Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Za ovaj grad u Jugoslaviji znalo je samo nekoliko ljudi, noću su ga gradili robijaši (VIDEO)

Podzemni grad u Malom Zvorniku, u zapadnoj Srbiji, koji je građen po naređenju kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, jedna je od najvećih turističkih atrakcija tog kraja.

Građen je početkom tridesetih godina 20. stoljeća, u tajnosti, pod šifrom “Kamena djevojka“, kao sklonište za smještaj članova dinastije Karađorđević i vlade u slučaju rata.

 

Prostor površine 5.000 kvadratnih metara, skriven u stijeni, još nije dovoljno istražen, ali turistima je sve zanimljiviji, prenose srbijanski mediji.

 

Prostor je pun odaja iskopanih u kamenu za kraljevo ratno zapovjedno mjesto i navodno duži boravak oko 5000 ljudi. Izgradnja je počela 1931. i trajala je sve do ubistva kralja Aleksandra u Marseilleu 1934. godine. Posao je prekinut, a do tada je napravljeno oko dvije trećine skloništa.

“Ima oko 70 prostorija i oko 12 izlaza ili ulaza sa željeznim vratima, negdje oko 4500 kvadratnih metara. Mi se nalazimo u prostoriji gdje je održana posljednja sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, 10. na 11. travanj 1941. godine”, ispričala je svojevremeno Suzana Repović iz Turističke organizacije Mali Zvornik.

Duž hodnika nalaze se brojne prostorije – kraljev apartman, kabinet, dvorane, spavaone za stražu, biblioteka… Temperatura je uvijek ista – između 14 i 16 stepeni.

 

“Nažalost, ništa ovdje nije autentično i ovaj namještaj je izrađen po uzoru na namještaj iz tog razdoblja, jer je ovo godinama bilo napušteno, nije se znalo ni koja je namjena, ni za što je ovo služilo. Bilo je otvoreno i dostupno tako svim građanima i tek prije otprilike 12 godina se otkrilo što je ovo zaista i tada je lokalna samouprava uložila značajna sredstva”, objašnjava Repović, a glavno pitanje je – zašto je baš ovdje napravljen.

“Jako bitan faktor je kako komunicirati s ostatkom svijeta. Nedaleko od podzemnog grada Karađorđevića nalazi se planina Gučevo koja ima optičku vidljivost s brdom koje je iznad ovog podzemnog grada, a Gučevo ima odličnu optičku vidljivost s Crnom rijekom u Bosni i Hercegovini, koja je izuzetno važan strateški vojni objekt”, istaknuo je pak Mlađan Crkvenjaš iz Malog Zvornika.

Podzemni grad su, piše Kurir, kopali osuđenici iz cijele zemlje. Dovođeni su i odvođeni noću, kako ne bi znali gdje se nalaze i što grade. Podzemni grad dugo je bio zatvoren za javnost, a otkako su njegova vrata 2011. godine otvorena za turiste, posjetilo ga je desetke hiljada ljudi.

Svijet / Zanimljivosti

(VIDEO) Napeto na sjeveru Kosova: KFOR dao ultimatum Srbima, demonstranti zapjevali i donijeli pelene

Okupljeni Srbi su nastavili demonstracije ispred zgrada općina u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i Mitrovici. Kosovska policija je pokušala rastjerati demonstrante, a prisutni su i pripadnici KFOR-a.

KFOR za sada drži situaciju potpuno pod kontrolom. To čine ne samo s raspoređenim jedinicama, već i kroz krizne pregovore na terenu. Pripadnici KFOR-a su dali ultimatum demonstrantima, ukoliko se ne povuku kazali su da će biti primorani upotrijebiti silu.

U Leposaviću su okupljeni novom gradonačelniku donijeli pelene s porukom da su oni dobri domaćini i da je to kod njih običaj. Od pripadnika KFOR-a su tražili da dostave “poklon” što su oni odbili.

Udruženje novinara Kosova (AGK) objavilo je da su dvije maskirane osobe danas u Zvečanu pokušale napasti novinare Periskopa.

“Udružnje novinara Kosova je vrlo zabrinuta situacijom koja je stvorena za medije i novinare, koji izvještavaju iz ovih općina, stoga moli kolege da budu oprezniji pri izvještavanju. Istovremeno, AGK preporučuje kolegama da poslušaju preporuke dužnosnika kosovske policije koji su tamo prisutni”, navodi se u saopćenju.

AGK traži od NATO-a i EULEX-a da osiguraju sigurnost novinara i omoguće im nesmetano izvještavanje. U Zubinom Potoku, zapaljen je jedan automobil kosovske televizije.

U Zvečanu se i zaspjevalo, demonstranti su pjesmom “Izađi mala” pozivali kosovske specijalce da napuste zgradu općine u ovom gradu.

Demonstranti ostaju pri zahtjevu da kosovska policija napusti zgrade općina, te da ih zamijene snage KFOR-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je situacija oko posljednje eskalacije sukoba između Srbije i Kosova alarmantna i da se “čini da će se dogoditi veliki prasak u centru Evrope”.

“U središtu Evrope se sprema velika eksplozija. Upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju, kršeći sva zamisliva načela Helsinškog završnog akta dokumenata OESS-a, koji još jednom naglašava da je ono što se danas događa u svijetu geopolitičke prirode i da geopolitički potrebno je rješenje” rekao je Lavrov.

Podsjećamo, u petak su novoizabrani načelnici općina sa srpskom većinom preuzeli svoje funkcije uz pratnju kosovske policije. To je izazvalo veliko negodovanje srpske većine koja odbija priznati rezultate lokalnih izbora.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Pogledajte video: Kako Erdogan pjeva nakon pobjede na izborima

Predsjednik Repubike Turske Recep Tayyip Erdogan pobijedio je na izborima u Turskoj.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih u Turskoj. Aktuelni predsjednik Erdogan pobijedio sa 52,14 posto osvojenih glasova, dok je njegov protivkandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,86 posto glasova.

 

Erdogan je, u obraćanju naciji nakon izborne pobjede, poručio kako jučer nije niko izgubio, pobijedila je Turska, turska demokratija i svih 85 miliona turskih građana.

A, pored govora, iznimno viralan od sinoć jeste snimak Erdogana kako pjeva nakon proglašenja pobjede.

Bez puno komentara, samo pogledajte snimak:

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Dačić prijeti: “Oružane snage Srbije u stanju pripravnosti, nećemo dozvoliti srpske žrtve”

Mjesecima smo u eskalaciji zbog neodgovornog ponašanja Albina Kurtija koje prouzrokuje konfliktne situacije, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić za RTS.

Komentarišući dolazak KFOR-a ispred zgrada opština na sjeveru Kosova, Dačić je rekao da je zadatak KFOR-a bio da onemogući jednostrani akt Prištine, a ne da brani zaposlenima ulazak u zgrade.

-Oni sada čuvaju gradonačelnike pod izgovorom očuvanja mira. Izgleda da ih čuvaju od vlasnika zgrada, Srba, od onih koji tu rade, koji su tu zaposleni. Ne mogu u srpskim opštinama da budu gradonačelnici koje Srbi nisu izabrali, rekao je Dačić.

Istakao je da su oružane snage Srbije u stanju pripravnosti.

– Da dozvolimo srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajednice i ratnog avanturizma Kurtija – to nećemo dozvoliti – poručio je Dačić.

Nastavi čitati

Najčitanije