni dobri domaćini i da je to kod njih običaj. Od pripadnika KFOR-a su tražili da dostave “poklon” što su oni odbili.

Udruženje novinara Kosova (AGK) objavilo je da su dvije maskirane osobe danas u Zvečanu pokušale napasti novinare Periskopa.

“Udružnje novinara Kosova je vrlo zabrinuta situacijom koja je stvorena za medije i novinare, koji izvještavaju iz ovih općina, stoga moli kolege da budu oprezniji pri izvještavanju. Istovremeno, AGK preporučuje kolegama da poslušaju preporuke dužnosnika kosovske policije koji su tamo prisutni”, navodi se u saopćenju.

AGK traži od NATO-a i EULEX-a da osiguraju sigurnost novinara i omoguće im nesmetano izvještavanje. U Zubinom Potoku, zapaljen je jedan automobil kosovske televizije.

U Zvečanu se i zaspjevalo, demonstranti su pjesmom “Izađi mala” pozivali kosovske specijalce da napuste zgradu općine u ovom gradu.

Demonstranti ostaju pri zahtjevu da kosovska policija napusti zgrade općina, te da ih zamijene snage KFOR-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je situacija oko posljednje eskalacije sukoba između Srbije i Kosova alarmantna i da se “čini da će se dogoditi veliki prasak u centru Evrope”.

“U središtu Evrope se sprema velika eksplozija. Upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju, kršeći sva zamisliva načela Helsinškog završnog akta dokumenata OESS-a, koji još jednom naglašava da je ono što se danas događa u svijetu geopolitičke prirode i da geopolitički potrebno je rješenje” rekao je Lavrov.

Podsjećamo, u petak su novoizabrani načelnici općina sa srpskom većinom preuzeli svoje funkcije uz pratnju kosovske policije. To je izazvalo veliko negodovanje srpske većine koja odbija priznati rezultate lokalnih izbora.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Pogledajte video: Kako Erdogan pjeva nakon pobjede na izborima

Predsjednik Repubike Turske Recep Tayyip Erdogan pobijedio je na izborima u Turskoj.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih u Turskoj. Aktuelni predsjednik Erdogan pobijedio sa 52,14 posto osvojenih glasova, dok je njegov protivkandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,86 posto glasova.

 

Erdogan je, u obraćanju naciji nakon izborne pobjede, poručio kako jučer nije niko izgubio, pobijedila je Turska, turska demokratija i svih 85 miliona turskih građana.

A, pored govora, iznimno viralan od sinoć jeste snimak Erdogana kako pjeva nakon proglašenja pobjede.

Bez puno komentara, samo pogledajte snimak:

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Dačić prijeti: “Oružane snage Srbije u stanju pripravnosti, nećemo dozvoliti srpske žrtve”

Mjesecima smo u eskalaciji zbog neodgovornog ponašanja Albina Kurtija koje prouzrokuje konfliktne situacije, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić za RTS.

Komentarišući dolazak KFOR-a ispred zgrada opština na sjeveru Kosova, Dačić je rekao da je zadatak KFOR-a bio da onemogući jednostrani akt Prištine, a ne da brani zaposlenima ulazak u zgrade.

-Oni sada čuvaju gradonačelnike pod izgovorom očuvanja mira. Izgleda da ih čuvaju od vlasnika zgrada, Srba, od onih koji tu rade, koji su tu zaposleni. Ne mogu u srpskim opštinama da budu gradonačelnici koje Srbi nisu izabrali, rekao je Dačić.

Istakao je da su oružane snage Srbije u stanju pripravnosti.

– Da dozvolimo srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajednice i ratnog avanturizma Kurtija – to nećemo dozvoliti – poručio je Dačić.

Nastavi čitati

Najčitanije