Njemačka ambasadorica oštro odgovorila Dodiku: Pred ministricom Baerbock je drugačije govorio

Snažno odbacujemo veličanje ratnih zločina i genocida, poručila je Uebber

Nakon najblaže kazano neprimjerenih komentara lidera SNSD-a Milorada Dodika na račun dolaska njemačkih vojnika u BiH u sastavu EUFOR-a, reagovala je i njemačka ambasadorica u našoj zemlji Margaret Uebber.

Podsjećamo, Dodik je jučer dolazak njemačkih vojnika u BiH uporedio sa nacističkom okupacijom.

– Nakon konstruktivnog tona gospodina Dodika u razgovoru sa saveznom ministricom Baerbock prije nekoliko sedmica, iznenađena sam sadržajem i tonom njegovih trenutnih izjava. Dodik je tada nedvosmisleno rekao da su povećanje EUFOR-a/Althea-a i njemačko učešće u misiji dobrodošli. Jučerašnje javne izjave su dijametralno suprotne i dovode u pitanje kredibilitet njegovih izjava, kazala je Uebber.

Dodik je svoj primitivizam posebno iskazao u izjavi o članu Bunderstaga Adisu Ahmetoviću, kazavši kako ga izgledom podsjeća na “jungende”. Ovaj naziv, tačnije Hitlerjungend koristio se za pripadnike Hitlerovw mladeži u vrijeme nacističke Njemačke.

– Odlučno odbacujemo uvrijedljive izjave upućene njemačkom Bundestag-u i njemačkom poslaniku. Snažno odbacujemo nacionalističku i huškačku retoriku, neadekvatna historijska poređenja, te negiranje, pa i veličanje ratnih zločina i genocida, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju. Ne možemo tolerisati ni napade na jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, jer ugrožavaju mir i pomirenje. Evropske zaštitne snage su priznato sidro stabilnosti za narod Bosne i Hercegovine. Ispravno je i važno da ispitamo učešće, ddala je Uebber.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.