Jedna od najljepše odjevenih žena svijeta: Ko je supruga katarskog šeika? (FOTO)

PROTEKLIH nekoliko dana cijeli svijet bruji o Svjetskom nogometnom prvenstvu, čijem je otvaranju prisustvovala i Moza bint Nasser, žena šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija, nekadašnjeg katarskog emira, i majka sadašnjeg emira Tamima bin Hamada Al Thanija.

63-godišnjakinja je privukla pažnju u jednobojnoj Pradinoj kombinaciji. Nosila je dugu bordo haljinu od satena, koju je upotpunila jaknom u istoj boji te tradicionalnom maramom karakterističnom za žene u arapskom svijetu. Kombinaciju je upotpunila svjetlucavim brošem i efektnim nakitom, a nosila je i bordo salonke i brendiranu torbu od kože. Moza bint Naser nosila je i ljubičasti ruž, a strani mediji su njezinu modnu kombinaciju opisali kao “otmjenu i moćnu”.

Povodom Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru oglasila se na Instagramu i svima poželjela dobrodošlicu.

“Došlo je vrijeme. Dobrodošli u Katar i sretno svima”, poručila je i objavila nekoliko fotografija sa suprugom i djecom.

 

 

Poznata po istančanom stilu

Moza bint Naser poznata je po svom istančanom stilu, a mediji je nerijetko zovu i “kraljicom stila”. Godine 2015. proglašena je jednom od najbolje odjevenih žena na svijetu.

Rođena je 8. kolovoza 1959. godine u obalnom gradu Al Khoru, na sjeveru Katara, u plemenu Al-Missned. Njezin otac Nasser bin Abdullah Al-Missned bio je ugledni katarski biznismen i opozicijski vođa za vrijeme vladavine šeika Khalifa bin Hamada bin Abdullaha Al Thanija.

 

 

Moza bint Nasser je provela svoje rane godine u Kuvajtu i Egiptu, ali se vratila kući 1977. Na katarskom sveučilištu je upisala studij sociologije, a obrazovanje je završila devet godina kasnije, 1986. godine. Kasnije je stekla magisterij iz javne politike u islamu na sveučilištu Hamad bin Khalifa. Za Hamada bin Khalifa Al Thanija udala se 1977. godine, a zajedno imaju sedmero djece.

Njezin najstariji sin Jasim bin Hamad bin Khalifa Al Thani prvobitno je imenovan za prijestolonasljednika. Godine 2003. zamijenio ga je drugi sin Tamim bin Hamad Al Thani. Njeni ostali sinovi su šeik Joaan, šeik Mohamed i šeik Khalifa. Kćeri su joj Sheikha Al-Mayassa i Sheikha Hind, piše Index.hr.

Moza bint Naser najpoznatija je po svom radu u području obrazovanja i zdravstva. Godine 1995. utemeljila je katarsku Fondaciju za obrazovanje, znanost i razvoj zajednice. Pod njezinim predsjedavanjem nastavlja raditi na uspostavljanju Katara kao lidera u području obrazovanja, znanosti i kulture.

Primila je brojne međunarodne nagrade i dobila niz međunarodnih počasti.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *