Željka Cvijanović zabrinuta “histerijom” Evrope: “Od BiH prave neko žarište, brutalna je laž da RS želi otcjepljenje”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da “zabrinjava histerična priča koja dolazi iz Evrope, a odnosi se na Bosnu i Hercegovinu, koja pokušava da na silu upali alarme, za koje uopšte nema razloga u okviru BiH”, prenosi RTRS.

Predsjednica Srpske je ukazala da ti pritisci dolaze uporedo sa onim koji se odnose na političko svrstavanje u sve ono u šta se svrstala Evropska unija u odnosu na sukob u Ukrajini.

Skreću pažnju

“Plaši me to što oni pokušavaju da na BiH skrenu pažnju koja nam zaista nije potrebna u ovom momentu, praveći od BiH neko potencijalno žarište ili mjesto sukoba, mjesto gdje počinje neki konflikt, koji će se širiti regijom.

To je fabrikacija laži i ne znam čemu to služi”, rekla je Cvijanović za prnjavorsku televiziju K3.

Ona je navela da je uloga brojnih diplomatskih aktivnosti političkih predstavnika Republike Srpske da svako kroz svoje kontakte kaže da nema mjesta za takvu vrstu priče.

“Pokušava se na vještački način prikazati da su sve aktivnosti u Republici Srpskoj usmjerene na otcjepljenje, na pravljenje nereda i haosa.

To je brutalna laž, koja se širi u okviru evropskih redova, koja služi očito samo njima, da bi mogli opravdati neke svoje postupke”, poručila je predsjednica Srpske.

Ona je navela da određeni međunarodni faktor funkcioniše na način da neko u Sarajevu pokrene neku temu, a onda oni to spremno prihvate i šire na sve moguće načine.

“To ljudi u političkom Sarajevu i rade namjerno, znajući da ta Evropa nema vremena da se nama bavi na neki posebniji, analitički način. Neko je nekad zapisao da ova država treba da se kreće nekim putem, koji je vrlo pogrešan, zato što nemate političku saglasnost da se krećete tim putem”, istakla je predsjednica RS.

Čisti računi

Cvijanović smatra da je na sceni “namjerna hiperprodukcija vrlo pogrešnih i lažnih teza o Republici Srpskoj iz raznih razloga, među kojima je i potreba da se drži jednog zadanog stereotipa”.

“Diplomatski predstavnici međunarodne zajednice, nažalost, čuju sebe i ono što oni govore. BiH se ne kreće tim pravcima, koji oni pokušavaju da prikažu. Republika Srpska ne radi ništa što bi destabilizovalo BiH ili je uvelo u potencijalni sukob, niti se bavimo secesijom”, naglasila je ona.

Republika Srpska, navodi ona, svojim ponašanjem i djelovanjem svojih institucija ne ugrožava ništa što je institucionalni život BiH, niti bi ikad išta uzela od BiH.

“Samo govorimo da treba da imamo čiste račune u svojim međusobnim odnosima da bismo mogli imati čiste račune i kada govorimo o spoljnom svijetu. Ali, komunikacija sa političkim Sarajevom je katastrofalna priča”, istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da bi oni koji govore da je BiH jedinstvan ekonomski prostor, trebalo da stanu iza inicijative Vlade Srpske da održi zajedničku sjednicu sa Vladom FBiH.

“Sada imamo ignorantski odnos, a kad sam bila premijer imali smo intenzivnu saradnju dvije vlade, mnogo dogovora, sastanaka, komunicijama, konsultacija, da bismo došli do neki harmonizovanih rješenja za građane. Toga više nema i to je vrlo pogrešno za BiH”, navela je predsjednica RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.