Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Bosanac u Austriji varao državu: Primao socijalnu pomoć, a zarađivao veliki novac

Published

on

Austrijski mediji prenose još jedan slučaj prevare sa primanjem socijalne pomoći za nezaposlene, a čiji su akteri državljani Bosne i Hercegovine.

Naime, najnoviji slučaj odnosi se da 60-godišnjeg muškarca koji se 2020. godine prijavio za socijalnu pomoć, koju je uredno primao. Međutim, problem je što on u zahtjevu nije naveo da se bavi komercijalnim iznajmljivanjem stanova, od čega je imao više nego dobru zaradu.

 

Iz javnog tužilaštva su naveli da je on tako inkasirao 7.569 eura (oko 14.940 KM)  pomoći.

 

Ipak, slučaj koji je izaziva najviše pažnje u posljednje vrijeme je slučaj muškarca koji ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, a koji je takođe otkriven nedavno, pišu Nezavisne.

Naime, on je primao socijalnu pomoć od okružnog organa uprave od 2004. godine. Međutim, ono što je bilo sporno jeste da on nije prijavio da je za vrijeme primanja socijalne pomoći, tačnije, 2006. kupio kuću i zemljište u Bosni i Hercegovini. Austrijski mediji navode da je ovaj 58-godišnjak imovinu sakrio od opštinskih vlasti uprkos obavezi da je prijavi, nakon čega je nezakonito primao socijalna pomoć.

Istražioci su takođe utvrdili da 58-godišnjak svoje boravke u inostranstvu, u svom drugom domu, nije prijavljivao nadležnim organima i da je za to vrijeme nezakonito primao pomoć od službe za zapošljavanje. Samim ovim, pričinjena je šteta veća od 300.000 eura (oko 600.000 KM) zbog čega je i prijavljen nadležnom javnom tužilaštvu.

Svijet / Zanimljivosti

Astronomi u pripremi: Asteroid će večeras proći veoma blizu Zemlji

Published

on

By

Astronomi širom svijeta večeras će imati poglede usmjerene u nebo.

Naime, kako javlja Evropska svemirska agencija, asteroid 2024 GJ2, otkriven u utorak, proći će na udaljenosti od samo 12 320 kilometara od Zemljine površine. Samo za usporedbu, to je tek tri posto udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Kako ističu, ovaj tri metra velik asteroid, brzinom od 14,4 kilometra u sekundi prijeći će preko Australije oko 20:30 sati po srednjeevropskom vremenu.

Iako će asteroid proći prilično blizu Zemlje, astronomi uvjeravaju kako nema šanse da dođe do bilo kakvog sudara. No, proći će na udaljenosti na kojoj inače lete sateliti u orbiti oko Zemlje.

Dodaju kako će zbog blizine kojom će proći, Zemljina gravitacija znatno utjecati na orbitu asteroida oko Sunca. Što će to u budućnosti značiti za njegovu putanju, znat će se nakon što astronomi zabilježe novu putanju, piše Zimo.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Teška prevara: Bio prijavljen u Austriji, a živio u BiH i tu trošio novac od socijalne pomoći

Published

on

By

Slučaj je proslijeđen tužilaštvu, a s obzirom na iznos, ukoliko bude osuđen, može dobiti i do tri godine zatvora, jer je riječ o krivičnom djelu teške prevare

Radna grupa austrijskog Državnog servisa za zapošljavanje (AMS) otkrila je još jednu prevaru vezanu za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, kako navode tamošnji mediji, državljanin Austrije (47) je otkriven na osnovu anonimne dojave, a nakon provjere se ispostavilo da je bio prijavljen u Austriji, ali je novac od socijalne pomoći trošio u Bosni i Hercegovini, gdje je navodno živio.

On je tokom posljednjih godina od AMS inkasirao 56.000 eura, a socijalnu pomoć je primao od 2019. godine pa sve do momenta prijave.

On nije priveden, nalazi se na slobodi, ali je njegov slučaj proslijeđen javnom tužilaštvu u Korneuburgu. S obzirom na iznos novca, ukoliko bude osuđen, može dobiti i do tri godine zatvora, jer je riječ o krivičnom djelu teške prevare, prenose Nezavisne novine.

Mediji pretpostavljaju da je riječ o čovjeku porijeklom iz BiH, koji je, u međuvremenu, stekao austrijsko državljanstvo.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Dačić o Rezoluciji o Srebrenici: „Time se pokazuje da muslimani ne žele mir, da ne žele Srbe za svoje komšije”

Published

on

By

Prvi potpredsednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić Srbije rekao je da je predlaganjem Rezolucije o Srebrenici uz podršku BiH narušen Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u toj zemlji te kako Republika Srpska ne samo da nije u tome učestvovala, već nije ni konsultovana.

-U UN-u će 17. aprila biti predstavljena rezolucija, koju podnose Njemačka i Ruanda uz podršku misija još 15 zemalja uključujući i BiH koja ima lažnu legitimaciju s obzirom da srpski dio ne samo da nije pitan nije ni konsultovan po ovom pitanju, rekao je Dačić za RTS.

Dačić je rekao da u predlaganju rezolucije nije učestvovala Republika Srpska, i da je time narušen Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u BiH.

– Time se pokazuje da muslimani ne žele mir, da ne žele Srbe za svoje komšije, jer ćete vi živeti sa nekim koga označavate genocidnim, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da se u UN-u rezolucije donose dvotrećinskom većinom ili prostom većinom i dodao da se dvotrećinskom većinom donose odluke o važnim pitanjima.

– Očigledno je da se određenim manipulacijama, time što se ova tema ne stavlja pod tačku koja se tiče međunarodnog mira i bezbjednosti, nego se stavlja po tačku kulture mira, odnosno sjećanja, ona prvo izmješta iz Savjeta bezbjednosti, što je potpuno nelegalno, jer se ne može Generalna skupština se baviti temom kojom se već bavi Savet bezbjednosti, rekao je Dačić.

– Nama svakako više odgovara da bude glasanje dvotrećinskom većinom, jer je njima potrebno da obezbijede veći broj glasova. Mi ćemo se naravno boriti do kraja, rekao je Dačić.

Nastavi čitati

Najčitanije