Vučić: Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, ne želimo se nikome dodvoriti (VIDEO)

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije rekao je večeras da je Srbija privržena poštovanju međunarodnog prava kojim se garantuje pravo na nepovredivost granica Ukrajine, ali je dodao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji vodeći se nacionalnim interesima.

Vučić je kazao da mora obavijestiti građane Srbije da su bili suočeni s ogromnim pritiscima te da su uprkos tome odluku donijeli trezveno.

“Hladne glave i u najboljem interesu Srbije. Jer za to smo birani i vjerujemo da poštovanje normi međunarodnog prava, ali i interesa Srbije znači dodatno snaženje naše pozicije u odbrani naših vitalnih, nacionalnih i državnih interesaBilo je toliko laži i dezinformacija, toliko nevjerovatnih stvari u medijima u Srbiji i regionu po pitanju stavova Srbije da sam se u jednom trenutku zapitao zašto neko toliko želi da gleda u srpsko dvorište i zašto neki žele da napakoste Srbiji”, rekao je Vučić.

Vijeće nacionalne sigurnosti Srbije je, kako je naveo Vučić, na današnjoj sjednici donijelo niz zaključaka.

“Srbija najiskrenije žali zbog svega onoga što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina za Srbiju oduvijek predstavljaju prijateljske zemlje, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čovjeka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju. Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u povelji UN-a”, naglasio je Vučić.

Dalje je naveo da je jedan od osnovnih principa vanjske politike Srbije dosljedno poštivanje nepovredivosti teritorijalnog integriteta suverenih država.

“Srbija je uvijek vodila odgovornu i principijelnu vanjsku politiku i skupo je platila svoju privrženost principima međunarodnog prava uključujući i očuvanje teritorijalnog integritet jer je zbog nastojanja da ga sačuva krajem 20. vijeka bila izložena ne samo restriktivnim mjerama već i agresiji od strane 19 NATO država. Srbija je u međunarodnim odnosima ostala politički i pravno besprijekorna”, dodao je.

Vučić je naglasio da nije nacionalni i vitalni interes Srbije da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi pa ni njenim predstavnicima.

“Srbija će pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine. Srbija poštuje norme međunarodnog prava, ali isto tako dobro razumije svoje potrebe i bez obzira na to što bi neko želio, Srbija ima svoje nacionalne i vitalne interese, poštuje tradicionalna prijateljstva i ono što se dešavalo 2015. ili 1999. godine niti u svim godinama koje su ovoj krizi prethodile. Mislim da je ovo ponašanje odgovorno, nismo žurili i mislim da smo na najbolji način odgovorili. Sve što kažemo neće se svima svidjeti, uvijek će neko nešto reći protiv, a mislimo da smo uradili najbolju moguću stvar za našu zemlju i donijeli najbolju moguću odluku. Srbija je učestvovala u brojnim ratovima, izgubili smo mnogo ljudi. Zato je za nas mir prijeko potreban”, naglasio je Vučić.

Pojasnio je i zbog čega Srbija ne želi uvesti sankcije Rusiji.

“Kako mislite da uvedemo tako jednostavno sankcije Rusiji preko noći da bismo se dodvorili nekome. Onima koji jedino nama nisu uvodile sankcije ‘90-tih. Onima koji ni danas nisu uveli sankcije Republici Srpskoj. Onima koji su nas sačuvali 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a. Jedinima koji su garant poštivanja teritorijalnog integriteta Srbije u Vijeću sigurnosti UN-a Je li vi mislite da u državnim poslovima imate pravo zaboraviti takve stvari”, poručio je Vučić.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.