Detalji elektorskog sistema: Koliko bi koji kanton imao elektora i zašto je to nekima sporno

Raport je u posjedu drafta prijedloga koji je i ranije bio razmatran, a sada se o njemu ponovo raspravlja. Prema draftu, za izbor članova Predsjedništva bilo bi ukupno 300 elektora, a svaki kanton bi davao broj proporcionalan broju stanovnika. Tačnije, svaki kanton bi imao po 20 elektora, a preostalih 100 se dijeli proporcionalno po kantonima prema kriteriju broja stanovnika.

Prijedlog izbora članova Predsjedništva po elektorskom sistemu

Prema ovom prijedlogu, tako bi Tuzlanski kanton i Distrikt Brčko imali najviše elektora, zatim slijede Sarajevski te Zeničko-dobojski kanton. Najmanje elektora bi imao Bosansko-podrinjski kanton.

 

Ovaj način je sporan građanskim strankama zbog disproporcije glasova. Tako je naprimjer elektorski glas iz Kantona 10 vrijedi više od elektorskog glasa iz Srednjebosanskog kantona.

Prema jučerašnjim informacijama, pregovori su zapeli na izboru članova Centralne izborne komisije. Naime, HDZ ne želi razgovarati o tehničkim izmjenama Izbornog zakona ukoliko im se ne udovolji time da se izbor članova CIK-a utvrđuje i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, piše Raport

Što se tiče elektorskog modela, on je većini prihvatljiv, međutim, HDZ je tokom pregovora u Neumu tražio nekoliko dodatnih garancija, čime bi faktički cementirao poziciju HDZ-a i osigurao da ova stranka uvijek ima svog člana Predsjedništva BiH, Zbog toga su prvi pregovori i propali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.