Plenković: Oluja je omogućila mir u BiH, u Bihaću je spriječen genocid

Oluja je omogućila i mir u BiH, omogućila oslobađanje dijela teritorija BiH, u Bihaću je spriječen genocid, omogućen je Daytonski sporazum i za njegovo se poštovanje i dan danas zalažemo, kazao je hrvatski premijer

Premijer Hrvatske Andrej Plenković govorio je o Bosni i Hercegovini na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u sjećanje na uspješnu vojno-redarstvenu akciju Oluja kojom je Hrvatska prije 27. godina porazila pobunjene Srbe i oslobodila 11.000 kvadratnih kilometara ili oko petine svoje ukupne teritorije.

– Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali za budućnost Domovine i za samostalnost. Gotovo 900 godina Hrvati nisu sami upravljali svojom sudbinom, sve dok uz viziju predsjednika Tuđmana nismo ostvarili pravo na slobodu. Branitelji su dali najveći doprinos i oni su kamen temeljac naše Domovine. Oluja je omogućila i mir u BiH, omogućila oslobađanje dijela teritorija BiH, u Bihaću je spriječen genocid, omogućen je Daytonski sporazum i za njegovo se poštovanje i dan danas zalažemo – kazao je Plenković okupljenima.

Dodao je da se vidi koliko je visoka cijena slobode.

– Upravo zato što znamo kako je biti žrtva agresije, dali smo podršku Ukrajini. Ustrajat ćemo na zaštiti Hrvata u BiH jer nema evropske bih sve dok svi njeni građani, a posebno Hrvati, ne budu legitimno predstavljeni u predstavničkim tijelima zemlje. Temelj za to je pravedan Izborni zakon kao i bolje funkcioniranje BiH – kazao je Plenković čije riječi su izazvale pljesak prisutnih.

U ovim geopolitički nesigurnim okolnostima, navodi dalje, više nego ikada sigurni smo da je potrebno ulagati u sigurnost.

– Posljedice dovode do destabilizacije krhkih država, do gladi i migracije. To nas upozorava da moramo jačati odbrambene sposobnosti, vojnik je u centru naše odbrambene politike, izdvajamo 7,6 milijardi kuna, to je najviše od samostalnosti Hrvatske, dostigli smo smjernice NATO-a od 2 posto ulaganja u odbranu. Dodatno ćemo ulagati u protuzračnu odbranu, a radit ćemo i na nabavi višenamjenskog borbenog broda – rekao je Plenković.

Istakao je da “se Hrvatsku pokušava prokazivati jalovim optužbama o protjerivanju Srba, iako je jasno da ih je srpsko vodstvo prisililo na to”.

– Optužnice protiv pilota su neprihvatljive, Srbija ne pokazuje spremnost da prizna odgovornost u zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima. Vlada će kao i do sada štititi branitelje, pilote i zapovjednike i neće dopustiti da se u pitanje dovede oslobađajući karakter rata. Kao pobjednica u ratu ponosimo se time što štitimo prava svih nacionalnih manjina. Srbija nažalost ne sarađuje ni u progonu zločinaca, ni u traganju za nestalima ni u obeštećenju stradalih – kazao je između ostalog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.